Signerte avtale: – En god, gammel venn

1 month ago 14



BEIJING (TV 2): Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag Kinas statsminister. Nå har samarbeidet blitt styrket gjennom en ny erklæring.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
STATSMINISTRE: Jonas Gahr Støre møtte Kinas statsminister Li Qiang natt til tirsdag. Nå vil de samarbeide tettere om å nå det grønne skiftet. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Publisert 10.09.2024 06:07 Sist oppdatert nå

– Jeg vet at du har vært i Kina mange ganger før. Jeg vil si du er en god, gammel venn av det kinesiske folket. Med vår felles innsats har forholdet mellom Norge og Kina hatt en stødig utvikling, sa Li Qiang etter å ha tatt imot Støre i en seremoni preget av mye pomp og prakt i Folkets store hall, like ved Den himmelske freds plass i Beijing.

Støre er på et tre dager langt besøk i Kina og fikk på dag to en offisiell velkomstseremoni med avspilling av nasjonalsangen og inspeksjon av nasjonalgarden.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
FOLKETS STORE HALL: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store sal i Beijing tirsdag. Støre besøker Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Støre framhevet at han har vært i Kina i mange forskjellige roller opp gjennom årene, og at han er imponert over utviklingen landet har hatt.

– I min levetid er det sannsynligvis ikke noe annet land eller folkegruppe som har gått gjennom en så bemerkelsesverdig vekst og framgang, sa Støre.

Signerte erklæring 

I forbindelse møtet signerte de to også en rekke avtaler om klimasamarbeid. Norge og Kina skal samarbeide tettere for å lykkes med det grønne skiftet. 

– Kina er helt avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet. Norge har samarbeidet med Kina om klima og miljø i rundt 30 år. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en overordnet ramme som kan legge bedre til rette for godt samarbeidet på dette området, sier statsminister Støre i en pressemelding. 

Erklæringen ble signert tidlig tirsdag morgen norsk tid.

– Målet er at norsk og kinesisk næringsliv kan jobbe tettere sammen for å lykkes med det grønne skiftet. Vi håper det kan åpne dører for norsk næringsliv i Kina, sier han videre. 

Næringslivsdelegasjon


Statsminister Støre har med seg en næringslivsdelegasjon fra DNV Accelerator, Equinor, Höegh Autoliners, Kongsberg Maritime, Nordlaks, Norges rederiforbund, Orkla, Yara International, LO og NHO. 

Etter møtet med statsminister Li Qiang deltok representanter fra norsk og kinesisk næringsliv på en arbeidslunsj for å markere starten på den grønne dialogen mellom Norge og Kina. 

– Flere av de norske bedriftene som er til stede i Kina jobber med grønn teknologi og grønn skipsfart. Samtalene her nede kan bli viktige for arbeidsplasser og arbeidstakere hjemme i Norge, og kan skape nye og grønne arbeidsplasser. Det er også avgjørende for å nå klimamålene, sier Støre.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Kina-besøket markerer 70 år med diplomatiske relasjoner og startet mandag. Da hadde Støre blant annet et møte med president Xi Jinping. Tirsdag møtte han også Kinas handelsminister Wang Wentao og diskuterte blant annet maritimt samarbeid.

Read Entire Article