«We are done. Absolutely done»!
De to 69-åringene er unisone når VG spør om de ser for seg en fremtid i Florida.
– Aldri mer. Aldri mer! Vi orker ikke leve gjennom enda en orkan. Vi orker ikke mer. Jeg har mistet tellingen på hvor mange orkaner vi har opplevd, men det har aldri vært to på under to uker, forteller Christy.
– Det er hjerteskjærende å se alt du har bygd opp gjennom et langt liv bli ødelagt. Det er knusende. Dette var drømmen vår. Her skulle vi leve ut vår tilværelse som pensjonister, supplerer mannen Bob.
Se video fra huset under, trykk på symbolet for lyd:
Hjemmet deres i småbyen Punta Gorda ligger idyllisk til, rundt 200 meter fra havet, med utsikt mot solnedgangen.
Ekteparet er opprinnelig fra Queens i New York. Bob hadde et av storbyens tøffest yrker, som politimann i hestepatruljen.
Det gjorde at han kunne pensjonere seg i relativt ung alder: Politimenn i New York kan gå av med full pensjon etter 20 år i yrket.
I 1996 flyttet de til Florida, for å gjøre som så mange andre pensjonister: Komme seg vekk fra kalde vintre.
Men nå er drømmehuset deres dekket i slimete, sort gjørme fra kjeller til stue, for andre gang på kort tid.
Foto: Thomas Nilsson / VG
For knappe to uker siden rammet orkanen «Helene» Florida, og raste gjennom seks delstater i USA. Over 230 er omkomne, i den dødeligste orkanen i USA siden «Katrina» i 2005.
– Huset vårt ble hardt rammet av «Helene». Men vi trodde det ville gå an å redde det. Vi var ferdig med å rydde og hadde begynt på restaureringen, da det kom et nytt varsel, forteller Bob.
Hoveddelen av huset lå i en ekstra høy annen etasje. Men den var ikke høy nok.
Orkanen «Milton», som rammet Florida denne uken, ble ikke like dødelig som man først fryktet. Minst 16 er omkommet, men tallet vil trolig stige.
De fleste døde ble truffet av tornadoer, som ble pisket frem i forkant av orkanen.
Se bilder fra et nabolag i Wellington rasert av tornado:
Foto: Thomas Nilsson / VG / VG
De materielle skadene er enorme. Hvor kostbart vet man ikke ennå, men anslag i forkant gikk så høyt som 175 milliarder dollar.
Og i disse dager vender millioner av innbyggere tilbake etter å ha blitt enten pålagt eller sterkt oppfordret til å evakuere.
I Punta Gorda, som ligger midt i regionen som ble hardest rammet, er gatene fulle av ødelagte møbler satt ut på gaten.
Det er fra opprydningen etter orkanen «Helene», som fortsatt pågikk for fullt da innbyggerne måtte evakuere. De fleste husene står fortsatt tomme, da VG besøker byen seint torsdag kveld.
Foto: Thomas Nilsson / VG
– Vi har aldri evakuert før, vi har sittet i annen etasje og holdt ut under hver orkan før denne. Men denne gangen følte vi at det var så farlig at vi måtte evakuere, forteller Bob Federici.
Flodbølgen som orkanen pisket inn over kysten var fryktet å bli så høy som fem meter. I stedet ble det «bare» tre meter.
Det historiske elvedistriktet i Punta Gorda ble svært hardt rammet – som fryktet i forkant.
Dronebilder viser hvordan flere av veiene der ble til elver:
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / NTB
Christy og Bob Federici håpet de bodde langt nok unna havet, da de kjøpte huset i 1996.
Det ble en dyrkjøpt lærepenge, for de er blitt rammet en rekke ganger og har brukt en formue på forsikring.
– Vi har fortsatt ikke fått utbetalt forsikringspremien etter orkanen som traff oss i 2022. Vi er i en rettssak, så vi vet ikke hva vi får ut av det, sier Christy.
– Nå er huset totalskadet. Denne gangen lar det seg ikke redde. Vi skal prøve å selge det så klart, men nå vil vi bare vekk. Vi flytter tilbake til New York delstat, men utenfor byen, altså, for nå trenger vi litt ro og fred, sukker Bob.
Sønnen Shane Fedirici (43) har bodd mesteparten av livet i Florida, og barnebarnet Enzo (19) er født her.
Men de vil også flytte.
– Huset mitt lå i høyden, og vi fikk ikke flomvann inn. Men jeg er lut lei. Jeg skal flytte herfra, ja, det er helt sikkert. Jeg vet bare ikke hvor, ekstremvær kan ramme hvor som helst i USA. Kanskje jeg flytter til Europa, slekten vår kommer fra Italia, det høres fristende ut akkurat nå, sier Shane.
Men ikke alle i nabolaget har tenkt å gi opp.
Litt lenger inn i gaten skyller Todd Rebol (50) gjørme ut av garasjen sin.
– Jeg har bodd her hele livet. Jeg vokste opp med orkaner. Dette er noe vi i Florida bare må leve med. Liker jeg det? Nei. Tilpasser jeg meg? Ja.
Han har et nybygg som står på tre meter høye stylter. Alt som var i garasjen og markterassen var allerede ødelagt av orkanen «Helene», så han prøver å ta skadene etter «Milton» med godt mot.
– Men se her, da, en husvegg fra en av naboene våre har kommet flytende inn hit. Den er ekstremt tung og lar seg ikke flytte på. Men vi er blant de heldige: Inne i stuen vår er det helt tørt.