Rystet etter TV 2-avsløringer: – Må bare legge oss flate

1 month ago 19



Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) måtte lese TV 2s tall flere ganger. Han trodde knapt det kunne stemme.

 Sveinung Kyte / TV 2
ALVORLIG: Helseministeren er tydelig på at tallene TV 2 har avslørt ikke er akseptable. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Publisert 09.09.2024 07:16

Etter TV 2s avsløringer om hvilke fatale konsekvenser kommunikasjonssvikt har fått i helsevesenet, lover helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) å ta grep umiddelbart. 

– Sånn skal vi rett og slett ikke ha det i Norge, sier han. 

Tar selvkritikk 

De siste fem årene har 957 personer mistet livet på norske sykehus, i saker der kommunikasjonssvikt er medvirkende årsak. 

Nærmere 3000 har fått skader som har fullstendig endret livene deres. 

– I de aller fleste tilfeller går det bra. Men nå har TV 2 avdekket altfor mange tilfeller der det ikke har gjort det. Og det mener jeg vi bare må legge oss flate på, sier Vestre. 

 Sveinung Kyte / TV 2
REAGERER: Helseministeren reagerer kraftig på TV 2s avsløringer. Nå mener han det haster å ta grep. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Gjør stort inntrykk 

Da Vestre fikk se funnene, måtte han og resten av departementet lese dem flere ganger. 

– Det gjør stort inntrykk på meg. Både tallene og de historiene dere forteller. Folk skal være trygge på at de får hjelp når de trenger det. Her er det åpenbart ting som har gått galt, sier statsråden. 

Han er tydelig på at pasienter på norske sykehus ikke skal trenge å bekymre seg for at helsevesenet klarer å kommunisere godt sammen. 

– Det skulle bare mangle. Nå er det viktigste å se hvordan vi kan lære av dette. Derfor mener jeg at vi må ta tak umiddelbart. 

 Frode Sunde

Kommunikasjonssvikt i helsevesenet:

TV 2 avslører: 957 personer har dødd på norske sykehus

– Men hvordan har vi havnet her? 

– Det er viktig å understreke at vi har en veldig god helsetjeneste. Blir du akutt syk i Norge, får du sannsynligvis verdens beste helsehjelp. Men det må aldri være en unnskyldning for å ikke erkjenne de feilene som skjer, og være selvkritiske på vegne av helsetjenestens ve og vel.

– Svært uheldig 

Helsedirektør Bjørn Guldvog deler helseministerens reaksjoner. 

– Det er svært uheldig at det forekommer kommunikasjonssvikt som er knyttet opp mot dødsfall, sier han til TV 2. 

Guldvog sier at de er kjent med at uønskede hendelser forekommer. Men omfanget var større enn han var klar over. 

– Nøyaktig de tallene som TV 2 har løftet frem, var vi ikke kjent med. Og det gjør inntrykk å få beskrevet at det skjer i et så stort omfang i situasjoner som er alvorlige for pasienter og pårørende. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
MÅ LÆRE: Sykehusene må være bedre rustet til å lære av hverandres feil, slår helsedirektøren fast. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– For mange feil 

Vestre er tydelig på at det er menneskelig å gjøre feil. 

– Men vi må prøve å begrense feilene mest mulig. Målet skal være at alle i Norge skal møte faglig forsvarlighet, at det aldri kompromisses med pasientsikkerhet, at det er høy kvalitet og at folk ikke blir kasteballer i systemet. 

Han tviler ikke på at de ansatte i helsevesenet gjør sitt beste, hver eneste dag. 

– Men det skjer for mange feil. Da er det vår oppgave å rydde opp i det, og bidra til å minimere antall feil, sier Vestre. 

 Sveinung Kyte / TV 2
STERKE INNTRYKK: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) innrømmer at det gjør sterkt inntrykk å høre hvor mange som har mistet livet i uønskede hendelser på norske sykehus de siste årene. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Veldig lei meg

TV 2 fortalte søndag historien om Frank Roy (60). Han ble ved en feil kjørt til legevakt i stedet for på sykehuset, og så hjem igjen. Den beskjeden fikk verken hjemmetjenesten eller barna. 

Seks dager senere ble han funnet død i leiligheten sin. Ingen vet når Frank døde. 

– Hva vil du si til alle dem som har mistet noen?

– Jeg er veldig lei meg for at folk i Norge ikke har fått den helsehjelpen de har krav på, rett på og fortjener, sier Vestre.

Read Entire Article