Dømt for voldtekt og drap:
Mandag avgjør høyesterett i Pakistan skjebnen til den dødsdømte norske statsborgeren Shahid Azim.

– På mandag er det D-dagen for Shahid Azim. Da er det siste runde og avklaring på om dødsdommen mot ham opprettholdes eller om han blir frifunnet, sier advokat Morten Furuholmen til TV 2.
Han representerer den norske statsborgeren fra Haugenstua i Oslo.
41-åringen har sittet på dødscelle i Pakistan i 18 år etter å ha blitt dømt for voldtekt og drap.

Norsk-pakistaneren ble funnet skyldig i tingretten og lagmannsretten, og nå skal saken avgjøres av Høyesterett.
Pågrepet på ferie
Det var i 2007 at tobarnsfaren reiste på ferie til Pakistan. Der ble han pågrepet, anklaget for å ha voldtatt og drept en sju år gammel nabojente i hovedstaden Islamabad.
Norsk-pakistaneren mener han er uskyldig.
– Siden arrestasjon i 2007 har utenrikstjenesten gitt konsulær bistand til Shahid Azim. Blant annet med jevnlige besøk i fengselet og ved tilstedeværelse som observatør ved rettsmøter, sier pressetalsperson Bente Leknes Lyngstad i Utenriksdepartementet.
– Dessverre har ikke ambassaden fått tilgang til å besøke Azim på lengre tid og sist besøk var i mai 2023. Ambassaden ble etter lengre tids arbeid nylig innvilget et besøk tirsdag 25. februar.
Ingen norske statsborgere er blitt henrettet siden landsvikoppgjøret etter andre verdenskrig. Hvis dødsdommen opprettholdes av Høyesterett, risikerer den norske borgeren å bli henrettet.
– I løpet av den tiden som min klient har sittet i Pakistan har det vært 400 hengninger, så dette er en svært alvorlig situasjon, sier advokat Furuholmen.

UD følger situasjonen
Ifølge Utenriksdepartementet vil den norske ambassaden i Islamabad være til stede under rettsmøtet i morgen.
– Utenrikstjenesten tar regelmessig opp dødsstraff i dialogen med pakistanske myndigheter, sier Leknes Lyngstad.
– Norge er imot all bruk av dødsstraff. I saker der norske borgere blir idømt dødsstraff, vil norske myndigheter engasjere seg for å be om at straffen ikke fullbyrdes. Dette er i tråd med norske myndigheters globale engasjement i arbeidet mot dødsstraff.