Påstår Listhaug «brøler»: – Viser at de er desperate

3 hours ago 2



Mehl foreslår at Norge tar imot 200 kvoteflyktninger som er tatt ut av FN, fordi de er mest sårbare og har ventet lenge.

Dette er rekordlavt, mens antallet var rekordhøyt da Sylvi Listhaug var innvandringsminister i 2016 og 2017, fastslår Mehl.

– Ja, Fremskrittspartiet sto for den største flyktningkvoten vi har hatt i nyere tid, sier justisministeren.

Tall TV 2 har innhentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at Norge tok imot 3170 kvoteflyktninger det første året Listhaug var ansvarlig, og 3097 året etter. 

– Det kostet oss over 10 milliarder kroner over en periode på fem år. Det er veldig mye penger. Derfor så mener vi at det er riktig å stramme inn på kvoteflyktningene, sånn at vi heller kan disponere de pengene på andre områder hvor det trengs, sier Mehl.

Ler av Vedum

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Mehl har satt en ansvarlig ramme for flyktninger, og uttalte til TV 2 søndag at Listhaug var «flink til å brøle», men åpnet samtidig opp for flyktninger.

Nå slår Listhaug tilbake.

– Jeg må bare le. Jeg tror alle som har fulgt meg i norsk politikk en stund, ser at det Fremskrittspartiet bidro til, det var til å ta kontroll på innvandringspolitikken, sier Frp-lederen.

 Kristiana Qarri / TV 2
SLÅR TILBAKE: Partileder Sylvi Listhaug (Frp) ler av påstanden om at hun brøler, og mener Sp framstår desperate. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Mehl sier i likhet med Listhaug at det er om å gjøre å ha kontroll på innvandringen.

 – Når det gjelder Sylvi Listhaugs innvandringspolitikk, så styrte hun sammen med Venstre, og du kan jo spørre om det var Venstre som styrte Sylvi Listhaug. Når man ser på den politikken som de faktisk gjennomførte, så er hun veldig høy og mørk på det området nå. Det framstår veldig lite troverdig.

– Er du enig med Vedum i at Sylvi Listhaug brøler?

– Jeg har ikke hørt at hun brøler i ordets rette forstand, men mye av utspillene framstår veldig brautende, så det er sikkert en god beskrivelse, det.

Foreslår null flyktninger

Listhaug mener på sin side alarmklokker bør ringe over den asyl- og innvandringspolitikken regjeringen fører.

 – Jeg tror folk ser at under denne regjeringen, så har antallet som har kommet til Norge eksplodert. Og at vi ser ut til å være langt mer attraktive enn det våre naboland er.

Frp foreslo i sitt alternative budsjett i fjor at antallet kvoteflyktninger settes til null. 

– Hvorfor satte du rekord da du var ansvarlig? 

– Jeg synes det er bra at de reduserer antall kvoteflyktninger. Fremskrittspartiet ønsker at det skal være så lavt som mulig. 

 – Men du satte jo rekord da du satt i regjering? 

– Ja, men det er jo det totale ankomsttallet til Norge som betyr noe. Det er det som betyr hvor mye penger vi må bruke, svarer Listhaug.

– Så du angrer ikke på at tallet på kvoteflyktninger var så høyt? 

– Vi i Fremskrittspartiet ønsket ikke det. Det var et samarbeid med flere partier som gjorde at det ble høyt. Men for oss var jo også den gangen det aller viktigste det totale antallet som kom til Norge, og det er et faktum at etter 2016 fikk vi strammet kraftig inn på politikken, sier Listhaug.

– Ute av kontroll

UDIs tall tilbake til 2005, da Jens Stoltenberg ledet sin andre regjering, viser at Norge den gang tok imot 942 kvoteflyktninger, og at antallet økte år for år og toppet seg under Listhaug.

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet har satt ned den kvoten i to omganger, sier Mehl.

Hun forsvarer det historisk lave antallet på 200 neste år med strømmen av ukrainske flyktninger til Norge, som nå er kommet opp i over 80.000. 

– Målet her er å hjelpe flest mulig mennesker som er på flukt, og da må vi også innrette ordningene våre, sånn at vi klarer det.

Mehl mener hun er mer ansvarlig enn Listhaug i sin tid. 

 Magnus Nøkland / TV 2
VENNLIG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum framstod blir og vennlig i Stortinget mandag, men Sp-toppene kom med harde angrep på Frp. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

– De stod jo også for den største flyktningkrisen fra tredjeland, hvor vi fikk enormt mange flyktninger – asylsøkerne som kom over Storskog-grensen i 2015 under 2016 var dårlig håndtert av Fremskrittspartiet. Heldigvis så klarte man å skape ro med et bredt forlik i Stortinget, sier Mehl.

Listhaug på sin side slår i bordet med tall regnet ut av Frp, som viser at Norge tar imot flere asylsøkere enn Sverige i forhold til innbyggertall, når det gjelder asylsøkere fra land utenfor Europa. 

– Jeg vil jo si at innvandringen til Norge nå er ut av kontroll. Vi ser en regjering som har økt asylankomstene til Norge med 217 prosent etter at de kom til makten, sier Listhaug.

Påstår de er desperate

 Listhaug ber Mehl om å komme med forslag til innstramminger i stedet for å angripe Frp. 

– Jeg synes det bare viser hvor desperat det er etter at de har hatt tre forferdelige år i regjering, der jeg tror de aller fleste velgere ser at de ikke har levert det de lovte. De har prioritert landsmannskontoret der det ikke er behov for det, i stedet for å ta tak i den store ungdoms- og gjengkriminaliteten som har utviklet seg. 

– Så angrepet er kanskje det beste forsvaret, tenker de, men jeg tror velgerne gjennomskriver dette her veldig enkelt, sier Listhaug.

 Kristiana Qarri / TV 2
FORFERDELIG: Partileder Sylvi Listhaug (Frp), mener Sp er desperate etter tre forferdelige år i regjering. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Mehl understreker at det er viktig å føre en streng og rettferdig innvandringspolitikk. 

– Vi har sett en veldig stor flyktningbølge til Norge på grunn av Ukraina krigen, og da er det å kutte i kvoten helt riktig og nødvendig i tillegg til de grepene vi har tatt med for eksempel stramme inn på ordningen med kollektiv beskyttelse for ukrainere, sier hun.

Enige om to ting

Både Listhaug og Mehl er enige om at det viktigste nå er å bruke pengene i Norge til å integrere de som er kommet til landet. 

– Det er fortsatt en stor jobb vi har med ukrainske flyktninger, og så må vi også bistå resten av verden på andre måter for å gjøre levekårene best mulig der hvor det er krig og konflikt hvor mange mennesker er på flukt, sier justisministeren.

Mehl foreslå også å stramme inn på reglene for familieinnvandring.

– Vi står klare til å gi regjeringen flertall for å stramme inn på familiegjenforeningsregelverket og ytelsene, sier Listhaug.

Read Entire Article