Truse-gigant får ramsalt kritikk
– Dette er som oljebransjen driver grønnvasking, dette er trusevasking. Det ble temperatur da Victoria's Secret-comebacket ble tatt opp i Nyhetskompaniet.
Publisert 23.10.2024 15:44
– For meg har Victoria's Secret vært noe som er helt utilgjengelig. De opererer ikke med størrelser jeg kan bruke, og de har et image som er veldig fjernt fra den kroppen jeg har hatt før og den kroppen jeg har nå.
Den amerikanske undertøysgiganten gjorde comeback forrige uke etter flere år uten sine karakteristiske moteshow der kjendiser og supermodeller viste frem kjedens undertøy iført vinger.
Kritikken etter showet forrige uke har ikke latt vente på seg. New York Times kalte showet utdatert, til tross for at Victoria's Secret denne gangen stilte med transmodeller, samt eldre og større kvinner.
– Victoria's Secret viser et mangfold som er klistret på og lagt til, som et gammelt pent hus med et stygt nybygg ved siden av seg, sier Rege Gårdsvoll.
– Vi har endret oss
TV 2s reporter og kulturekspert i God morgen Norge, Line Haus, oppsummerer det slik:
– Det virker som de sier «Vi har eldre modeller», og ja det har dere, men det er Kate Moss, som er en av verdens vakreste kvinner. Så sier de, «Åja, men vi har en litt større modell også», og det er Ashley Graham, verdens mest kjente pluss size-modell, og også en av verdens vakreste kvinner.
Kjeden har lenge måtte tåle hard kritikk for kroppsidealet de var med på å føre i mange år: Tynne, perfekte supermodeller med vakkert undertøy.
Og tidsånden i 2024 er ikke akkurat veldig mottagelig for kvinnesynet fra 90-tallet, mener panelet i Nyhetskompaniet
– Jeg tror jeg snakker på vegne av mange kvinner nå, både i Norge og internasjonalt. Gjennomsnittsvekten stiger, vi ser annerledes ut nå enn vi gjorde før, men ingen av oss har vel noen gang sett ut som de modellene som viser frem undertøyet til Victoria's Secret, sier Rege Gårdsvoll.
– Undertøysvasking?
Ikke alle har vært like kritiske til comebacket. New York Post skriver «kan vi ikke bare la et selskap selge push-up-BH-er uten de må være en moralsk autoritet?»
Haus sier seg enig med Bård Hoksrud, som lurer på om at selskapet ikke gikk langt nok i sin endring for dagens samfunn.
– De blir sånn «Se på oss, så mangfoldige vi er. Vi har vært borte i mange år, men nå leverer vi på mangfold og alt». Men hvilket mangfold er det dere egentlig viser?
Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, oppsummerer det slik:
– I miljøpolitikken er det noe som heter grønnvasking. Det er noe lignende vi ser her, kanskje vi skal kalle det undertøysvasking?
Underbuksevisning i 2024
Men hvordan skal man vise frem undertøy i 2024?
– Det er et godt spørsmål. Det er jo vanskelig å unngå å fokusere på kropp når man skal vise frem undertøy. Men det handler om mangfold og inkludering uten at det fremstår som påtatt, slik Victoria's Secret ikke klarte forrige uke, sier Ida Elise Eide Einarsdottir, moteredaktør i KK.
Og flere andre merker klarer dette meget godt.
– Man må unngå «the male gaze» og ikke minst gjøre mangfold i dybden, det vil si ikke bare på catwalken, men innad i disse firmaene. Det har jo ikke Victoria's Secret klart tidligere, sier hun.
Hun trekker frem Fenty, merket til artisten Rihanna, og Skims, merket til Kim Kardashian, som får dette til.
– Det handler om å selge sexy undertøy uten å få det til å handle om sex. Fenty får kropp til å være naturlig. Begge merkene viser kroppsmangfold ikke bare i hudfarge, men ekte mangfold i størrelser, arr, strekkmerker eller skader. De gjør det så enkelt. Det vil aldri Victoria's Secret få til.