Siktet for flere trusselmeldinger

2 weeks ago 10



Mannen som er siktet for terrortrussel mot et Nav-kontor i Bergen, skal ha kontaktet både avishus og departement. – Ikke en terrorhandling, sier forsvareren.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
DRAMATISK. Kjøpesenteret i bydelen Åsane i Bergen var stengt i mange timer mens det ble avklart om bombetrusselen var reell. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 24.09.2024 17:42

Mannen i begynnelsen av 50-årene ble pågrepet mandag ettermiddag, etter at Åsane storsenter var stengt i flere timer på grunn av bombetrusselen. 

Selve trusselmeldingen rettet seg mot Nav-kontoret som ligger i samme bygning som kjøpesenteret.

Politiadvokat Jørgen Henriksen bekrefter at den siktede er kjent for politiet fra før. 

– Han er også siktet for å ha sendt trusler til flere aktører tidligere i september. Det er registrert tre saker på ham, sier Henriksen. 

Disse mottok trusler

Mandagens situasjon i Åsane ble utløst av en trusseltelefon via AMK-sentralen i Bodø, som igjen ga beskjed til Vest politidistrikt. 

– Nesten parallelt med dette fant en vekter på senteret en bombelignende pakke eller sekk, forteller politiadvokat Henriksen.

Trusselmeldingene tidligere i måneden ble sendt via brev. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
AKSJON. Her lander bombegruppen ved Åsane storsenter mandag ettermiddag. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

På listen over mottakere, sto blant annet et lokalt mediehus.

– Bergens Tidende fikk et brev. Det gjorde også Posten Norge og et departement i Oslo, sier Henriksen.

BT: Datteren er fengslet

Det er ikke første gang avishuset mottar trusselbrev. Også tidligere i år fikk redaksjonen tilsendt en lignende melding. 

En kvinne i 20-årene ble pågrepet og fengslet for truslene. 

Hun er datteren til mannen som nå er siktet for terrortrussel i Åsane, skriver Bergens Tidende.

Ifølge avisen er det tydelige likheter i brevene. Én formulering går igjen: 

«Jeg er ikke redd for å dø. Er du?»

Forsvareren: – Har forklart seg

Tirsdag ettermiddag besluttet tingretten å varetektsfengsle mannen i fire uker. Han er ikke ilagt brev- og besøksforbud.

– Han har erkjent straffskyld for den konkrete hendelsen mandag. Jeg ser noen medier skriver om andre forhold lenger tilbake i tid, men disse har ikke vært tema i avhør med politiet, sier mannens forsvarer Einar Råen.

Ifølge forsvareren har mannen samarbeidet med politiet og forklart seg på en utfyllende måte.

– Han har erkjent handlingene og tatt ansvar. Dette har ikke vært noen terrorhandling.

 Chris Ronald Hermansen / TV 2
ADVOKAT: Einar Råen er forsvarer for mannen i begynnelsen av 50-årene, som er siktet i saken om bombetrusselen i Åsane. Foto: Chris Ronald Hermansen / TV 2

Han er siktet for terrortrusler. Hva legger du i at det ikke var noen terrorhandling?

– Jeg vil ikke gå inn i detaljer rundt dette. Han har gitt en forklaring om hva som har vært hans motiver for dette. Det var ikke meningen å ramme en større krets, sier Råen.

Så målet hans var konkret Nav-kontoret i Åsane?

– Ja. Nå skal politiet etterforske dette, og saken er i en innledende fase. Min klient har sagt seg villig til nye avhør.

Mannen skal ha sendt trusselbrev tidligere i september, og medier skriver også at datteren hans er fengslet for trusler?

– Jeg er ikke kjent med at datteren er fengslet, og jeg har ikke noen opplysninger om andre involverte. Når det gjelder brevene så kan jeg ikke si noe om dette heller. De har ikke vært tema under politiavhørene, men dette vil de nok komme tilbake til.

– Tok det på alvor

Sekken som ble funnet på kjøpesenteret i Åsane, lå under en trapp. 

Den ble først definert som en farlig gjenstand. Senteret ble evakuert og politiet opprettet en sikkerhetssone på 200 meter.

– Vi hadde ganske mange politiressurser ute, samt bombegruppe, helikopter og bistand fra Forsvaret. Så det absolutt tatt på alvor, sier politiadvokat Henriksen til TV 2.

Bombegruppen, som var tilkalt fra Oslo, vurderte innholdet i sekken til å være ufarlig. Den ble til slutt uskadeliggjort.

Senere samme dag ble mannen pågrepet uten dramatikk.

Read Entire Article