Kortversjonen
- En mus ble funnet om bord på et SAS-fly mellom Gardermoen og Malaga onsdag.
- Flyet måtte mellomlande i København for flybytte, før passasjerer kunne flys videre.
- SAS gjennomgår nå leverandørprosedyrer for mat og tjenester for å hindre lignende hendelser.
- Passasjerer reagerte rolig, og hevder musen kom ut via en matkartong.
- Landingen i Malaga, Spania, ble forsinket med et par timer som følge av muse-episoden.
Det var onsdag denne uken at en liten mus ble oppdaget høyt til værs i kabinen på flygingen SK4683 mellom Gardermoen og Malaga i Spania.
Oppdagelsen av den lille gnageren skal ikke ha ført til spesielt opprørt stemning blant passasjerene om bord.
Men hendelsen, som er svært sjelden innen både norsk og internasjonal luftfart, førte til beslutning om å ta ned flyet i København.
Byttet fly
– Prosedyrene ved skadedyr om bord er å bytte flymaskin slik at den kan inspiseres, og det er det vi nå har gjort, sa pressesjef i SAS Øystein Schmidt til VG onsdag kveld.
Med et annet fly landet passasjerene i Malaga i 20.30-tiden onsdag kveld via den ikke planlagte, muse-forårsakede mellomlandingen på Kastrup.
I etterkant har VG kontaktet flere passasjerer som mener å ha noe av forklaringen på hvordan musen kom seg inn i flyet – uten billett og tross strenge sikkerhetsrutiner.
– Damen som satt to seter bak meg fikk en overraskelse da hun åpnet kartongen med røkt kyllingbryst. Der hoppet en mus ut og tok straks plass sammen med oss andre passasjerer. Dette har jeg aldri opplevd før, skriver den erfarne flypassasjeren Eddy Grønset (57) fra Asker i en tekstmelding til VG.
God stemning
Han forteller videre at flyet «nødlandet» i København før passasjerene ble busset over til et nytt fly.
– Kapteinen fortalte at vi hadde kjørt med ekstra bremser på vingene i en halv time for å brenne ekstra drivstoff for å nå landingsvekt. Stemningen om bord var god, ifølge Grønset som reiser sammen med samboer Cecilie Bråthen (57) til Malaga.
SAS’ pressesjef Øystein Schmidt vil ikke svare på VGs spørsmål om musen kom ut i flykabinen fra en av passasjerenes matkartonger.
I en e-post skriver han imidlertid at musesaken vil få konsekvenser.
– Vi har etablerte prosedyrer for slike situasjoner, som også innebærer en gjennomgang av alle prosesser med våre leverandører for å sikre at dette ikke skjer igjen, skriver Schmidt.
Bekrefter mus
Han er den første til å underskrive at mus på fly ikke er hverdagskost.
– Vi kan bekrefte at det i går ble funnet en mus om bord på SK4683 OSL – Malaga. Dette er noe som skjer svært sjelden. I tråd med våre rutiner ble flymaskinen byttet ut for inspeksjon. Stemningen om bord forble rolig under hele prosessen, og passasjerene ble flydd videre til Malaga på neste tilgjengelige flyging, skriver SAS-talspersonen.
Kurt Lysø (40) fra Kristiansand var også om bord på flyet der musen ble oppdaget. Han sier til VG at kabinpersonalet opplyste ham om at musen kom ut av en matkartong foran en passasjer.
– Flypersonalet opplyste dette selv bak i flyet. Musen kom ut av en kartong med dagens rett, sier Lysø til VG.
– Passasjeren skal være glad for at hun ikke fikk den inn i munnen, sier Lysø med et smil i skjegget.
Han tok muse-episoden med fatning.
Lysø antar at musen forsinket turen til Malaga med et par timer, inkludert mellomlanding og flybytte i København.
– Det er ikke så ille, selv om vi er på en ganske kortvarig langweekend-tur her i Fuengirola i Spania, sier Lysø.
Heller ikke han har opplevd en frittgående mus om bord på et fly tidligere.
Hva tenker du?Hva hadde du gjort dersom du oppdaget en mus i flyet?aJeg hadde skreket høyt, tilkalt kabinpersonalet og klaget på skadedyr om bord.bJeg hadde beholdt roen og tatt opp jakten på den lille gnageren.cJeg hadde forholdt meg rolig og gjort kabinpersonalet oppmerksom på den lille blindpassasjeren.dJeg hadde ikke gjort noe som helst, men kost meg, evt. sovet videre på reisen.VG har torsdag forgjeves forsøkt å få kontakt via telefon og e-post med det internasjonale selskapet, Newrest, som står for leveranser av mat og catering til SAS.
På nettsidene til det store selskapet går det frem at 36.622 ansatte serverer nærmere 1,4 millioner måltider per dag både på- og over bakken i over 50 land.
I flyselskapet Widerøe har de ikke hatt noen kjente tilfeller der mus eller andre gnagere har kommet seg inn i flykabinen, sier Lina Lindegaard Carlsen.
Kjøttmeis i Widerøe-fly
Men de har hatt noen andre spesielle episoder med dyr involvert.
– Med forbehold at vi er Norges eldste flyselskap og har flydd i over 90 år, har vi ikke hatt noen gnagere om bord i kabinen i Widerøe i nyere tid.
Det er heller ikke tillatt å reise med gnagere, reptiler eller ville dyr med Widerøe. Disse må eventuelt sendes som frakt av sikkerhetsmessige årsaker, ifølge Carlsen som jobber med kommunikasjon i flyselskapet.
De har imidlertid hatt flere ufrivillige møter med ulike dyr, både på bakken og i luften.
– I sommer fant mine kolleger en håpefull harepus som gjemte seg mellom landingshjulene i Førde, kanskje med mål om å få være med til Oslo. Det var et av de hyggeligere møtene våre. Harepusen måtte bli igjen i Førde, understreker hun.
To andre eksempler: