– Setter makt bak ordene sine

1 month ago 21



To uker etter TV-duellen mot Donald Trump, som sendte sjokkbølger gjennom det demokratiske partiet, så det endelig ut som at Joe Biden hadde klart å roe ned opprøret i sitt eget parti. 

I et brev til partifellene i Kongressen tok han et oppgjør med de som ønsket at han skulle trekke seg fra presidentvalget. 

– Spørsmålet om hvor veien går videre har blitt diskutert i over en uke nå. Det er på tide at det tar slutt. Vi har en jobb å gjøre, og det er å slå Donald Trump, skrev Biden. 

Men så stilte Nancy Pelosi opp til intervju hos TV-kanalen MSNBC.

 POOL
HUSET: Nancy Pelosi ble valgt til speaker i Representantenes Hus i 2007 som første kvinne i amerikansk historie. Foto: POOL

Pelosi, som ledet demokratene i Representantenes Hus fra 2003 til 2023, og ble USAs første kvinnelige speaker i 2007, hadde ikke tenkt til å la Biden slippe unna så lett. 

– Det er opp til presidenten å bestemme om han vil stille. Vi håper at han bestemmer seg snart, fordi tiden er i ferd med å renne ut, sa Pelosi da hun fikk spørsmål om Bidens kandidatur. 

Programlederen minnet henne på at Biden allerede hadde sagt at han ville fortsette, men Pelosi bare gjentok budskapet. 

Beskjeden til Biden og partiet var tydelig: debatten om presidentens kandidatur var ikke lagt død. 

Æres-speaker 

Etter intervjuet begynte folkevalgte igjen å ta til orde for at Biden skulle trekke seg, og kritikken ble bare sterkere og sterkere etter at NATO-toppmøtet i Washington var over. 

Pelosi skal også ha gjort det klart overfor Biden i en privat samtale at meningsmålingene viste at han ikke kunne slå Trump. 

 POOL
STATE OF THE UNION: Nancy Pelosi, Kamala Harris og Joe Biden under State of the Union-talen i 2022. Foto: POOL

Elleve dager etter Pelosis TV-intervju kunngjorde Biden at han kom til å trekke seg som partiets presidentkandidat. 

I amerikanske medier hersker det ingen tvil. Hadde det ikke vært for Nancy Pelosi, hadde Biden klart å ri av stormen. 

84-åringen har i dag ingen offisiell posisjon i demokratenes ledergruppe. Da hun før mellomvalget i 2022 bestemte seg for at hun ikke lenger ville være leder, men likevel ønsket å fortsette som politiker, fikk hun ærestittelen Speaker Emerita

De siste ukenes manøvreringer har vist at hun fortsatt har enorm innflytelse i partiet. 

New York Times-kommentator Ezra Klein kaller Pelosi for en av få amerikanske politikere som vet hvordan man skal bruke makt. 

Omstridt

Pelosi nyter dyp respekt i partiet, men er også et hatobjekt for mange av hennes motstandere. Republikanerne har brukt henne som skyteskive i valgkampen i flere år. 

Strategien har vært å gjøre det vanskelig for demokratiske kandidater i resten av landet å si at de støtter Pelosi, en rik demokrat fra liberale San Francisco. 

Hun er også blitt kraftig kritisert for sin aksjehandel. En X-konto som følger Pelosis aksjeportefølje har over 740.000 følgere. 

Også på ytre venstre i det demokratiske partiet har det ulmet. 

Da Alexandria Ocasio-Cortez ble valgt inn i Kongressen i 2018, som den yngste kvinnen i Kongressen noensinne, havnet hun fort på kant med Pelosi over partiets retningsvalg. 

Det dårlige forholdet mellom de to er inspirasjonen for et nytt teaterstykke på Broadway i New York. 

 Seth Wenig / AP / NTB
UTFORDRENDE: Alexandria Ocasio-Cortez fra New York er ikke redd for å si sin mening, uansett om partiledelsen liker det eller ikke. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Pelosi er aktuell med en ny bok, «Art of Power», der hun går i detaljer om sin lederstil og sitt lange liv i politikken.

Hun var kjent som en leder som alltid hadde stålkontroll på hva partifellene hennes kom til å stemme. 

Hennes største triumf er Barack Obamas helsereform, som holdt på å bli blokkert i Kongressen før Pelosi reddet den ved å sikre et flertall i Representantenes Hus. 

Hun skriver at nøkkelen er å vise medlemmene respekt og lytte til dem.

– Makt kommer ikke fra toppen og ned, det kommer fra bunnen av, skriver Pelosi. 

Møte med Abid Raja

Tidligere kulturminister og stortingsrepresentant Abid Raja (V) møtte Nancy Pelosi i Washington i 2018. 

Raja var i den amerikanske hovedstaden i forbindelse med sitt arbeid for religionsfrihet med nettverket IPPFoRB (International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief).

Under et møte de hadde i kongressbygningen, var Pelosi til stede. 

– Jeg husker det møtet veldig tydelig og veldig godt, sier Abid Raja til TV 2. 

Raja hadde på forhånd fått beskjed om at Pelosi muligens ikke ville rekke møtet, men hun dukket likevel opp og holdt en tale om religionsfrihet. Pelosi, som er katolsk, snakker ofte om hvor viktig tro er for henne. 

 Mathias Ask / TV 2
KONGRESSEN: Nancy Pelosi og Abid Raja diskuterte religionsfrihet i Washington i 2018. Foto: Mathias Ask / TV 2

– Det er ofte man treffer folk som ikke nødvendigvis vet hva de har kommet til, men hun hadde full peiling på hvor vi kom fra, hva vi var der for og hva vi holdt på med det, sier Raja. 

Møtet skjedde i kjølvannet av Trumps innreiseforbud for syv muslimske land, som først ble innført i 2017 og senere endret flere ganger etter mange runder i domstolene. 

Pelosi, som ble intervjuet av TV 2 under møtet i Washington, vridde samtalen vekk fra Trump-administrasjonen og over på Abid Rajas tale. 

– Vi er imot innreiseforbudet for vi mener at det var basert på religion, men jeg er mer begeistret for det jeg hørte her i dag, og spesielt å høre Abid Raja snakke om verdien av religionsfrihet, sa Pelosi til TV 2 den gang. 

Raja husker godt rosen han fikk av Pelosi for seks år siden. 

– Det var jo veldig hyggelig, det. Vi var der for å gjøre en jobb i forhold til global religionsfrihet, og så må vi erkjenne at vi er et bitte lite land i nord. Norge har dratt lasset på religionsfrihetsarbeidet i verden, men vi hadde ikke klart å gjøre den jobben uten at amerikanerne også helhjertet hadde vært med, sier han. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
MØTTE PELOSI: Abid Raja traff Nancy Pelosi i Washington. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Abid Raja sier at medierapportene om Pelosis klare tale til Biden stemmer godt overens med inntrykket han fikk av henne i Washington. 

– Det er en helt tydelig og klar dame. Du vet akkurat hvor du har henne og du vet akkurat hva hun mener, og samtidig så skjønner du fort hvor grensen går. Så nå kan vi jo bare spekulere i hva de har samtalet om, men jeg tror ikke motparten kan misforstå hva det er hun sier, og at hun også har evnen til å sette makt bak ordene sine, sier Raja. 

Rift med Biden

Kampen om Bidens presidentkandidatur har ført til en rift mellom presidenten og Pelosi. De har ikke snakket sammen siden Biden trakk seg.

De har kjent hverandre siden 1970-tallet da Biden var nyvalgt senator og Pelosi jobbet for det demokratiske partiet i San Francisco. 

For bare litt over tre måneder siden ga Biden henne presidentens Frihetsmedalje og kalte henne «den største speaker i historien. »

20240710_Front
RIFT: Nancy Pelosi og Joe Bien gir hverandre en klem under presidentens besøk i San Francisco i februar. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Denne uken skal både Pelosi og Biden være på plass i Chicago for Demokratenes fire dager lange landsmøte. 

Biden skal nå være hovedtaler på mandag i stedet for torsdag, som er kvelden da partiets presidentkandidat skal avslutte ballet. Nå er det Kamala Harris. 

Pelosi har fått taletid på onsdag. 

Under et intervju med New Yorker Magazine, ble Pelosi spurt om hun tror at hun og Biden kan gjenoppta vennskapet en gang i fremtiden.

– Jeg håper det. Jeg ber for det. Jeg gråter for det, svarte Pelosi. 

Read Entire Article