Skarstein feilet i å forsvare gullmedaljen – intens sluttspurt sikret sølvet

1 month ago 16

Samuel Moran ble for sterk i finalen. Dermed måtte Skarstein avslutte Paralympics-karrieren med sølv.

• Synne Sofie Christiansen, VG

Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 01.09.2024 11:20

Den store spenningen før finalen var om Skarstein ville slå tilbake etter å ha hatt en litt kronglete vei til finalen i single sculler i PR1-finalen i roing. Hun feilet i å kvalifisere seg direkte i forsøksheatet, og har derfor måttet ro tre løp på 48 timer.

I tillegg sendte hennes største utfordrer Samuel Moran et ordentlig skremmeskudd da hun satte ny paralympisk rekord med tiden 9:58.02 fredag.

Israeleren startet best fra finalen og skaffet seg tidlig en båtlengde på Skarstein. Duoen lå side om side i bane 4 og 5.

Etter 1000 meter lå Skarstein som nummer tre – 9,15 sekunder bak ledende Moran og ukrainske Anna Sjeremet.

– Det er ingen heldig posisjon, sa NRKs ekspert Johan Flodin.

Etter 1500 meter økte Moran ledelsen, samtidig som hjemmehåpet Nathalie Benoit presset Skarstein fra sin fjerdeposisjon.

Moran tok gullmedaljen overlegent, men Skarstein fikk blod på tann og ga alt for å ende i mål som nummer to, foran Sjeremet.

– Hun tar et sølv med en kronglete start på regattaen. Jeg er kjempeimponert over at hun får til det, sier Flodin.

Ettter målgang gikk lagkamerat Kjetil Borch bort til Skarstein og ga henne en ordentlig klem.

Mange nordmenn heiet frem Skarstein på tribunen:

Skarstein har uttalt til VG at dette blir hennes siste konkurranse i Paralympics.

Og hun gikk for å jakte gullet for andre gang. I Paralympics i Tokyo var hun suveren og vant med tiden 10.56,88. Hun innehar også verdensrekorden på 09:47,83.

Sist gang Skarstein ikke vant et internasjonalt løp var i finalen i Paralympics i Rio i 2016. Den gangen ble hun nummer fire.

I åtte år har hun vært urørlig, frem til i år. I verdenscupfinalen før årets store høydepunkt, ble hun nummer tre, bak Samuel og tyske Manuela Diening – som ikke konkurrerer i Paris.

– Hun har nyskapet sporten, sier Flodin.