Advarer om at Donald Duck kan være skadelig

4 hours ago 4



Utgiveren inkluderer en omfattende advarsel i flere pocketbøker for å unngå å fjerne innholdet.

 Kristiana Qarri / TV 2
2024-VERSJON: Blant annet disse bøkene har fått lagt til en ny tekst. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Publisert 12.10.2024 12:28

Den matroskledde fuglen fra Andeby er i hardt vær.

… Eller rettere sagt, utgiveren hans er det.

I de nye utgavene av 22 Donald pocketbøker har nemlig utgiver Egmont tatt inn en omfattende advarsel:

«Denne boken inneholder negative fremstillinger og skildringer av mennesker eller kulturer. Disse stereotypiene var ikke riktige den gangen disse historiene ble laget, og de er ikke riktige i dag».

Videre skriver de at alternativet var å ta bort innholdet.

«I stedet for å fjerne innholdet, ønsker vi å erkjenne skadevirkningene av en slik påvirkning, lære av det og anspore samtaler som kan legge grunnlaget for at vi skaper en mer inkluderende fremtid sammen».

Dette har skapt reaksjoner.

 Kristiana Qarri / TV 2
GAMLE HISTORIER: Pocketbøkene om Donald Duck av Carl Barks ble laget på 50- og 60-tallet. I dette kapittelet skal Petter Smart til «Langtbakistan» for å «lære folk å leve et rikere liv». Foto: Kristiana Qarri / TV 2

– Skal provosere oss

Danby Choi, redaktør i kulturavisen Subjekt, mener at det er ille at forlag og kunst- og kulturinstitusjoner går med på å advare mot kunst og kultur.

– Jeg ønsker at kunst og kultur skal provosere oss. Jeg vil ikke bli advart mot kultur som kan få meg til å tenke eller bli provosert, sier han i Nyhetskompaniet på TV 2.

Selv om den fjærkledde kvakkeren er skapt for barn, mener Choi at bøkene står seg best uten en advarsel.

– Provokasjonene er jo milde fordi det er tenkt for barn, så innenfor den størrelsen syns jeg det er en uting å advare mot å bli krenket, sier Choi til torsdagens Nyhetskompani.

De andre paneldeltakerne i kompaniet er kommentator i Vårt Land Sigrid Rege Gårdsvoll og sportskommentator og programleder Sverre Krogh Sundbø.

Mener det er et forbrukerønske

I motsetning til Choi, ønsker Rege Gårdsvoll advarselen velkommen. Hun er ikke enig i at det er snakk om kunst og kultur i denne sammenhengen.

– De driver butikk. Disney tar ingen avgjørelser som ikke er innstilt for å maksimere deres profitt. Det betyr at de har gjort en vurdering av å sette på disse advarslene, som noe forbrukerne ønsker.

Vårt Land-kommentatoren sier at hun ville kommet med en advarsel selv, hvis hun skulle lest Donald Pocket for sin datter og den skrevne advarselen ikke var der.

Rege Gårdsvoll mener at Choi, og andre som ikke liker advarselen, enkelt kan si «drit i den» om de skulle lest for et barn og ikke er enig med budskapet.

Generell advarsel

Saken ble først omtalt av Nettavisen som har snakket med Donald-redaktør Marius Molaug hos utgiveren Egmont.

Han sier at det dreier seg om historier fra 50-tallet, som var en annen tid.

Molaug sier at advarselen gjelder mer generelt og at han ikke har noen konkrete eksempler å komme med.

– Det burde nok stått kan inneholde, sier Molaug til avisen.

TV 2 har vært i kontakt med Story House Egmont for en kommentar, men venter fremdeles på svar.

 Kristiana Qarri TV/2
ADVARSEL: Egmont advarer om at denne Donald-boka inneholder negative fremstillinger og skildringer av mennesker eller kulturer. Foto: Kristiana Qarri TV/2

– Perfekt mulighet

Sportskommentator og programleder Sverre Krogh Sundbø mener at det ligger læring i å kunne være med på finne kontroversene selv, uten en advarsel i starten av boka.

– Donald er inngangsporten til litteratur for så mange barn og unge, og det er en perfekt mulighet for dem, i hvert fall i samtaler med foreldre, til å kunne se på litteratur med et kritisk blikk.

Krogh Sundbø mener at foreldrene kan bidra underveis i lesingen.

– «Er ikke det en litt rar måte å si det på?» eller eventuelt en forelder som sier at «dette er ikke jeg enig i», foreslår han.

Egmont er TV 2s eier og TV 2 har et samarbeid med Disney.

Read Entire Article