Rystet mor: – Han skulle aldri vært født

1 month ago 25



Én million sykehusansatte streiker etter at en 31 år gammel turnuslege ble voldtatt og drept på jobb. Nå uttaler moren til den mistenkte mannen seg.

 Reuters TV
FORTVILT: Den drapsmistenkte mannens mor intervjues anonymt av Reuters. Foto: Reuters TV

Publisert 19.08.2024 10:36

India er på kokepunktet etter at en 31 år gammel turnuslege ble voldtatt og drept på sykehuset i Kolkata for halvannen uke siden.

En mann som jobbet med å få orden på venteromskøer på sykehuset, er varetektsfengslet.

– Fortviler

Moren til denne mannen er dypt fortvilet.

– Min sønn skulle aldri vært født … Det var en stor feil, sier hun til Reuters søndag.

Allikevel vil hun som mannens mor stille opp for ham. 

 Reuters TV
FATTIG: Moren sier til Reuters at hun heretter må tigge for å overleve. Foto: Reuters TV

– Hver gang min mann var i trøbbel, stilte jeg opp som hans kone. I dag har min sønn problemer, og siden jeg er hans mor, vil jeg absolutt stille opp, sier hun. 

Funnet avkledd og drept

Den drepte turnuslegen spesialiserte seg på brystmedisin, og skulle overnatte i en sovesal på sykehuset etter å ha jobbet dobbelt skift. Tidlig om morgenen 9. august ble hun funnet halvveis avkledd og drept.

Drapet har vekket raseri over hvordan kvinner blir behandlet i India, til tross for strengere lover etter at 23 år gamle Jyoti Singh Pandey ble voldtatt og drept på en buss i New Delhi i 2012.

Loven ble skjerpet for gjentatte voldtekter, stalking ble forbudt, og tjenestepersoner som nekter å registrere voldtektsanklager, risikerer selv fengsel.

Trakasseres daglig

Men i praksis har lite skjedd, hevder demonstrantene. Kvinner forteller om daglig trakassering, og krever en holdningsendring.

 Sajjad HUSSAIN / AFP / NTB
RASER: Helsearbeidere under demonstrasjonen i New Dehli fredag. Foto: Sajjad HUSSAIN / AFP / NTB

– Som kvinne på offentlig transport opplever jeg trakassering hver eneste dag. Det har blitt normalisert her i landet. Men nå må vi reise oss i raseri. Nok er nok, sier en demonstrant til Reuters. 

I 2022 ble det i snitt anmeldt nesten 90 voldtekter daglig i India, ifølge landets statistikkbyrå. Mørketallene antas å være høye.

En million i streik

Om lag én million leger og annet helsepersonell har de siste dagene demonstrert og streiket med krav om bedre sikkerhet for jenter og kvinner.

 Niharika Kulkarni / AFP / NTB
LANGE KØER: Den landsomfattende legestreiken har gått ut over alle avdelinger bortsett fra akuttmottakene. Det har ført til kaos i helsesystemet. Foto: Niharika Kulkarni / AFP / NTB

29 år gamle Akanksha Tyagi studerer medisin i New Delhi og deltar i demonstrasjonene.

– Etter å ha jobbet 24–36 timer i strekk er det ingen steder for oss å hvile, sier hun.

60 prosent av Indias leger er kvinner, og statsminister Narendra Modi sier at han vil sikre at sykehuspersonell er beskyttet av sikkerhetsprotokoller lik de på flyplasser.

Sinnet i kok etter brutalt drap på lege

Read Entire Article