Den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia var nylig vertssted for fremvisningen av dokumentarfilmen «Russere i krig», regissert av den russiske filmskaperen Anastasia Trofimova.
Etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i 2022, ble landet utestengt fra en rekke internasjonale konkurranser, inkludert OL.
Men på filmfestivalen i Venezia ble det russiske perspektivet hørt gjennom Trofimovas film.
Den russiske regissøren brukte sju måneder på å filme dokumentaren i russiskokkuperte områder av Ukraina.
Under hele innspillingsperioden bodde hun sammen med russiske soldater nær frontlinjen for å skildre deres hverdag, og forsøkte å bidra til å avkrefte stereotypier.
– I Russland fremstilles de som helter som aldri dør. I Vesten er de for det meste beskrevet som krigsforbrytere, uttalte Trofimova til journalister før premieren på filmen sin.
Trofimova påstår at hun opererte i krigssonen i skjul, og uten godkjennelse.
Detaljene om hvordan hun klarte å gjennomføre reisen er ikke kjent, men at det i det hele tatt var mulig, har forbauset mange. Russiske myndigheter er kjent for å ha streng kontroll og dra til krigssonen uten tillatelse kan føre til lange fengselsstraffer.
– Jeg handler selvsagt på eget ansvar. Uten tillatelse fra forsvarsdepartementet, sier regissøren i begynnelsen av dokumentaren.
Filmen er støttet av Canada Media Fund, som er finansiert av den kanadiske regjeringen. Dette bekreftes også i filmens rulletekst.
Canada Media Fund ga et bidrag på 340.000 dollar til «Russere i krig».
Filmen skulle også vises på Toronto International Film Festival (TIFF).
Men visningen ble avlyst av hensyn til festivalgjestenes sikkerhet.
– Vi mener at denne filmen fortjener en plass i programmet til festivalen vår, og vi forplikter oss til å vise den når det er trygt å gjøre det, sier arrangørene.
Hva ble vist i filmen?
Dette er ikke Trofimovas første erfaring på slagmarken. Den kanadisk-russiske regissøren sier i et intervju at hun tidligere har arbeidet i Syria og Irak.
Etter fullskalainvasjonen av Ukraina, valgte Trofimova å bli i Russland for å dokumentere livene til folk i landet og soldatene som returnerte fra fronten.
– Jeg reiste rundt i Russland for å prøve å snakke med soldater som hadde kommet tilbake fra krigen. De snakket med meg, men de var svært tilbakeholdne, forteller Trofimova i et intervju med Deadline.
Senere traff regissøren soldaten Ilya, som hadde forlatt fronten for å besøke familien sin i Moskva.
Det var takket være ham at Trofimova fikk tilgang til å dra til fronten i Ukraina.
Reuters skildrer innholdet i filmen slik:
– Våpnene er gamle, soldatene transporteres i kjøretøy som gir lite beskyttelse, og i én scene slipper en droneoperatør en bombe ved et uhell. De eneste forsyningene som synes å være tilgjengelige, er sigaretter og alkohol. Flere av soldatene innrømmer at de kjemper ene og alene for pengenes skyld.
Trofimova hevder at soldatene var glade for å se henne og ville dele «sine sanne historier».
– Mange spurte meg: «Hvorfor kommer ingen av de store TV-kanalene hit for å vise hvordan vi har det, og hva det egentlig handler om? Det vi ser på TV gjenspeiler ikke virkeligheten vi lever i, sier hun.
I dokumentarfilmen intervjuer regissøren flere russiske soldater som deler sine grunner for å kjempe på fremmed territorium.
– Russland og Ukraina har alltid vært uatskillelige. Jeg savner brorskapet, sier en russisk soldat i filmens trailer.
– Selv i kamp må jeg alltid vite at jeg gjør det rette. Nå befinner vi oss i kamp i Ukraina, men det føles ikke riktig, sier en av de russiske soldatene i filmen.
Filmen avdekker at det finnes ulike motivasjoner; noen kjemper for penger, mens andre ønsker at Ukraina skal bli en del av Russland.
Ifølge Reuters-journalister viser dokumentaren lite kamp og ødeleggelser i Ukraina begått av russiske styrker.
Regissøren fokuserer kun på den russiske siden av konflikten. Trofimova mener at krigen ikke gagner Russland og uttrykker håp om at den snart vil ta slutt.
– Å starte en krig er lett, men å avslutte den er noe helt annet, sier en kvinnelig soldat i traileren.
Kritikk fra Ukraina
I Ukraina er det sterke reaksjoner på filmen, og Trofimova anklages for å drive russisk propaganda.
– Dokumentarfilmen «Russere i krig», regissert av en tidligere dokumentarfilmskaper fra Russia Today, som igjen benektet russiske overgrep i Butsja – fremstiller bevisst en feilaktig virkelighet av krigen Russland fører mot Ukraina, skriver den ukrainske generalkonsulen Oleh Nikolenko.
Ukraina anklager Trofimova for å bagatellisere alvoret av russiske handlinger i Ukraina siden filmen ikke omtaler verken vold, tortur eller drap begått av russiske styrker.
Den framstiller den russiske hæren som ofre for «Putins spill».
Regissøren selv sier at hun ikke så beviser for krigsforbrytelser da hun var ved fronten for å lage dokumentaren, og at hun ville ha inkludert slike bevis i filmen om de fantes.
– Russiske filmskapere bør vise det sanne bildet av krigsforbryterne, uttaler den ukrainske regissøren Olga Zhurba i Venezia.
– Det som er viktig i livet, er å ikke oppildne til hat, men å vise den faktiske virkeligheten, svarer Trofimova på kritikken.
Ifølge CBC sier den kanadiske visestatsministeren Chrystia Freeland, som selv har ukrainske aner, at hun fordømmer fremvisningen av filmen på festivalen i Toronto.
– Det er uakseptabelt at offentlige kanadiske midler støtter visning og produksjon av en slik film, sier hun og tilføyer:
– Dette er en krig av russisk aggresjon, en krig hvor Russland krenker folkeretten og begår krigsforbrytelser. Det er klar forskjell på godt og ondt i denne konflikten.
Hevder det er en antikrigsfilm
Regissøren avfeier all kritikk og påstander om propaganda, og påpeker at hun med denne filmen satte sitt eget liv – og muligheten til å bli i Russland – på spill.
– Jeg vil presisere at denne kanadisk-franske samproduksjonen er en antikrigsfilm som ble skapt med stor risiko for alle involverte, særlig meg, sier hun i en skriftlig uttalelse.
Den kanadiske allmennkringkasteren TVO besluttet å avlyse sendingen av filmen «Russere i krig» etter protester fra ukrainske grupper.