Vrake historien

2 hours ago 3



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 09.10.2024 04:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I svar til meg 4. oktober vil historiker Trond Norén Isaksen vrake historien! Han avfeier monarkiets historie og finner det virkelighetsfjernt om Arbeiderpartiet skulle «minne om hva Einar Gerhardsen fikk til». Einar Gerhardsen er uløselig knyttet til arbeiderbevegelsens kamp for vårt samfunn og for veien videre.

Historikeren har ikke fått med seg poenget. Det er en fundamental forskjell på frigjøringsjubileet i 2020 og i 2025. Det er krig i Europa!

Noen holdt hodet kaldt 9. april 1940, men kaos grep om seg. Vidkun Quisling slapp til på NRK med at regjeringen Nygaardsvold var trådt tilbake, den «nasjonale» regjering hadde overtatt, og enhver motstand var ensbetydende med kriminell ødeleggelse av liv og eiendom. Men raskt ble det klart for et massivt flertall at kongen sa «nei», og at eneste legale myndighet befant seg der kongen var.

Sånt kan gjenta seg. Da blir det avgjørende at vi har en historisk presedens, fjellstø som Dovre: Norges eneste myndighet, som skal følges, befinner seg der kongen er.

John Berg, major (r), forsvarsanalytiker

Read Entire Article