SAS-streiken: Så mye tjener kabinansatte

1 month ago 24



Kabinansatte i Sas får ikke ekstra betalt for å jobbe kveld, natt eller helg. Det er den faste lønnen som gjelder. Årslønnen starter på 311.600 kroner.

Sas er rammet av streik fra fredag Foto: Olav Olsen

Publisert: 24.08.2024 13:59

Kortversjonen

De kabinansatte i Sas er i streik fra fredag, og streiken blir trappet opp neste uke.

Flyvende personell er underlagt felles bestemmelser for hele Europa. De er fastsatt av luftfartsmyndighetene i de ulike landene. Bestemmelsene regulerer arbeidstid og hvile for all europeisk luftfart.

Alt annet kan flyselskaper og fagforeninger forhandle om. Det er dette Sas og fagforeningene nå er i gang med.

Fellesbestemmelsene betyr blant annet at kabinansatte i Sas ikke er omfattet av den norske arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

Aftenposten har hatt tilgang til tariffavtalen mellom Sas og de kabinansatte.

Start: 182 kroner timen

De kabinansatte i Sas har månedslønn etter en stige med lønnstrinn.

De som er ansatt etter november 2012, har en nybegynnerlønn på 25.966 kroner pr. måned. Dette tilsvarer en årslønn på 311.600 kroner og en timelønn på knapt 182 kroner.

De rykker opp ett lønnstrinn hvert annet år. Etter 22 år er månedslønnen kommet opp i 34.383 kroner. Det er 412.600 kroner i årslønn.

– Ansatte i andre norske flyselskaper har 10–15 prosent høyere lønn, sier leder Martinus Røkkum i Sas Norge kabinforening.

De som ble ansatt før november 2012, har en lengre lønnsstige der topplønnen er nesten 4000 kroner høyere pr. måned. Det skjer etter 38 år i jobben.

De kabinansatte i Sas får ikke ekstra betalt for å jobbe helg, kveld eller natt. Det er den faste månedslønnen som gjelder uavhengig av slik jobbing.

Aftenposten har spurt Sas om en kommentar til dette, sett i forhold til det som er vanlig i norsk arbeidsliv.

– Dette er bransjestandard. Tariffavtalene er utviklet over mange år i samarbeid med fagforeningene. Senest for to år siden var det enighet om dette, sier pressesjef Øystein Schmidt i Sas.

Månedsplan 14 dager før

Den 15. hver måned får den kabinansatte sin arbeidsplan for den kommende kalendermåneden. Eksempel: Planen for september kommer 15. august.

I denne er hver ansatt satt opp med maksimalt 47,5 timer jobb i løpet av syv kalenderdager. Men hvis uforutsette ting skjer, for eksempel forsinkelser, er reglene at arbeidstiden kan bli opp til 60 timer i løpet av de syv dagene.

I tillegg er det regler for antall timer sammenhengende på jobb, avhengig av starttidspunkt på døgnet og antall flyvninger.

Det er egne regler for lange flyvninger, men 14 timer på jobb sammenhengende er det maksimale.

Ut på kort varsel

I arbeidsplanen er det såkalte «blanke dager» og «stand by-dager». Disse regnes inn i den ukentlige arbeidstiden på 47,5 timer.

For de blanke dagene kan den kabinansatte bli oppringt senest klokken 16 dagen før om at hun eller han må jobbe. Hver ansatt kan ha inntil 36 slike blanke dager pr. år.

Stand by-dagene er strengere. Da er den kabinansatte tilgjengelig på telefonen i 10-timers-bolker spredt utover døgnet. Fra de blir oppringt har de 1 time og 40 minutter til å være på plass i flyet. Hver ansatt kan ha maksimalt 45 slike dager pr. år.

Hvis de blir oppringt på stand by, skal de være ferdige på jobb maksimalt 17 timer etter at stand by-dagen begynte.

Det er også regler om at starten og slutten på oppsatte arbeidsdager kan endres på kort varsel, såkalt omdisponering.

De kabinansatte skal ha 11 fridager i hver kalendermåned. Av disse skal det være én frihelg. Den består av tre fridager.

Betalt for overtid og 17. mai

For arbeidstid over 47,5 timer pr. uke får de ansatte betalt overtid opp til maksimal arbeidstid på 60 timer pr. uke. Mer enn 60 timer pr. uke er det ikke lov å jobbe.

Overtidsbetalingen pr. time er 1 prosent av månedslønnen. For eksempel vil månedslønn på 27.000 kroner bety 270 kroner lønn pr. time overtid.

For de som er ansatt etter november 2012, er ordinær timebetaling 189 kroner for en slik månedslønn. Men andre ord blir timelønnen 43 prosent høyere ved overtid.

For nasjonale helligdager, for eksempel alle de røde dagene i mai, er det et tillegg på 1500 kroner pr. dag hvis de er i luften. Stand by eller pålagte kurs på slike røde dager gir ikke slike tillegg.

Matpause i flyet

De kabinansatte har ikke krav om matpause utenfor flyet. På lange flyvninger blir det lastet om bord egen mat til dem.

Ansatte har regler for kostpenger (diett). For arbeidsdager over 12 timer får de 878 kroner i diett. Er de arbeidsdagen under 3 timer får de ikke diett. Mellom 3 og 12 timer blir dietten forholdsmessig redusert.

Read Entire Article