Ruter forbereder seg på busskaos: – Forrige vinter var kjempekrevende

6 days ago 10



Vinteren er i anmarsj nok en gang. Selv om snøen ikke har kommet for fullt ennå, kryper gradestokken nedover for hver dag som går. 

Sist det skjedde, gikk det ikke så bra for Ruter.

På omtrent samme tid i fjor oppdaget kollektivselskapet at de nye elektriske bussene deres ikke fungerte som de skulle i kulden. 

Og det var bare starten på problemene. I januar alene ble over 23.000 av Ruters avganger innstilt – nesten 12 prosent av alle avgangene som var planlagt den måneden. 

– Forrige vinter var kjempekrevende. Da leverte vi ikke bra nok, sier Møyfrid Aandstad, driftsdirektør i Ruter, til TV 2. 

 Thomas Evensen / TV 2
FORBEREDT: Driftsdirektør Møyfrid Aandstad i Ruter forteller at er bedre forberedt denne vinteren enn sist. Foto: Thomas Evensen / TV 2

I en knusende evalueringsrapport Norconsult leverte i sommer, ble det pekt på tre hovedårsaker bak busskaoset: vintervedlikeholdet av veiene, ladeinfrastrukturen, og at bussene hadde uventet høyt forbruk. 

Det var altså ikke bare de elektriske bussene som hadde skylden. 

– Bildet var sammensatt. Det gjør også at vi har brukt mye tid på å gå etter alt, lære og komme opp med mange ulike tiltak, sier driftsdirektør Aandstad.

Selvstrøende busser

Det var imidlertid et sted der Ruter nesten ikke opplevde innstillinger eller forsinkelser forrige vinter: Øvre Romerike. 

– Det var krevende her også, men vi klarte å opprettholde en god regularitet i den perioden, sier områdeleder Henning Berg i Vy Buss, som leverer busstjenestene på vegne av Ruter i området. 

Her går bussene fremdeles på diesel. Omtrent én tredjedel av dem er attpåtil «selvstrøende». 

– Vi hadde en idé om at vi skulle installere strøkasser i et utvalg av bussene, slik at sjåføren bare ved et enkelt trykk på en knapp, kan strø foran drivhjulene på sin egen buss, forklarer Berg.

 Thomas Evensen / TV 2

STRØBOKSER: Selvstrøende busser var noe av det som holdt kollektivtilbudet på Øvre Romerike i rute sist vinter. Foto: Thomas Evensen / TV 2

 Thomas Evensen / TV 2

STRØBOKSER: Selvstrøende busser var noe av det som holdt kollektivtilbudet på Øvre Romerike i rute sist vinter. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Er det noe av det som holdt dere i rute sist vinter? 

– Ja det vil jeg si. De bussene går ofte ut på de litt tidlige morgenløpene på de veiene vi vet kan være krevende. På den måten strør sjåføren både for seg selv, men også for de bak, sier områdelederen. 

Det er likevel flere grunner til at de ikke ble like hardt rammet som for eksempel hovedstaden, mener han. 

– Vi har en god miks av folk som kjenner ruteområdet sitt på et ganske detaljert nivå, sier Berg. 

 Thomas Evensen / TV 2
ROSER DE ANSATTE: Henning Berg, områdeleder i Vy Buss. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Ikke i Oslo

Du kan likevel se langt etter selvstrøende busser i hovedstaden, ifølge Ruter. Årsaken er at det er Unibuss, altså en annen bussoperatør, som leverer tilbudet der. 

– Når vi har et anbud ute, ber vi om busser som skal gå hele året på alle slags føre. Så er det opp til bussoperatøren sammen med bussprodusent å finne tekniske løsninger for å få det til å gå bra, forklarer driftsdirektør Aandstad. 

Strøkasser på bussene går også på bekostning av blant annet sitteplasser, legger hun til. 

Bussene i Oslo blir i stedet utstyrt med ekstrabatterier, samt varmemotorer som går på biodiesel. Monteringen av motorene blir likevel ikke ferdig på alle bussene før våren 2025, altså etter vinteren, ifølge Teknisk Ukeblad. 

 Ruter
TILLEGGSVARMER: Biodiesel-motorer er noe av det som skal holde de elektriske bussene i gang når det er kaldt. Foto: Ruter

– Men det er de samme bussene som kjører? De som det var problemer med? 

– Det er de samme bussene. De fungerer egentlig veldig bra, men det ble litt for ambisiøst planlagt i forhold til hva de leverte når det var veldig kaldt. Der har vi gjort grep for å sikre en bedre leveranse denne vinteren, svarer driftsdirektøren. 

I tillegg har Ruter lagt planer for å sikre bedre veivedlikehold i samarbeid med Bymiljøetaten, legger hun til. 

– Vi har gått gjennom hvor de typiske problemområdene er, slik at vi kan prioritere strøing ved behov for det, sier Aandstad.

Utelukker ikke innstillinger

– Føler dere at dere er klare for vinteren nå? 

– Jeg opplever at vi er godt rustet og skal kunne levere et mer robust tilbud denne vinteren, sier driftsdirektøren. 

Det kommer et lite «men»: 

– Det er også viktig å være tydelig på at vi kommer til å ha dager med krevende kjøreforhold, som gjør at vi ikke kan opprettholde et ordinært tilbud, sier Aandstad. 

 Goran Jorganovich / TV 2
GLATT: En Ruter-buss ble stående fast på Tøyen i Oslo 18. januar i år. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Det hun kan love, er at Ruter skal gjøre så godt de kan. 

– Og vi skal være gode på informasjon. Mitt beste råd til reisende i Oslo og Akershus er å sjekke ruterappen, sier driftsdirektøren. 

Aandstad skyter også inn litt skryt til bussjåførene, som hun omtaler som «de store heltene i vintertrafikken»: 

– Hver dag sørger de for at omtrent én million reisende kommer trygt frem. Så de gjør en helt fantastisk jobb.

Read Entire Article