Skal ha truet med å trekke Starlink

1 month ago 30



Trump sier at de to landene nå er nærmere en mineralavtale. Det samme bekrefter Zelenskyj. Samtidig skal Starlink ha truet med å kutte nettforbindelsen for ukrainerne.

 [JOHN THYS, ANDREW CABALLERO-REYNOLDS]
SNUR: Etter en opphetet utveksling denne uka, har Trump nå kommet frem til at det var Russland som angrep Ukraina. Zelenskyj har kommet fram til at det kanskje er lurest å inngå en avtale. Samtidig skal Starlink ha truet med å slå av nettet som Ukrainas militære er avhengige av. Foto: [JOHN THYS, ANDREW CABALLERO-REYNOLDS]

Publisert 22.02.2025 08:40 Sist oppdatert 27 minutter siden

Denne uken har flere fryktet for Ukrainas fremtid mens stemningen mellom Trump og Zelenskyj har vært nær frysepunktet. Så, på fredag, snudde det. 

Plutselig var de nære på å få på plass en av tale. Trump sier at det var Russland som angrep Ukraina, etter at han opprørte flere tidligere denne uka. Samtidig bekrefter begge parter at de er nær ved å komme til en avtale om mineraler. 

Også Volodymyr Zelenskyj kom fredag med en uttalelse der han sier at ukrainske og amerikanske team jobber med et avtaleutkast, etter at han nektet å gå med på mineralavtalen som ble lagt på bordet onsdag. 

– Jeg håper på ... et rettferdig resultat, sa han i en videotale fredag. 

– Å miste Starlink vil forandre alt

– Ukraina har ingen kort, men de spiller tøft, sa Trump i intervjuet med Fox News radio fredag.

Samtidig får Reuters opplyst at amerikanske forhandlere har sagt til ukrainske forhandlere at USA kan kutte internettforbindelsen Starlink hvis de ikke kommer frem til en avtale. 

Dersom det stemmer at Trumps forhandlingsteam har spilt det kortet, har ikke Zelenskyj mye å svare med. For ved fronten står ukrainere og russere ganske likt. Men hvis ukrainske styrker mister nettverket og dronene sine, vil det hele se veldig annerledes ut. 

– Å miste Starlink vil forandre alt, sier Melinda Haring som er seniorrådgiver ved det Atlantiske råd til Reuters. 

Nettverket er essensielt for Ukrainas droneoperasjoner, og det er en grunnpilar i deres militære strategi, påpeker hun. Det er på grunn av dronestrategien at Ukraina og Russland har et likt styrkeforhold på slagmarken. 

Det er Elon Musk og SpaceX som har gitt den livsviktige satelittdrevne internett-tjenesten for Ukraina. Det skjedde i 2022 etter at Russland ødela landets kommunikasjonstjenester i invasjonen i februar 2022. Musk ble regnet som en helt i Ukraina. 

Den ukrainaske ambassaden, Det hvite hus og USAs forsvarsdepartement har ikke svart på Reuters forespørsler om kommentarer. Heller ikke SpaceX har svart. 

Krisestemning

Da Trump uttalte at «Ukraina aldri skulle startet krigen» tirsdag denne uken, utløste det krisestemning i Europa og Kyiv. Mange tok det som et signal om at Ukraina kunne bli tvunget inn i en fred regissert av Russlands president Vladimir Putin. 

Uttalelsen førte til flere uttalelser med høy temperatur mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Donalt Trump. 

Tidligere denne uken har Trump kalt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for en diktator. Zelenskyj har på sin side sagt at Trump var fanget i en «desinformasjonsboble», men har senere tont ned uttalelsen. 

Onsdag avslo Zelenskyj et amerikansk krav om tilbakebetaling for krigshjelpen, der USA skal få rett til 500 milliarder dollar i mineraler. USA har ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke gitt noen slik totalsum i krigsbidrag, og har heller ikke tilbudt sikkerhetsgarantier som en del av avtalen. Zelenskyj har i sine uttalelser om mulige fredsavtaler vært helt klar på at slike avtaler må innebære sikkerhetsgarantier: Dersom Russland angriper igjen må de har garantier for at det får umiddelbare konsekvenser. 

Mineralavtalen var seiersplan

Forrige høst var det Ukraina som kom med ideen om å åpne for at landets allierte kunne investere i viktige mineraler. Det var en del av en seiersplan som skulle sette dem i en sterk posisjon ved forhandlingsbordet med Moskva. 

Trump har omfavnet ideen, og sier at han ønsker at Ukraina skal forsyne USA med mineraler som takk for økonomisk støtte av krigsinnsatsen. 

I forslaget som Zelenskyj avviste forrige uke, skulle USA motta 50 % av Ukrainas kritiske mineraler, inkludert grafitt, uran, titan og litium. 

Read Entire Article