Skal vi ha lokalbanker i framtiden?

1 month ago 17



Agder har en variert næringsstruktur med både tradisjonelle og fremtidsrettede næringer som bidrar til regionens økonomiske vekst og utvikling. Regionen kjennetegnes av mange små og mellomstore virksomheter som sikrer sysselsetting og kompetanseutvikling lokalt.

Flekkefjord Sparebank, Lillesands Sparebank, Søgne og Greipstad Sparebank og Spareskillingsbanken yter lån til 36,4 milliarder kroner i vårt distrikt. Det bidrar til å sikre lokal bosetting og næringsutvikling, skriver forfatterne. Foto: Anders Holtet

Lokalkunnskap er nøkkelen for at lokalbankene kan bidra til bosetting, økonomisk utvikling og trygghet for både privatkunder og små og mellomstore bedrifter i norske lokalsamfunn. En variert bankstruktur gir kunder over hele Norge tilgang på lokal kompetanse til å vurdere om lån kan ytes. Det styrker konkurransen om banktjenester. Det gir bedre lånevilkår og høyere innskuddsrente for privatkunder og bedrifter. Bedre informasjon om det lokale næringslivet gjør det lettere for lokalbankene å velge riktige prosjekter å finansiere, både sett fra bankens, foretakets og samfunnets perspektiv.

Dette viser betydningen av at det finnes lokale sparebanker i hele landet som bidrar i lokalsamfunnet.

Dette vil lokalbankene bidra med også i framtiden, men da er vi avhengige av å bli gitt like konkurransevilkår som de store bankene. Dagens regulering i banksektoren favoriserer store banker på bekostning av de mindre, og det bør det bli en endring på. IRB-bankene, som er de aller største bankene i Norge, bruker egne interne modeller til å beregne kapitalkrav for kredittrisiko. Dette i motsetning til de lokale sparebankene som bruker standardmetoden for beregning av kapitalkrav for kredittrisiko. IRB-metoden gir bankene mulighet til å ha lavere kapitalkrav enn standardmetodebankene har. Kort sagt betyr dette at de lokale sparebankene ikke får mulighet til å konkurrere på samme linje som de største bankene.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet slår i Hurdalsplattformen fast at det er viktig å sikre likeverdige konkurransevilkår mellom små og store banker. Videre skriver regjeringspartiene at lokalbankers kjennskap til lokalt næringsliv øker tilliten mellom prosjekteier og långiver og bidrar til effektiv allokering av kapital og næringsutvikling i Distrikts-Norge. I forbindelse med behandlingen av Finansmarkedsmeldingen nå i vår, var også en samlet finanskomite tydelig på at det må være likest mulig konkurransevilkår mellom små og store banker. Det har altså vært tydelige politiske ønsker og lovnader om å sikre likere konkurransevilkår mellom små og store banker.

Finansdepartementet har nå en sak til behandling som vil avgjøre om lokalbankene kan være konkurransedyktige i framtiden. Regjeringen har hatt endringer i kapitalkravsforordningen (CRR3) på høring. Jevnere konkurranseforhold er blant målene med det faglig funderte forslaget. Uavhengig av hvilke justeringer departementet måtte foreta i forslaget som har vært på høring om endringer i kapitalkravsforordningen, så forventer vi at det slås ring rundt en av de mest sentrale og positive sidene ved forslaget slik det foreligger: en betydelig utjevning i konkurransevilkår mellom standardmetode- og IRB-banker.

Flekkefjord Sparebank, Lillesands Sparebank, Søgne og Greipstad Sparebank og Spareskillingsbanken yter lån til 36,4 milliarder kroner i vårt distrikt. Det bidrar til å sikre lokal bosetting og næringsutvikling, og vi ønsker å fortsette å bidra med dette. Det er dokumentert at lokalt næringsliv får tilført 24 pst. mer kapital i kommuner der det finnes lokale sparebanker enn i tilsvarende kommuner uten slike banker. Dette viser betydningen av at det finnes lokale sparebanker i hele landet som bidrar i lokalsamfunnet. Slaget om vi skal kunne fortsette med dette i framtiden står nå. Det er nå det avgjøres.

Read Entire Article