Selv ikke Rødts velgere vil ut av EØS

5 hours ago 2



Senterpartiet, SV og Rødt vil ha Norge ut av EØS-avtalen. Men velgerne til nei-partiene mener noe annet.

Nå er også Rødts velgere i utakt med eget parti – i synet på EØS-avtalen. Foto: Siv Dolmen
  • Robert Gjerde

Publisert: 05.07.2025 07:15

Kortversjonen

Senterpartiet og SV har en stund vært i utakt med velgerne sine i synet på EØS-avtalen. Nå er også velgerne til Rødt på kant med partiet de ville ha stemt på hvis det var stortingsvalg. Det gjelder vel å merke dersom man bare teller med de som har tatt et standpunkt.

Tallene stammer fra tre undersøkelser Ipsos Norge har utført for NHO i vår.

44 prosent av Rødt-velgerne er for avtalen, viser tallene. 32 prosent er imot. Resten (24 prosent) har ikke tatt stilling.

Undersøkelsen viser også en «all time high»-støtte i befolkningen som helhet for EØS-avtalen. To tredjedeler av den norske befolkningen – 66 prosent – sier i juni-undersøkelsen at de mener Norge fortsette å delta i EØS-samarbeidet.

Almlid: – Et paradoks

NHO-direktør Ole Erik Almlid mener de ferske tallene viser at «velgerne har forstått det flere partier ikke ser ut til å ha tatt innover seg»:

– EØS-avtalen er avgjørende for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Det er et paradoks at flere partier vil si opp eller reforhandle EØS-avtalen, mens deres egne velgere vil beholde den, sier Almlid.

NHO-direktør Ole Erik Almlid mener den sterke EØS-støtten i folket burde tilsi en kjappere implementering av EU-direktiv. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

Han sier at å rokke ved EØS-avtalen skaper usikkerhet for tusenvis av norske bedrifter og arbeidsplasser.

– Nå må vi legge den ballen død, sier han.

Han mener at den sterke støtten i folket til EØS-samarbeidet burde tilsi at EØS-regelverket implementeres raskere enn det som skjer i dag.

– Det ivaretar Norges strategiske interesser og styrker tilknytningen til et EU i rask utvikling. Bedriftene vil ha mer Europa – ikke mindre, sier Almlid.

Hva mener du?

Norge bør fortsatt være med i EØS, men stå utenfor EU

Norge bør inn i EU

Norge bør ut av EØS

Jeg vet ikke

– Som man roper i skogen får man svar

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er skeptisk til om svarene i NHOs undersøkelse er dekkende for hva folk egentlig mener:

– Som man roper i skogen får man svar, sier hun.

– Her har NHO stilt et rundt spørsmål knyttet til samarbeid. Vi ser at når folk blir spurt om det som faktisk er Rødts politikk – å erstatte EØS-avtalen med en ordinær handelsavtale – så er det veldig mange som foretrekker dette fremfor den husmannsavtalen vi er underlagt i dag, sier hun.

Hun peker også på at det norske folk har også sagt nei til EU hver gang de er blitt spurt.

– Det snakker ikke Ole Erik Almlid og NHO om.

Hun sier NHO representerer kapitalinteresser som er tjent med uregulert flyt av kapital, arbeidskraft og strøm, som fører til sosial dumping og høye strømpriser.

Støre fastholder nei til fem EU-direktiv

Senterpartiet valgte å gå ut av regjeringen i januar i år.

Bakgrunnen var uenighet med Arbeiderpartiet om innføring av deler av EUs energimarkedspakke som Norge i henhold til EØS-avtalen skal innlemme i norsk rett.

Statsminister Jonas Gahr Støre satte hardt mot hardt. Tre direktiver knyttet til energi skulle innføres. Dermed fikk Sp ut av Ap-Sp-regjeringen som tiltrådte etter valget i 2021.

Jonas Gahr Støre står fast ved at flere EU-direktiv knyttet til energi ikke skal implementeres, selv ikke i neste stortingsperiode. Foto: Tomm W. Christiansen

Samtidig gjorde Støre det klart at de fem andre direktiv i samme pakke ikke vil bli innført. Heller ikke i neste stortingsperiode, hvis det blir en Ap-ledet regjering etter valget i september.

Støre gjentok dette standpunktet overfor Aftenposten på regjeringens halvårige oppsummerende pressekonferanse i forrige uke.

Read Entire Article