Vil samarbeide med Trump

3 hours ago 2



WASHINGTON, DC (TV 2): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener Norge kan hjelpe Trump med å bygge videre på Abraham-avtalene fra hans forrige presidentperiode.

 Torjus Sagenes / TV 2
SAMARBEID: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han ønsker å samarbeide med Trump-administrasjonen om Midtøsten. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 24.11.2024 21:11

TV 2 møter utenriksminister Espen Barth Eide på den norske ambassaden i Washington, DC. 

Det er hans første besøk til den amerikanske hovedstaden siden Donald Trump ble valgt til sin andre presidentperiode den 5. november. 

Tvers over gata ligger Naval Observatory, den offisielle residensen til den amerikanske visepresidenten. Men Kamala Harris er ikke hjemme. 

Hun og ektemannen er på ferie på Hawaii etter valgnederlaget.

20. januar neste år flytter JD Vance inn når han og Trump inntar Det hvite hus. 

 Logan Cyrus / AFP / NTB
VALGSEIER: For snart tre uker siden vant Donald Trump sin andre presidentperiode. Foto: Logan Cyrus / AFP / NTB

Barth Eide sier forberedelsene for en Trump-seier begynte allerede for to år siden under Anniken Huitfeldt. 

– Vi visste jo ikke at Trump ville vinne, men vi visste at hvis han vant så ville endringene bli mye større enn hvis Kamala Harris vant, sier Barth Eide. 

Han trekker frem Ukraina og tollsatser som to områder som vil by på store endringer under den nye administrasjonen. 

Denne uken har han møtt mange av tankesmiene på høyresiden i amerikansk politikk, som kommer til å være med på å forme politikken til den nye administrasjonen. 

Han har bevisst valgt å ikke be om møter med utpekte medlemmer av Trump-administrasjonen, som påtroppende utenriksminister Marco Rubio, fordi innsettelsen fortsatt er drøye to måneder unna. 

– Jeg vil respektere det prinsippet om at det er en regjering av gangen, sier Barth Eide. 

Samarbeid med Trump 

På spørsmål om det er noen områder hvor Norge og USA kan samarbeide er utenriksministeren raskt ute med å trekke frem Trumps diplomatiske gjennombrudd fra sin første presidentperiode. 

– Donald Trump gjorde en ganske god jobb med å forberede de såkalte Abraham-avtalene, sier Barth Eide. 

 Alex Wong / AFP / NTB
AVTALE: Israel, Bahrain og De forente arabiske emiratene undertegner Abraham-avtalene i Det Hvite Hus i 2020. Foto: Alex Wong / AFP / NTB

Formålet med avtalene var å normalisere forholdet mellom Israel og deres arabiske naboland. Avtalen ble undertegnet mellom Israel, Bahrain og De forente arabiske emiratene den 15. september 2020. 

Senere ble også Marokko og Sudan en del av avtalen. 

Både Israel, Trump og også Biden-administrasjonen har jobbet for å utvide Abraham-avtalen til flere land.                                                                                                                                                                                                                                    Det største ønsket har vært å få med Saudi-Arabia. 

Men mens den opprinnelige avtalen ikke inkluderte opprettelsen av en palestinsk stat, sier Barth Eide at en palestinsk stat må være en del av en fremtidig avtale. 

– Den gang gjorde man det uten å ta tak i det fortsatt uløste Palestina-spørsmålet. Men etter alt som har skjedd i Gaza og Vestbredden, og nå også Libanon, så er ikke det lenger mulig. Det er noe også Saudi-Arabia, som er det viktigste arabiske landet i denne sammenhengen, er veldig tydelig på, sier Barth Eide. 

Der kan Norge bidra, ifølge Barth Eide. 

 Bashar Taleb / AFP / NTB
GAZA: Barth Eide sier at etter krigen på Gaza er det ikke lenger mulig å utelukke Palestina-spørsmålet fra den neste utgaven av Abraham-avtalene. Foto: Bashar Taleb / AFP / NTB

Under FNs hovedforsamling i september var Norge og Saudi-Arabia med på å lede et møte med over 80 land for å diskutere opprettelsen av en palestinsk stat. 

Barth Eide sier Norge og Saudi-Arabia nå jobber sammen for å legge frem ideer for Trump-administrasjonen. 

– Vi jobber nært sammen med dem og vi har felles ideer som vi presenterer til Trump-administrasjonen om hvordan man kan få til en helhetlig fredsløsning hvor han får til denne store avtalen om normalisering, men samtidig bidrar til at vi får en løsning på Palestina-spørsmålet, gjennom en palestinsk stat, sier han.

Pro-israelsk administrasjon

Trump har et nært forhold til Israels statsminister Benjamin Netanyahu og i hans første presidentperiode flyttet han USAs ambassade til Jerusalem og anerkjente Golanhøydene som en del av Israel. 

Trumps utpekte Israel-ambassadør Mike Huckabee har tidligere sagt at Israel har en rett til Vestbredden. 

 Fayez Nureldine / AFP / NTB.
SAUDI-ARABIA: Utenriksminister Espen Barth Eide avbildet under et møte i Saudi-Arabia i april i år. Temaet for møtet var krigen i Gaza. Foto: Fayez Nureldine / AFP / NTB.

Tror du at Trump-administrasjonen vil være interessert i å inngå avtaler som involverer palestinerne? 

– Det er ingen tvil om at de som er utnevnt så langt er svært proisraelske. Vi må regne med at vi ser en veldig proisraelsk administrasjon. Men samtidig er det slik at Trump har lagt stor vekt på avtalene med arabiske land og Saudi-Arabia. De er veldig konsistente nå, i motsetning til sist, på at en endelig løsning for regionen må gå via Palestina, sier Barth Eide. 

– Og fordi Trump jo er, og har vist før at han er, ganske transaksjonell, at han er opptatt av avtaler og ikke så opphengt i ideologiske forestillinger, så tror jeg det kan være mulig å bidra til å påvirke dette i en god retning. 

Read Entire Article