At Skiforbundet legger ned lag og ikke har funnet ny hovedsponsor, sliter naboene våre med å skjønne.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 20.02.2025 07:25 | Oppdatert: 20.02.2025 07:41
VG skrev tidligere i vinter at rekruttlandslaget og juniorlandslaget legges ned. Det er også kjent at de to største sponsorene i norsk langrenn, Equinor og SpareBank 1 som utgjør 17 av 83 millioner i årets budsjett, ikke blir med etter sesongen.
– Jeg forstår ikke hva de gjør feil. I Sverige gjør vi mye riktig. Vi har gode sponsorer og tenker riktig vei. Det føles som en veldig positiv spiral og trend overalt i svensk langrenn, sier Edvin Anger, svenskenes beste herreløper.
Mannen som også mener det bare er hat å få av norske skifans og at svensker er snillere.
– Det er så ekstremt mange i Norge som følger med på langrenn. Gjør man ting riktig, skal det ikke være vanskelig å få inn penger til et sånn landslag, men noe gjøres feil.
– Norge har fått flere profiler i større idretter internasjonalt, tror du det spiller inn?
– Det tror jeg ikke påvirker så mye. Langrenn er mye større i Norge enn Sverige, likevel lykkes vi mye bedre økonomisk. Og Norge er jo et ekstremt rikt land. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke de får tak i pengene, påstår Anger.
– Det virker kritisk. De lagene legges jo ikke ned fordi man tenker at det er gøy. Det virker som Norge sliter økonomisk, sier Ebba Andersson, VM-dronningen fra 2023.
– Er du overrasket?
– Ja, absolutt. Norge har en stor tradisjon. Det er mange som følger landslaget og de har utrolig suksess. Det burde jo generere en del sponsorpenger.
Sveriges langrennssjef Anders Byström, som tidligere jobbet med det norske rekruttlandslaget, synes det er kjedelig at det legges ned.
– Det har vært en veldig bra trapp inn i A-landslaget og de har hatt veldig fin suksess med rekruttlaget. Men de har veldig sterke regionslag også. Det kan være en enda bedre vei å gå, sier Byström.
– Hva er status for den svenske økonomien?
– Vi har lykkes bra med å beholde sponsorer og få nye tross tøffe tider. Det er jeg utrolig glad for. Vi er avhengig av økonomien, ha mulighet til å store lag og dra på samlinger. Men vi kan ikke slå oss til ro. Vi ser jo at det har gått feil vei i Norge. Vi må tenke at vår sport ikke går av seg selv, svarer Byström.
Cahtrine Instebø, daglig leder for langrenn i Skiforbundet, peker på at det er en politisk beslutning å styrke de regionale Team Elon-lagene. Håpet er at det skal gjøre opp for rekrutt- og juniorlandslagene.
– Jeg opplever at det er en positiv og konstruktiv dialog i prosessen som nå pågår rundt hvordan vi skal styrke Team ELON-lagene i årene som kommer. Beslutningen kommer naturligvis også som en følge av at Equinor avslutter det mangeårige lagsamarbeidet. Vi rigger oss fram mot 2030, og tar grep både sportslig og økonomisk, sier Instebø.
Cathrine Instebø
Daglig leder for langrenn
Skiforbundet har forlenget og utvidet en rekke sponsoravtaler med DHL Express, Nidar, Elon og Spar den siste tiden. Craft og Skiforbundet står nå sammen til 2030.
VG erfarer at et nytt samarbeid også vil bli presentert før VM i Trondheim starter 27. februar.
– Craft erstatter ikke avtaler som går ut etter sesongen. De har vært veldig tydelig på at de ser en stor verdi i samarbeidet med Skiforbundet langrenn, og den avtalen er svært viktig når vi ser fram mot 2030. Samtidig jobber vi for å finne den riktige hovedsamarbeidspartneren som kan bli med på å videreutvikle nasjonalsporten, sier Instebø.
Hun mener å oppleve stor interesse rundt langrennslandslaget som merkevare og produkt.
– Jeg kan forsikre svenskene om at vi er på rett vei og at det norske langrennslandslaget står sterkt.