– Sannheten bedriftene ikke vil du skal vite

3 days ago 10



Ny Netflix-dokumentar:

Redd for å gå glipp av gode tilbud på Black Friday? Det vet butikkene godt. Men salgsfesten har en mørk bakside.

«HAUL»: Norske influensere promoterer handel på sine kanaler. Trenden «haul» - eller innkjøp - er til god hjelp for handelsstanden. Foto: Skjermdump / Håkon Liberg / TV 2

Publisert 21.11.2024 22:24

– Du blir 100 prosent lurt.

Det sier Maren Costa etter å ha jobbet 15 år som brukeropplevelse-designer i en av verdens største nettbutikker, Amazon.

– Og det er en raffinert vitenskap bak det å få deg til å kjøpe mer. Alle triks blir brukt, sier hun.

Slik starter den blodferske Netflix-dokumentaren «Buy Now! Shopping Conspiracy», publisert ti dager før kanskje verdens største shoppingdag: Black Friday.

Les butikkenes triks lenger nede i saken.

– Systemet er bygget og optimalisert for å hjelpe kunden til å kjøpe mye mer enn du trodde du trengte, sier Costa til Netflix-produksjonen.

 Silje Kinserdal / TV 2
TEMU-INNKJØP: Elisabeth Asserson Ingebrigtsen er en av de som legger ut hva hun handler på nett. Hun har ingen kommentar til saken, sier managementet hennes til TV 2. Foto: Silje Kinserdal / TV 2

Overforbruksfest

Hvert eneste år handler nordmenn for rundt 16 milliarder kroner i løpet av Black Week.

– Black Friday er en bransjeskapt overforbruksfest som bidrar til å forsterke både klima- og naturkrisen, sier Anja Bakke Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Også norske kampanjer har allerede rullet over skjermene i ukevis.

– Det er ikke noe galt i å kjøpe seg noe man trenger på Black Friday, sier Riise.

– Problemet er at vi også lures til å kjøpe masse greier vi ikke trenger. Og bak de lave prisene skjuler det seg ofte høye kostnader for mennesker og natur, sier Riise.

 Marte Christensen / TV 2
SØPPEL: Anja Bakke Riise håper den nye dokumentaren klarer å synliggjøre de enorme mengdene med søppel som skapes av overforbruk. Foto: Marte Christensen / TV 2

Det flyter snart over 

Riise peker på at noe av utfordringen med overforbruk er at de største konsekvensene ikke er synlige for forbruker – altså meg og deg.

– For å produsere alle varene vi kjøper, kreves det enorme ressurser. Bare klesindustrien alene står for åtte prosent av de globale utslippene, sier hun.

– Men vi ser ikke produksjonen. Vi ser ikke utslippene ved transport, og vi ser ikke avfallet det skaper.

Framtiden i våre hender mener utslippene fra salgsfesten vil være på over 225.000 CO₂-ekvivalenter, som til sammenligning er 235.000 flyreiser fra Oslo til New York.

– Alt har en kostnad. Derfor er det viktig at vi ikke forbruker mer enn vi trenger.

Butikkenes triks 

– Det har aldri vært lettere å være «shopaholic», slår Netflix fast. 

 Skjermdump / Netflix
RENNER OVER: Dokumentaren viser overforbrukets konsekvenser og hvor fort bedriftene hekter oss til å kjøpe mer. Foto: Skjermdump / Netflix

Dokumentaren viser ikke bare konsekvensene av det enorme forbruket vårt og hvilke avtrykk dette har på klima, miljø, helse og økonomi.

– Dette er sannheten bedriftene ikke vil du skal vite, sier fortellerstemmen i dokumentaren, før de viser ulike triks og taktikker store selskaper – som Apple, Amazon og Adidas – bruker for å få oss til å handle mer:

Plassere brød og melk langt inne i matbutikken, som øker sjansen for impulskjøp fra andre hyller.

 Fysisk øke størrelsen på handlekurven, slik at du får plass til mer. 

 Gjøre netthandel om til et slags spill og bombardere oss med meldinger som «Flash sale», nedtelling eller «Kun én igjen til denne prisen!».

Tilby «Kjøp nå, betal senere», fri shipping, rask levering og «3 for 2».

Bruk av sosiale medier.

Skape salgsfester som Black Friday, Singelsday, Cyber Monday. 

En utfordring 

– Det er en økt bevissthet rundt bærekraft. Dette handler blant annet om produktenes holdbarhet, gjenbruk og avfallsreduksjon.

Det sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i bransjeorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke. 

– Men det koster. Den største utfordringen for grønn omstilling i varehandelen er derfor bedrifter som ikke forholder seg til det, som Temu.

– Syns medlemmene deres at dette er vanskelig? Å være bærekraftige og samtidig holde liv i sjappa?

– Ja. Det er vanskelig når man tror at konkurrentene ikke gjør det.

 Jam Sta Rosa / Scanpix
OVERFORBRUK: Vi forbruker mer enn planetens tålegrense. – Vi står midt i en klima- og naturkrise. I skjæringspunktet står forbruket vårt, sier Anja Bakke Riise. Foto: Jam Sta Rosa / Scanpix

Hammerstad erkjenner at salgsfester og kampanjer som Black Friday – der alt handler om pris – utfordrer bærekraftsprinsippet.

– Til syvende og sist er det opp til den enkelte forbruker. Men om butikker eller bedrifter jukser med merking av produkters miljøavtrykk for eksempel, er det ikke lett for forbrukerne å ta gode valg, sier Hammerstad.

– En god regel er likevel at dersom noe er veldig billig, kan det være for godt til å være sant. Da bør du kanskje styre unna.

Read Entire Article