Selv søvnige journalister på de bakerste benkene i Oslo Arbeidersamfunn kvapp bitte litt til da Jonas Gahr Støre fastslo at «machete er noe man bruker i jungelen, ikke i Oslo!»
Man skal tøye ordene hans langt for å kunne beskylde statsministeren for å spille på stereotypiske forestillinger, men akkurat denne formuleringen hadde et sterkere snev av kommentarfelt-sjargong enn av en Jonas Gahr Støre-tale.
Men han har naturligvis rett.
Macheter, også kalt jungelkniver, hører selvsagt ikke hjemme i Oslos gater. Han har også rett i dette: «Misforstått snillhet og overdreven forståelse» stanser ikke kriminaliteten og volden.
Han sa det ikke eksplisitt, men det var en selvkritisk Støre som talte til Aps landsstyre på tirsdag. En tøffere og mer kompromissløs Støre. Som ikke pakket budskapet inn i ull. Det kledde ham godt.
Et styringsparti
som Ap må selvsagt ha troverdighet når det kommer til det aller viktigste oppgaven for all politisk ledelse: Å sørge for befolkningens trygghet i hverdagen.Den voksende ungdomskriminaliteten har rystet folk over hele landet. Organiserte gjenger opererer ikke bare i hovedstaden, men også på mindre steder som Stjørdal og Steinkjer.
Å snakke om «svenske tilstander» i Norge er foreløpig å overdrive, men problemene brer om seg og krever stødige politiske svar. Trusselen fra organisert kriminalitet har aldri vært større, ifølge politiet.
Og Støre og Ap har tydeligvis bestemt seg for at dette er den viktigste saken nå et knapt år før stortingsvalget.
Nesten hele talen hans til landsstyret handlet om ungdomskriminaliteten. «Utrygghet er som gift for samfunnet», nærmest tordnet Støre.
«Tøffe-Jonas» listet opp en rekke tiltak for å bekjempe uvesenet. Og selv om han nærmest pliktskyldigst understreket at man i tillegg til å være tøffe mot kriminaliteten, også må være tøffe mot årsakene til kriminaliteten, var han sjeldent tydelig: «Dette truer landet vårt!»
Så var det troverdigheten, da. Høyresiden, og kanskje særlig Frp, har lenge hatt et sakseierskap
på lov og orden-feltet og beskylder Ap for å dilte etter. «Du har sovet i timen», sa Sylvi Listhaug til VG etter talen, rettet til Støre.Man kan også spørre: Hvis kampen mot ungdomskriminaliteten og gjengene er den viktigste saken, hvorfor skal da velgerne gå til Ap og ikke til Frp?
Støre og Arbeiderpartiet har uansett ikke noe valg. Sommerens mange nyhetssaker om ran, ransforsøk, skyting, knivstikking og trusler mot skeive har satt et støkk i befolkningen.
Sverige har over 30.000 gjengmedlemmer, ifølge svenske myndigheter. Alle frykter at slikt skal slå rot også her i landet.
Det må regjeringen og ikke minst venstresiden ta på aller største alvor om de skal ha håp om fire nye år rundt Kongens bord.
Hva tenker du?Tror du på regjeringens plan for å bekjempe kriminalitetsbølgen? aJa, dette er positive toner fra Støre.bNei, her har høyresiden mer troverdighet.cEr lei av at Ap dilter etter Frp.Mer penger til politiet, en mer intensivert innsats mot bakmenn og gjengledere og raskere og mer inngripende reaksjoner overfor de unge som begår denne typen kriminalitet er blant regjeringens grep.
2,8 milliarder settes av i statsbudsjettet neste år til kriminalitetsbekjempelse. Det er ingen liten sum.
Men også mer kontroll på grensene inngår i tiltakspakken. «Kriminaliteten skal stoppe ved grensene». Gjengkriminaliteten er internasjonal og grenseløs og handler også om innvandringspolitikk.
Et annet felt der Frp har stor troverdighet.
På målingene halser Listhaug og Frp rett bak Støre og Ap, og jo mer fokus det blir på krim og innvandring, jo mer får Frp initiativet.
Det er dristig av statsministeren å ta kampen på Frps banehalvdel. Nå handler det om å ha den beste fortellingen om hva som må til for å få bukt med en av vår tids aller største utfordringer.
En bra start er, som Støre understreket, «å snakke åpent og ærlig om problemene». Der har nok Arbeiderpartiet og venstresiden ennå en del å gå på.
Mens Frp maler med sedvanlig bred pensel.
Mer om denne saken i VG-podkasten Giæver og gjengen:
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.