– Den største skandalen i Trump-perioden

2 hours ago 5



Stanset hemmelig etterforskning:

Donald Trumps håndplukkede menn sørget for å stanse en etterforskning av ham, ifølge The Washington Post.

 Dominick Reuter / AFP / NTB
MØTTES I NEW YORK: Donald Trump møtte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i Plaza Hotel 19. september 2016. Foto: Dominick Reuter / AFP / NTB

Publisert 12.10.2024 15:57

– Jeg tenker at dette potensielt kan være den største skandalen i Trump-perioden. Jeg mener at det er så alvorlig som det, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.

Det er konklusjonen. 

La oss gå tilbake i tid og starte med historien:

Fem dager før Donald Trump ble USAs president i 2017, la ansatte i Egypts nasjonalbank 90 kilo med dollarsedler i to bager som ble hentet av fire menn.

En organisasjon koblet til landets etterretningstjeneste hadde gitt nasjonalbanken beskjed om at de ville ta ut ti millioner dollar i kontanter. Mer enn hundre millioner norske kroner.

Først i 2019 fikk føderale etterforskere i USA vite om dette.

Etterforsket Trump og Egypt

Dette kontantuttaket var ifølge The Washington Post spesielt interessant fordi de allerede to år tidligere startet en hemmelig etterforskning knyttet til Egypt og Trump.

Etterforskningen handlet om at Egypts president Abdel Fattah al-Sisi ville gi Trump ti millioner dollar som bidrag til valgkampen hans i 2016.

Noe som i så fall er et føderalt lovbrudd.

– Det kan sette nasjonal sikkerhet i fare. Det er kjempeviktig at man unngår at utenlandske interesser skal kunne påvirke USAs president på en måte som ikke er bra for amerikanerne eller åpner for utpressing, sier Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke.

Trumps leir benekter at noe ulovlig har skjedd.

– Etterforskningen dere sikter til avdekket ikke noe galt og ble avsluttet. Ingen av anklagene eller insinuasjonene har rot i virkeligheten, sier talsperson Steven Cheung via epost til The Washington Post.

Men hvor ble det av pengene?

 Christian Roth Christensen / TV 2
USA-ekspert: Eirik Løkke er rådgiver i Civita og holder foredrag om amerikansk politikk. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

– Dette var på et tidspunkt hvor Trump sa at det ikke var aktuelt å putte egne penger inn i valgkampen, selv om valgkampen hans trengte det. Så treffer han al-Sisi, sier Bergesen.

Ga 10 millioner dollar

Den 19. september 2016 møttes Trump og al-Sisi på Plaza Hotel i New York.

Trump omtalte den egyptiske presidenten som «en fantastisk fyr» i et intervju med Fox tre dager senere og roste al-Sisi for håndteringen av militærkuppet i 2013.

– Han tok kontroll over Egypt. Og han tok virkelig kontroll, sa Trump.

Menneskerettsgruppers oppfatning var at Egypt ble styrt gjennom straffeforfølgelse av politisk opposisjon, utstrakt bruk av tortur mot politiske fanger og undertrykkelse av ytringsfriheten.

– Det er ikke noe nytt at Trump liker «strongmen» og autoritære ledere. Samtidig skal det sies at verken Barack Obama eller Joe Biden har hatt et veldig kritisk blikk på Egypt, fordi man har vært redd for det muslimske brorskapet. Så om ikke annet, er iallfall ikke Trump en hykler her, påpeker Løkke.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
STATSBESØK: Trump tok imot al-Sisi i det ovale kontor 3. april 2017, to og en halv måned etter at Trump ble innsatt som president. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Kort tid etter møtet på Plaza Hotel, ga Trump sin egen valgkamp et lån på ti millioner dollar, ifølge MSNBC.

Og en av de første statslederne som fikk besøke Trump i Det hvite hus, var nettopp Abdel Fattah al-Sisi. 

– Trump smigres av diktatorer. Ikke bare med godord, men også penger. Dette er mer enn mistenkelig, mener Bergesen.

Stanset av Trumps folk

Da føderale etterforskere i 2019 ble kjent med dollaruttaket i den egyptiske nasjonalbanken, var Trump president.

Den øverste sjefen til disse etterforskerne var William Barr, justisministeren som Trump selv håndplukket.

Barr fikk jobben etter at den forrige justisministeren, Jeff Sessions, mot Trumps vilje erklærte seg inhabil i Russland-etterforskningen og senere fikk sparken.

FBI-agentene ville innhente Trumps bankhistorikk og hadde et godt håp om at dette kunne gi dem avgjørende bevis i etterforskningen av Trump og Egypt.

Men denne bevisinnhentingen ble blokkert av Justisdepartementets ledelse, ifølge The Washington Post.

– Du har jo spesielle privilegier når du er president, men det er betenkelig. Trump er jo Trump. Notorisk kriminell. Det i seg selv gjør jo at dette ikke er bra. Samtidig skjønner jeg at når du er president i USA, er det omstendigheter som gjør at det bør være en høy terskel for å innhente sånne opplysninger, sier Løkke.

Justisminister Barr anklagde FBI-agentene for å være unormalt opptatt av Trumps bankhistorikk og ga FBI-direktør Christopher A. Wray – som også var utnevnt av Trump – beskjed om å sette «noen voksne» til å passe på dem, hevder avisen.

I juni 2020 ble etterforskningen av Trump og Egypt lagt ned av Michael Sherwin, en påtaleadvokat som var utnevnt av Barr. Han mener at det ikke fantes bevis for at noe galt hadde skjedd.

– Jeg står for den beslutningen, sier Sherwin.

The Washington Post skriver at egyptiske myndigheter ikke ønsker å svare på spørsmålene deres.

En oversikt hos amerikanske myndigheter viser at Egypt under Trump mottok omtrent like mye økonomisk støtte som landet har gjort under både Barack Obama og Joe Biden.

– Det er jo uheldig for Trump at saken ikke ble etterforsket ferdig dersom han er uskyldig, men hadde etterforskningen vist at han var skyldig, er det heldig for ham at den ble stoppet, oppsummerer Løkke.

Dømt for å hjelpe Egypt

Så sent som 26. september ble New Yorks borgermester, Eric Adams (64), siktet for å ta imot ulovlige bestikkelser og luksusreiser fra tyrkiske statsborgere.

Adams tilhører Demokratene. Han benekter all skyld, men siktelsen inneholder detaljer som ifølge Reuters går helt tilbake til 2014. En analyse Politico har gjort, viser at Adams har deltatt på 80 arrangementer relatert til Tyrkia de siste åtte årene.

I juli i år ble en annen amerikansk politiker, Demokratenes senator Robert Menendez (70), kjent skyldig i å ha tatt imot bestikkelser i bytte mot å bruke sin makt og innflytelse til å berike den egyptiske regjeringen, samt forretningsmennene som sto for bestikkelsene.

 Eduardo Munoz / Reuters / NTB
DØMT: Robert Menendez fra New Jersey ble dømt for å ta imot bestikkelser. Han har gått av som senator, men nekter skyld og har sagt at han vil anke. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB

– Det er ikke veldig overraskende at utenlandske stater er interessert i amerikanske politikere på dette nivået. De har veldig mye å si for landets egne interesser og politikk, forklarer Eirik Løkke.

– USA er dypt inne mange plasser i verden og spesielt Midtøsten, så det at de vil ha muligheten til å påvirke er ikke overraskende, konkluderer Civita-rådgiveren.

Menendez var leder av utenrikskomiteen i Senatet, frem til han trakk seg da tiltalen ble tatt ut i fjor høst.

Påtalemyndigheten mener at Menendez brukte denne mektige posisjonen til å sørge for at Egypt fikk flere milliarder dollar i amerikansk støtte mellom 2018 og 2022.

Under en ransakelse av hjemmet til Menendez fant politiet gullbarrer verdt mer enn én million kroner, samt 480.000 dollar, eller mer enn fem millioner kroner.

– Sakene til Adams og Menendez viser en politisk ukultur, som ikke bare gjelder Republikanerne, og det viser også en vilje hos påtalemyndigheten til å straffeforfølge sånne saker, påpeker Eirik Bergesen.

 Alexi J. Rosenfeld / Getty Images / AFP / NTB
PRESSEKONFERANSE: Advokat Damian Williams fra Distrikt sør i New York viste frem bevisene under en pressekonferanse da tiltalen ble offentliggjort.  Foto: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images / AFP / NTB

Straffeutmålingen er berammet til neste år, men Menendez har gjort det klart at han vil anke.

Read Entire Article