– Konkurrerer om å bygge ned mest mulig natur

3 hours ago 3



Frykter naturkollaps:

Kampen om arealene er i gang. Nå frykter ekspertene økologisk kollaps.

KAMPEN ER I GANG: Bit for bit bygges norsk natur ned. Flere tusen arter er direkte truet av arealendring, som her i Øygarden kommune. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Publisert 25.11.2024 00:33

Med et vingespenn like bredt som lengden av en langstrakt mann (185cm!), skal det ikke mange vingeslag til for Europas største ugle å få oversikt over det myrkledde landskapet.

TRUET: Europas største ugle, hubroen. Her fotografert et annet sted i Norge. Foto: Rune Aae

Her, nesten helt ytterst i havgapet, mellom skog, myr og lyng, hekker den sjeldne og utryddingstruede ugla hubro.

Men kampen om arealet er i gang.

Dragkamp 

Med våt myr til anklene, peker Andreas Ormevik ut over halvøya som har vist seg perfekt til formering av kjempestor ugle

– Det er her kommunen ser for seg 3500 arbeidsplasser. Arbeidsplasser som ennå ikke eksisterer, sier Ormevik, førstekandidat for Øygarden MDG.

På halvøya Eide, vest for Bergen, vil politikerne i Øygarden kommune legge til rette for marin næring. Til tross for protester fra fylkeskommunen og statsforvalteren i Vestland.

– Får de det som de vil, vil hubroen forsvinne. Det er både statsforvalter og fagmyndigheter tydelige på.

 Geir Johnny Huneide / TV 2

– Nå står vi midt i planområdet, sier han.

Voksende trussel

Bit for bit bygges norsk natur ned, til fordel for næring og industri.

– Det gjøres hele tiden nye, svære arealinngrep for hyttefelt, næringsparker eller veiutbygging. Resultatet er at vi sitter igjen med mindre natur.

Det sier Einar Wilhelmsen, generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima. I samarbeid med Zero og PwC har de undersøkt hvordan næringsutvikling påvirker natur og klima.

– Naturkrisen er nå en like stor trussel som klimakrisen. Faren for økologisk kollaps blir stadig større med en fattigere natur.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
SÅRBART: Kommunestyret står på sitt og vil tilrettelegge for næring midt i ugleland. Nå skal saken mekles om i departementet. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Natur på anbud

For i tillegg til at urørt natur er viktig for lagring av CO₂, er arealendring den aller største trusselen for artsmangfoldet i Norge.

Over 2500 rødlistede arter er direkte truet.

Og utbyggingen går raskt. I januar avslørte NRK 44.000 naturinngrep over en periode på fem år.

– Problemet er at det i dag er gratis å bygge ned natur, sier Anne Post-Melby, fagsjef for Zero.

 Geir Johnny Huneide / TV 2

«URØRT» NATUR: Kommunen vil omgjøre 2300 dekar natur til næringsareal. Men i dette området hekker den rødlista ugla hubro. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

 Geir Johnny Huneide / TV 2

«URØRT» NATUR: Kommunen vil omgjøre 2300 dekar natur til næringsareal. Men i dette området hekker den rødlista ugla hubro. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

 Geir Johnny Huneide / TV 2

«URØRT» NATUR: Kommunen vil omgjøre 2300 dekar natur til næringsareal. Men i dette området hekker den rødlista ugla hubro. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Vi ser at det er en konkurranse mellom norske kommuner om å tiltrekke seg nye industrier og næringer. Det har ført til at naturen er på anbud, sier hun. 

Den ferske rapporten peker på at kommuner ofte ender opp med å regulere mer natur enn det som er nødvendig – fordi det i dag ikke finnes noe rammeverk som evner å se det totale bildet.

– Ofte er argumentene lokalt gode for å bygge ned natur – som at man trenger nye arbeidsplasser. Utfordringen er at det summerer seg til veldig store naturtap, sier Post-Melby.

Prislapp på natur

Arild Hermstad, partileder for Miljøpartiet De Grønne, sier det må bli slutt på at naturen sees på som en gratis ressurs.

– Vi vet at mange kommuner konkurrerer om å bygge ned mest mulig natur. Det er ikke bærekraftig, og direkte sløsing med areal, sier han.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
«UTE AV KONTROLL»: Arild Hermstad og Andreas Ormevik mener problemet er at ingen har oversikt. – Naturforvaltningen er ute av kontroll, sier Hermstad. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Miljøpartiet ber nå regjeringen sette en kostnad på natur, slik at kommuner som bygger ned areal og natur, må kompensere dette med å bygge opp.

– Vi trenger en strengere forvaltning til å holde kommunene mer i ørene, sier Hermstad.

En større sammenheng

I dag står verken næring eller industri klare til å bygge ut arbeidsplasser midt i hekkeområdet til hubroen i Øygarden.

De 3500 arbeidsplassene politikerne er forespeilet, er analyser.

– Norske kommune er ikke fulle av blinde lokalpolitikere. Disse arealplanene er del av lange prosesser og prioriteringer, ofte med tidsperspektiv på 20 år. 

 Karen Anna Kleppe / TV 2
HUBRO-KOMMUNE: Øygarden er et av de viktigste områdene for hubro i Vestland fylke. Ordfører Indrevik kjemper nå for at departementet skal gi tillatelse til utbyggingen. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2

Høyre-ordfører i Øygarden kommune, Tom Georg Indrevik, mener arealdebatter ofte blir ubalansert og understreker at kommunen – selvsagt – kjenner på ansvar for nedbygging av natur. 

– Men skal man ta alle hensyn, er det ikke mange plasser igjen på Vestlandet hvor vi kan bygge ut industri. Nå er saken til forhandling i departementet, og jeg tror de vil gi oss dispensasjonen vi trenger, sier han.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
HEKKEOMÅRDE: Den nordlige delen av halvøyen, er bygget ut. Statsforvalteren er bekymret for at hubroen presses helt bort om kommunen også bygger ut sørspissen. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Det finnes noen ambisjoner, men disse mener vi kunne vært løst på eksisterende arealer i kommunen. Områder som allerede er bygget ut, sier Ormevik. 

– Det er viktig med arbeidsplasser, vekst og utvikling, men vi må se dette i en større sammenheng og ta vare på de områdene vi har igjen.

Read Entire Article