Sagosens nedtur etter Norge-retur: – Naturlig spørsmål

1 month ago 29



Ett år etter returen til Kolstad er Sander Sagosen langt unna den verdensstjernen han var i Kiel, PSG og Aalborg.

 Sander Sagosen var skuffet og lei da han svarte på spørsmål etter OL-exiten. Foto: Jostein Overvik
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 08.08.2024 00:55

– Det løsner på et eller annet tidspunkt. Men det gjorde det ikke i dette mesterskapet. Det har vært en drittmåned, sier Sagosen til VG etter at Slovenia feide Norge ut av OL.

Han har dominert det norske håndballandslaget siden 2016, og ble kåret til verdens beste håndballspiller to år etter. Han har stått i to VM-finaler. Trønderen har vunnet Champions League og nasjonale titler i Tyskland, Frankrike og Danmark.

Men EM i vinter var trolig hans nest svakeste mesterskap, dette OL-et det svakeste.

Sander Sagosen får trøst etter OL-smellen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Har det vært tøft å holde nivået fra Tyskland og Frankrike etter å ha kommet hjem til Kolstad?

– Det er et naturlig spørsmål å stille. Ferdighetene mine har falt, men det har vært varierende. Jeg spilte veldig bra igjen i fjor høst, men så har det falt igjen etter det, erkjenner han.

Magnus Abelvik Rød har valgt å avslutte i Kolstad etter en sesong. Torbjørn Bergerud har erkjent at Kolstads lønnskutt er en del av årsaken til at han går videre til polsk håndball neste sommer. Men Sagosen skrev i vinter ny kontrakt med Kolstad helt til 2027.

Sjekk VGs tall på Sander Sagosen. De viser en jevn nedgang i scoringer og prestasjoner de siste fire årene.

Han mener han er på et godt fysisk nivå. Hans egen analyse er at hele det stopper på det mentale.

Selvtilliten er en helt annen enn da han dominerte EM i 2020. For fire år siden scoret han 65 mål da Norge tok sin siste medalje, EM-bronsen. I OL har han han kun satt inn 15 mål på 40 skuddforsøk.

– Hvor vanskelig er det følelsesmessig?

– Det er dette jeg ånder og lever for. Slik er det. Jeg må stå i det som alle andre. Jeg har stått i mange oppturer og vært den som har gjort det bra i mange år, sier han og fortsetter:

– Det er ikke noe synd på meg personlig. Det er tøft å stå i selvfølgelig. Det er tøft mentalt, tøft psykisk å stå her hele tiden og jobbe med seg selv for å få godfølelsen, sier han.

 Sander Sagosen og Norge falt mot Slovenia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kvartfinaletapet for Slovenia var som et speil av Sagosens mesterskap. Bare tre av åtte skudd gikk inn.

Nå ser han frem til å få være sammen med sønnen Noah (1) og kona Hanna igjen. Så skal han hjem til Nedre Charlottenlund i Trondheim. Der skal evalueringen foregå sammen med livsledsageren og den håndballkyndige faren, Erlend Sagosen.

– Der vi får vi de harde fakta, mener han og legge til.

– Så må man være brutalt ærlig med seg selv.

Landslagssjef Jonas Wille vil ikke si så mye om årsakene til Sagosens nedtur.

– Det er veldig vanskelig for meg å svare på hva som skjer inn i han. Jeg ser at toppnivået er der for Kolstad og hos oss innimellom. Altfor vanskelig at jeg skal trekke noen konklusjoner på hvorfor han bommer på skuddene nå, sier Wille til VG.

Han fortsetter:

– Jeg har jobbet med spillere i mange år, og vet at sånn at ting går litt opp og ned. Noen ganger trenger du en kjempepositiv opplevelse for å komme over en dårlig periode. Det er ikke sånn at noen mister troen på han på grunn av dette. Men han trenger nok en god opplevelse for at ketchupeffekten skal komme, sier Wille.

Landslagssjefen har en svært viktig jobb med å få Sander Sagosen opp på sitt beste nivå igjen. Etter OL-exiten er det VM på hjemmebane som gjelder. Norge spiller alle sine kamper på Fornebu rett utenfor Oslo.

Read Entire Article