Skal skremme Putin

1 month ago 19



Ukrainas nye supervåpen:

Ukrainas utvikling av nye våpen går i rekordfart. For nå begynner det å haste. Denne høsten kan bli et vendepunkt, tror ekspert.

 Wikimedia Commons.
NASJONAL STOLTHET: Det ukrainske nasjonal-brødet Palianytsia har gitt navn til landets nye supervåpen. Foto: Wikimedia Commons.

Publisert 04.09.2024 13:55

Ukrainas siste supervåpen «Palianytsia» er foreløpig så hemmelig at selv ikke ekspertene helt skjønner hvordan de skal klassifisere det; en drone, et missil, eller en flyvende bombe med helt andre egenskaper enn man er vant til.

Det eneste som så langt er kjent, er at det går fort, og har en rekkevidde som gjør at det kan nå mål minst 700 km inne i Russland.

– Dette er vårt nye redskap for å slå tilbake mot aggressoren. Og fienden har allerede blitt truffet av det, sa president Volodymyr Zelenskyj da han for første gang omtalte det nye og angivelig banebrytende våpenet 25. august.

Den ukrainske lederen la senere ut en slags reklamevideo for nyvinningen på plattformen X.

In the two and a half years of full-scale war, Russia has launched about 10,000 missiles of various types and more than 33,000 glide bombs at Ukraine. Stopping attacks on our cities can be achieved by targeting the carriers of this weaponry—Russian aircraft stationer at military… pic.twitter.com/mzisamRWd8

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 25, 2024

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen vil ikke uten videre gå med på at det er et «vidundervåpen» ukrainerne har utviklet.

– De kaller det jo et dronemissil, uten at jeg helt skjønner hvorfor, sier Haga til TV 2. 

– Det ser ut som det de har bygd er et lavkosts kryssermissil.

Spark på leggen

Trolig er alle hintene om nye og avanserte ukrainske våpen, en måte å forsøke å skape frykt og usikkerhet i den russiske leiren.

Og, mener eksperten på luftmakt, en demonstrasjon overfor de vestlige donorlandene.

 Forsvarets høgskole.
DEMONSTRASJON: Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen tror det er viktig for ukrainerne å vise at klarer å utvikle egen krigsteknologi Foto: Forsvarets høgskole.

– Jeg tror de vise at de har en industri hjemme som på en måte kan fylle de gapene man har når det gjelder manglende leveranser av våpen fra vesten.

Selve navnet på dronemissilet ser også ut til å være et humoristisk leggspark til invasjonshæren.

Palianytsia er nemlig betegnelsen på et tradisjonelt ukrainsk surdeigsbrød.

Ordet er kjent for å være nesten umulig å uttale for en russer. 

I begynnelsen av krigen skal det ha blitt brukt som et slags passord ved sjekkpostene inn til Kyiv. 

Hvis personene i bilen ikke klarte å si ordet riktig, risikerte de å bli pågrepet og mistenkt for å være russiske sabotører.

Ødeleggelse på billigsalg

Oleksandr Dmitriev, som jobber med droneteknologi i den ukrainske hæren, avslører at Palianytsia skiller seg fra et missil ved at det kan styres i flukt.

– Et kryssermissil kan ikke styre mot et annet mål når det først er skutt ut, men det kan en drone. Det er hele forskjellen, sier han til The Kyiv Independent.

 United24.
HEMMELIG: Omtrent slik ser det nye dronemissilet ut, ifølge en reklamevideo lagt ut av president Volodymyr Zelenskyj Foto: United24.

Avisas kilder mener en annen forskjell er at det nye våpenet er svært rimelig å produsere; trolig mindre enn én million dollar per stykk. 

Hvis det høres dyrt ut, kan det legges til at de russiske kryssermissilene, som daglig brukes til å ramme den ukrainske sivilbefolkningen, koster opptil 13 millioner dollar.

Slike detaljer betyr mye i en krig, der tilgangen på penger og ressurser kan bli avgjørende, og nedtellingen til en viktig milepæl har begynt. 

Mer om den straks.

Ildsprutende drage

Ukraina har så langt i krigen vist stor kreativitet, både på slagmarken og bak oppfinnerpultene.

Den omfattende bruken av kampdroner - i lufta, på land og til sjøs, er kanskje det som har skapt mest internasjonal oppmerksomhet.

Sjødroner lastet med eksplosiver har tvunget den russiske marinen til å trekke sine fartøyer lenger øst i Svartehavet.

 Valentyn Ogirenko / NTB.
ROBOTBÅT: Den eksplosive sjødronen Magura V5 er en ukrainsk oppfinnelse som har skapt mye hodebry for den russiske marinen. Foto: Valentyn Ogirenko / NTB.

Flyvende droner med påmonterte granater har ført til voldsomme tap av kampkjøretøy på russisk side. 

Tidligere denne uka, publiserte Ukrainas 108. territorialforsvars-brigade video av en annen nyvinning, som ga assosiasjoner til den populære TV-serien House of the Dragon.  

Den viser hvordan en ukrainsk drone skaper et inferno når den oversprøyter russiske stillinger med det pyrotekniske stoffet termitt.

Nesten akkurat som dragene i TV-serien. 

– Jeg kan bekrefte at videoen og teknologien er ekte. Den er utviklet av brigaden selv, sier mediesjef for Ukrainas territorialforsvar, oberst Oleksij Dmytrasjyvski, til TV 2.

Nedtellingen har startet

Det er ennå umulig å si hva slags inntrykk den ukrainske PR-kampanjen rundt nye våpen har gjort på ledelsen i Kreml. 

Men den kommer på et avgjørende tidspunkt.

– Det er litt vanskelig å tolke hva tidshorisonten egentlig er, men jeg tror dette er et veldig viktig vendepunkt i krigen, sier Haga ved Luftkrigsskolen.

 Vjatsjeslav Prokofiev / NTB.
HÅPER: Helt siden invasjonen i 2022, har president Vladimir Putin håpet at Vesten skulle bli lei av å støtte Ukraina. Dette gjør han fortsatt, mener førsteamanuensis Lars Peder Haga. Foto: Vjatsjeslav Prokofiev / NTB.

Han peker på at den ukrainske offensiven i det russiske fylket Kursk foreløpig ikke har hatt den effekt ledelsen i Kyiv trolig håpet på - nemlig at Vladimir Putin skulle trekke betydelige styrker hjem fra frontlinjen i Donbas. 

Og i sør rykker russerne stadig nærmere den strategisk viktige byen Pokrovsk.

Haga tror begge parter nå har blikket skarpt rettet mot hva som skjer under presidentvalget i USA 5. november. Vinner Trump, kan det bety slutten på den massive amerikanske militærstøtten til Ukraina. 

270824_Front
MUGGEN: Donald Trump har flere ganger sådd tvil om han fortsatt vil støtte Ukraina dersom han igjen blir president. Foto: Patrick T. Fallon / NTB.

– Putin sitter nok og venter på at Vesten, etter hans synspunkt skal ta til «fornuft». Det tror jeg han har gjort hele tiden, sier Haga til TV 2.

– Hvis amerikanerne plutselig trekker støtten sin, er Ukraina i kjempetrøbbel. Jeg tror ikke Europa har sjans til å dekke opp, spesielt de leveransene av ammunisjon som USA har stått for.

Read Entire Article