Sender rekordstor norsk krigsstyrke til Stillehavsregionen

1 month ago 24



Den største ansamlingen av norske stridskrefter i Stillehavsregionen noensinne. Kina er elefanten i rommet.

Fregatten KNM Fridtjof Nansen eller ett av de tre gjenværende søsterskipene skal være et drøyt halvår i Stillehavsregionen neste år. Foto: Marius Vågenes Villanger/Forsvaret
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 09.09.2024 06:01

Kortversjonen

Norge trapper kraftig opp samarbeidet og dialogen med Natos partnerlandpartnerlandUnntatt New Zealand, som er Natos fjerde partnerland i regionen. i Asia. Det er status etter forsvarsminister Bjørn Arild Grams ni dagers rundreise til Japan, Sør-Korea og Australia.

  • Forsvarsindustriell avtale med Japan. En egen forsvarsattaché ved ambassaden.
  • Fra 2025 skal norsk personell øve sammen med FN-styrken som har overvåket våpenhvilen mellom Nord- og Sør-Korea siden 1950.
  • En forsvarsutsending til ambassaden i Australia skal videreutvikle et allerede aktivt industrisamarbeid.

Men i 2025 skjer et historisk norsk militært innrykk i det som blir kalt Indo-Stillehavet.Indo-Stillehavet.Moderne geopolitisk begrep som omfatter det vestre og sentrale Stillehavet og det indiske hav, og havområder som knytter disse sammen.

Australias viktigste militærøvelse

Gram har hatt samtaler med sin australske kollega i dag. Det er nå klart at Norge får delta i den store militærøvelsen Talisman Sabre utenfor Australia i 2025.

Det er Australias største og viktigste flernasjonale fellesoperative øvelse. Det er også landets viktigste samøvelse med amerikanske styrker.

Dette er de norske planene pr. i dag: Spesialstyrker, ett eller flere overvåkingsfly av typen P-8 og én fregatt skal delta i øvelsen. Det bekrefter forsvarsminister Gram (Sp) overfor Aftenposten. Norges nærmeste allierte i Nato deltar blant et titall andre.

Det er ikke kjent hvilken av de fire gjenværende fregattene som skal sendes.

Slår følge med britisk hangarskip

Det ble i august kjent at en norsk fregatt er invitert til å seile med en britiskledet hangarskipsgruppe. Den skal operere i hele Indo-Stillehavet neste år. Logistikkskipet «Maud» blir med på en del av reisen, mens fregatten blir borte syv-åtte måneder. Øvelsen utenfor Australia blir en del av denne seilasen.

Den nye britiske Labour-regjeringen bekreftet i sommer at en hangarskipsgruppe skal til Indo-Stillehavet i 2025. Den ledes av hangarskipet HMS Prince of Wales.

Bakgrunnen er Vestens anstrengte forhold til Kina og et økende konfliktnivå i Stillehavsregionen.

Drahjelp for Kongsberg

Grams reise dreide seg ikke «bare» om politikk. Forsvarsindustrien var med på turen. Det er ikke uvanlig.

Gram og hans australske kollega besøkte et industrianlegg bygget av Kongsberg Defence & Aerospace. Det skal støtte australske anskaffelser av luftforsvar, missiler og annet.

Australia investerer 6 milliarder kroner i Kongsbergs nye missilfabrikk i landet. Det blir Kongsbergs første slike fabrikk utenfor Norge.

Her skal det produserer kryssermissiler av typen JSM og NSMJSM og NSMJoint Strike Missile (JSM) er et missil beregnet for de USA-produserte kampflyene F-35. Det lages av norske Kongsberg og amerikanske Raytheon. JSM er en videreutvikling av sjømålsmissilet Naval Strike Missile (NSM).. Australia har bestilt JSM-missiler for 1 milliard fra Kongsberg. De skal brukes av Australias kampfly av typen F-35 (som også Norge har).

Russland, Kina og Nord-Korea

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Indo-Stillehavsområdet og det euroatlantiske påvirker hverandre og henger mer sammen, sier Gram.

Han peker på behovet for kunnskap om Asia og styrket kontakt med Natos partnerland.

– Dette er land vi deler felles interesser og verdisyn med. Vi er åpne liberale demokratier. Vi er opptatt av retten til fri navigasjon og ferdsel til sjøs. Vi er maritime nasjoner. Vi deler et verdifellesskap.

Han trekker frem det han mener først og fremst truer Norges sikkerhet:

– Russland er villig til å bruke rå makt mot en fredelig nabo. Krigen Russland fører i Ukraina er jo også i betydelig grad muliggjort og understøttet direkte og indirekte av land som Kina og Nord-Korea.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram på grensen mellom Sør- og Nord-Korea sammen med nestkommanderende for FN-styrken der, generalløytnant Derek Macaulay. Foto: Forsvarsdepartementet
– Vi gjør dette for å styrke det norske forsvaret

Gram er ikke bekymret for at beredskapen i norske havområder vil lide av at én av fire fregatter tas ut mesteparten av 2025.

– Nei. Vårt hovedfokus vil bestandig være nordområdene og Russland. Vi og våre allierte vil ha tilstedeværelse og være operative i nord også under denne seilasen og under øvelsen.

– Vi gjør dette for å styrke forsvaret av Norge, sier Gram til Aftenposten.

– Vi øver på samhandling med våre nærmeste allierte. Storbritannia og USAs hangarskipsgrupper er viktige for forsvaret av Norge.

Historisk Gram, Støre på vei

Med sin drøyt ukelange rundreise går Gram trolig inn i historiebøkene.

– Så vidt vi vet er det første gang i historien at en norsk forsvarsminister har vært i Australia. Og det er 40 år siden sist Japan fikk slikt besøk fra Norge, sier Gram.

Og i det han vender hjem, drar sjefen hans østover.

Møter Kinas mektige leder

Statsminister Jonas Gahr Støre innleder i dag et tredagers besøk i Kina. Der treffer han blant andre president Xi Jinping og statsminister Li Qiang. En næringslivsdelegasjon er med.

Grams reise var fokusert rundt USAs fremste støttespillere, aktualisert av frykten for en konfrontasjon mellom Kina og Vesten. Støre drar til episenteret for konflikten.

Read Entire Article