Russisk UD anklager Norge for militær aktivitet på øygruppen.

Russland anklager på ny Norge for å ha militarisert Svalbard i strid med Svalbardtraktaten.
– Svalbard blir i økende grad trukket inn i Norges militære og politiske planlegging, som involverer USA og Nato, heter det i en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet fredag.
Russland viser til at det er etablert anlegg på Svalbard som har både sivil og militær funksjon, men uten å gå i detalj.
Russisk UD opplyser videre at de har gitt uttrykk for sin bekymring under et arbeidsmøte med Norges ambassadør i Moskva, Robert Kvile.
Maxar og SvalSat
Påstandene kommer tre måneder etter at UD-talskvinnen Maria Zakharova sist hevdet at Norge militariserer Svalbard.
Hun viste til artikkel 9 i Svalbard-traktaten, som regulerer militær aktivitet på øygruppen, og sa at satellittstasjonen SvalSat brukes til å samle inn informasjon for Ukraina og USA.

– Høylytte utsagn om at Russland angivelig planlegger et slags hybridangrep på Svalbards territorium er som vanlig ikke støttet av annet enn rykter, spekulasjoner og forfalskninger, påsto Zakharova.
Også i september i fjor anklaget den russiske UD-talskvinnen Norge for økt militarisering av Svalbard.
Hvilken militær aktivitet Russland anklager Norge for å benytte Svalbard til, er ikke kjent.
Tidligere i mars stanset imidlertid president Donald Trump USAs delingen av etterretningsdata med Ukraina, blant annet satellittbilder fra det kommersielle satellittselskapet Maxar.
Maxar benytter SvalSat på Svalbard som bakkestasjon, og det samme gjør andre kommersielle selskap som har både sivile og militære kunder.
– Vil markere seg
Russernes rasling om brudd på Svalbardtraktaten henger sammen med den økte norske donasjonen til krigen i Ukraina, tror forsvarsekspert Tormod Heier.

– Norske myndigheter har gått på «gummisåler» når det gjelder Svalbardtraktaten for at ikke Russland skal kunne si at vi har trådt over noen av bestemmelsene, sier professor Tormod Heier ved Forsvarets stabsskole til NTB.
Han tolker innkallingen av den norske ambassadøren til det russiske utenriksdepartementet fredag som en markering og setter det i forbindelse med at Norge i forrige uke besluttet å øke støtten til Ukraina med 50 milliarder, til 85 milliarder kroner.
Heier viser til at regjeringen og Sysselmesteren på Svalbard er ekstremt påpasselige med at det ikke forekommer slik dobbeltbruk av sivile ressurser til militære formål, det som omtales som «dual use», og på likebehandling av dem som bor og oppholder seg på Svalbard.
Prøvekanin
Forskere og Nato-eksperter frykter Russland kan velge Svalbard som prøvekanin for å utfordre Natos artikkel 5, som sier at et angrep mot et medlemsland skal betraktes som et angrep mot dem alle.
Det er ifølge ekspertene først og fremst i en krisetid at øygruppen vil være et mål.

En russisk gråsoneoperasjon på Svalbard kan undergrave Natos avskrekkende trussel, mener professor Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier.
Allerede i 2016 la et propagandanettsted ut en video som forklarte hvordan russiske styrker kan innta Spitsbergen under en konflikt.
Russland har et økende markeringsbehov på den arktiske øygruppen, mens Norge ønsker å styrke nasjonal kontroll og norsk tilstedeværelse på den arktiske øygruppen.
Svalbard-traktaten:
* Internasjonal avtale, inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925
* Slår fast Norges «fulle og uinnskrenkede høihetsrett» over Svalbard, inklusive Bjørnøya, og at norske lover og regler gjelder for området
* All virksomhet er underlagt lovgivningen som norske myndigheter vedtar, men ingen kan behandles forskjellig på bakgrunn av nasjonalitet
* Traktaten er i dag ratifisert av 43 land
* Borgere og selskaper fra alle traktatland har lik rett til adgang og opphold. De skal kunne drive fiske, fangst og all slags næringsvirksomhet på like vilkår
* Svalbard er norsk territorium, Atlanterhavspakten gjelder derfor på øygruppen
* I fredstid er det ikke faste, militære baser her. Under annen verdenskrig var det i en periode en norsk garnison på Svalbard
(Kilde: Sysselmesteren, Forsvarsdepartementet)
(©NTB)