I helgen kom nyheten om at USAs president Joe Biden lar Ukraina bruke amerikanske langtrekkende missiler mot mål i Russland.
Russlands president Vladimir Putin har tidligere advart om at noe sånt vil føre til endringer i Russlands atomvåpen-doktrine, reglene for når og hvordan landet bruker atomvåpen.
Tirsdagens reaksjon var derfor ikke uventet.
– Endringene har allerede blitt formulert. De blir formalisert hvis det blir nødvendig, sa Putins talsperson, Dmitrij Peskov, om endringene i atomvåpendoktrinen.
1000 dager med krig
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lenge håpet på å kunne angripe mål i Russland med våpen fra Vesten. Men Vestlige land har vært nølende. De har vært redde for å bli direkte involvert i krigen.
Men Ukraina sliter. Tirsdag er det nøyaktig 1000 dager siden Russland begynte den fullskala invasjonen.
Russiske styrkene har fremgang på slagmarken. Missil- og droneangrep mot infrastruktur tærer på. Soldater fra Nord-Korea kriger i Kursk, det russiske fylket som Ukraina invaderte i august.
Tirsdag ble seks personer drept i et nytt russisk droneangrep mot Sumy-regionen nordøst i Ukraina. Det melder Reuters.
I NRKs Nyhetsmorgen får du det siste om krigen. Du kan også sende inn spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og eksperter i studio.
– Kan slå så hardt de vil
Oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer i seksjon for landmakt ved Krigsskolen, er i NRKs studio for å svare på spørsmål fra publikum:
– Hvilke vendepunkter håper du på i krigen:
– Akkurat nå håper jeg på at den vestlige støtten til Ukraina kommer opp på et sånt nivå at Ukraina får bygd opp styrkene sine til en sånn kampkraft at de kan begynne å ta tilbake initiativet og driver russerne ut, sier Ydstebø, som understreker at det handler om penger og industri.
– Hvilken rolle spiller Norge:
– Både egen industri, som man etter hvert har fått i gang, men ikke minst økonomi, finansiering av Ukrainas krigsindustri.
– Hvor kraftig kan Ukraina angripe Russland før det utløser Russlands rett til selvforsvar?
– De kan slå så hardt de vil. Der har Russland satt standarden.
Publisert 19.11.2024, kl. 06.33 Oppdatert 19.11.2024, kl. 07.22