Samlet byggenæring ut mot nytt klimakrav: – Det siste bransjen trenger nå

1 month ago 18



Byggebransjen steiler i møte med ny klimaavgift, som de mener er det siste bransjen trenger i en tøff økonomisk tid.

Det henger tunge skyer over boligbyggerbransjen. Et nytt forslag om en kommunal klimaavgift får bransjen til å reagere sterkt. Foto: Trond J. Strøm

Publisert: 27.08.2024 10:18

Kortversjonen

Bransjen går i strupen på forslagene Klima- og miljødepartementet nylig sendte ut på høring. Grepet skal gjøre det mulig for kommuner å innføre klimakrav til anleggs- og byggeprosjekter.

Kommuner kan allerede ha slike krav i egne prosjekter, men kan ikke kreve det samme av private utbyggere. Dette ønsker departementet å endre.

Det reagerer Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, på.

– De høye boligprisene hindrer allerede mange i å finne en bolig der de ønsker å bo. Derfor er det oppsiktsvekkende at klima- og miljøministeren foreslår løsninger som vil sende boligprisene ytterligere til himmels. Resultatet blir at enda flere skyves ut av boligmarkedet i byene, sier han.

Les også

Les saken her: Varsler ny klimaavgift for byggebransjen: – Utbyggere kan som oftest øke prisene til kunder

Kravene vil koste mye penger. I høringen er det gjort beregninger på to forskjellige typer prosjekter: et stort anleggsområde og et middels stort byggeprosjekt. Begge steder bytter man ut maskinparken med elektriske varianter.

  • For et stort anleggsprosjekt vil merkostnaden for å gå over til elektrisk drift være på mellom 3 og 7 prosent av den totale kostnaden. Prosjektet på E6 mellom Moelv og Øyer vil ved et slikt krav bli opptil 1,1 milliarder kroner dyrere.
  • For et middels prosjekt hvor man har to gravemaskiner og en liten hjullaster i sving, vil prisen bli opptil 1,5 millioner dyrere ved å gå over på elektriske kjøretøy.

Og hvordan skal utbyggere løse dette, mener departementet? Øk prisene til kundene, skriver de i sitt høringsbrev.

Huseiernes Landsforbund, Obos, Boligprodusentenes Forening og Eiendom Norge er alle enige: Regjeringens forslag vil føre til dyrere boliger.

Andreas Bjelland Eriksen

Klima- og miljøminister

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) erkjenner at tiltakene hadde en høy kostnad, men sa at prisen for ikke å gjøre endringer var høyere.

Byggebransjen er svært uenig.

Sterke reaksjoner

Deler av byggenæringen, spesielt de store utbyggingsprosjektene, har de siste årene hatt store utfordringer. Dyrere materialer og høyere renter har ikke bare ført til at byggeprosjektene er blitt dyrere, det har også ført til at kjøpeviljen har stupt. De siste årene har det vært mange konkurser i bransjen, flere av dem store.

Nylig kunne Aftenposten skrive at man må tilbake til etterkrigstiden for å finne tilsvarende lav boligbygging i Norge. Bjørn Mangor Birkeland fra Prognosesenteret mener en boligpriskrise vil inntreffe om knapt to år.

For bransjen er økte kostnader vanskelig å akseptere i dagens økonomiske klima.

Les også

Boligkrisen forverres av rekordlav boligbygging. Kan være verste situasjon siden 1946.

Meyer i Huseiernes Landsforbund er klar på at «klimadugnaden kommer til å koste og gjøre litt vondt for oss alle». Men, mener han, det er lite som minner om dugnad hvis byggebransjen skal velte alle kostnadene over på vanlige forbrukere.

Morten Andreas Meyer

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund

Eiendom Norge mener det er faktuelt feil at kostnaden kan lempes over på sluttkjøperen.

– Problemet i dag er at byggekostnadene er for høye til å regne hjem de fleste prosjekter, sier Erik Lundesgaard i Eiendom Norge.

De er negative til alle reguleringer som øker byggekostnadene på det nåværende tidspunkt, opplyser Lundesgaard.

Boligprodusentenes Forening mener forslaget er feil medisin.

– Vi har en krise i bransjen. Nå bygges og selges det halvparten så mange boliger som vi trenger, og nå trenger vi å kutte kostnadene. Slike lokale regler vil drive kostnadene opp ytterligere, mener Administrerende direktør i foreningen, Lars Jacob Hiim.

Obos’ toppsjef, Daniel Siraj, sier at kostnadsfordelingen fra departementet, hvor de skriver at private kan øke prisene til sine kunder, fremstår «meget lettvint».

Daniel Siraj

Konsernsjef i Obos er kritisk til forslaget.

– Dette er ikke tiden for kostnadsdrivende krav. Med dette forslaget kan vi telle krone for krone. Politikerne må vise moderasjon i disse tidene, de må være ekstremt tilbakeholdne hvis de ønsker å få i gang byggeprosjekter. Folk forholder seg til lommeboken, og det blir færre som kjøper, hvis boligen blir 5 prosent dyrere av dette, sier Siraj.

Read Entire Article