RUs nye leder: – Han sammenligner meg, en 20 år gammel jente, med nazister

1 week ago 14



Foto: Privat

Rød Ungdoms nye leder mener hun sammenlignes med nazister og sier hun blir « ... nærmest trakassert av flere godt voksne menn».

Publisert: 26.04.2024 15:18

RUs landsmøte forrige helg, der hun ble valgt som ny leder, ble starten på en skittstorm.

– Jeg er blitt nærmest trakassert av flere godt voksne menn, sier Amrit Kaur (20).

Det har haglet med kritikk i sosiale medier.

– Jeg har låst twitterkontoen min.

Hun medgir å ha postet mye tull « ... når jeg var 17», og sier hun har fått mye hets for ting hun har lagt ut på nett før.

Denne uken kastet professor emeritus i statsvitenskap, Bernt Hagtvet (78), seg på.

Innslaget NRK Dagsrevyen hadde med den nye RU-sjefen 20. april, var ifølge ham «hjernedøde pludrerier om retten til voldsbruk» og «en politisk og intellektuell striptease som man må tilbake til AKPs glansdager for å se maken til.»

«Kommunismens voldshistorie, som er tett dokumentert i milliontall, kan behandles som lørdagsunderholdning av en kunnskapsløs redaksjonsledelse i NRK», mener Bernt Hagtvet. Se lenke til NRKs tilsvar lenger ned i saken. Foto: Morten Uglum

Ifølge ham står også ledelsen i RU for « ... et venstretotalitært samfunnssyn der vold uunngåelig blir resultatet».

Om så skjer, vil ikke RUs nye ledere stå bak. Skal man tro det de sier.

Les også

Kommunismens voldshistorie behandles i NRK Dagsrevyen som lørdagsunderholdning

Ulikt forhold til kommunisme

For Kaur er krystallklar på at hun ikke ser på vold som et legitimt politisk virkemiddel:

– Jeg synes det er helt forkastelig, helt udemokratisk og er for fred på alle måter. Jeg har brukt de siste månedene på å være fredsaktivist, sier RU-lederen, som har deltatt på og arrangert markeringer i solidaritet med palestinerne.

Også nestleder i Rødts ungdomsparti, Ahmed Al-Saedi (22), har sagt til Aftenposten at han «tar avstand fra bruk av vold og har ingen voldsbehov».

Hagtvet er ikke den første som har langet ut mot RU-ledelsen de siste dagene. Kaur sier hun synes mange kritikere oppviser « ... ganske barnslig oppførsel».

Litt fleip koster hun på seg i alt alvoret:

– Godt voksne, hvite menn hater å se unge, brune, kvinner gå inn i politikken, sier hun.

Kaur mener Hagtvet tillegger henne meninger hun ikke har og kaller professorens påstander om RU-ledelsen «unyansert»:

– Jeg var ikke født engang født da Sovjet falt. AKP ble nedlagt før jeg lærte meg å lese. Jeg har ikke samme forhold til kommunisme som mange eldre har, sier hun.

Så hva slags kommunisme står RU-lederen for?

En kommunist, flere kommunister?

For Kaur er kommunisme « ... en veldig bred bevegelse med mange tendenser»:

– Det vi står for har ingenting med AKP, Sovjet eller Kina å gjøre. Jeg er ikke enig med ideologiene til noen av disse. Vi er for fred og demokrati, påstår hun.

Kaur sier det primært var amerikansk venstreradikalisme som var inspirasjonskilden da hun ble politisk aktiv for tre år siden. Hun nevner Black Panther PartyBlack Panther PartyBPP var en marxist-leninistisk revolusjonær gruppering, opprinnelig grunnlagt for å beskytte svarte amerikanere mot politivold. Medlemmer av BPP var involvert i flere skuddvekslinger med politiet. Kilder: Britannica, Wikipedia. , aktivisten Fred HamptonFred HamptonFredrick Allen Hampton Sr. var marxist-leninist-maoist og tungt involvert i kampen mot rasesegregering og politivold mot afro-amerikanere. Var involvert i en rekke, tidvis voldelige, sammenstøt med politi under demonstrasjoner og samlinger. Hampton ble drept under en politirazzia i Chicago i 1969. Kilde: Britannica. og forfølgelsen de ble utsatt for av USAs myndigheter.

– Det var en gruppe mennesker som laget sykehus for svarte amerikanere og hjalp kvinner til å ta abort.

– Det er den typen kommunisme Rød Ungdom står for, hevder hun.

Nå jobber Kaur etter eget utsagn for å redusere urettferdighet og å ikke være likegyldig til det som skjer i verden.

– Vi lever i et urettferdig verdenssamfunn. Vi kan mate hele verden, men nesten 10 mill. dør av sult hvert år. Det jeg synes er totalitært, ekstremt og voldelig, er den liberaldemokratiske likegyldigheten til dette, sier hun.

Les også

Nei, Bernt Hagtvet. Dagsrevyens innslag med Amrit Kaur var ikkje laurdagsunderhaldning.

Den nye «røde fare»

Kaur sier det er «absurd» at et ord hun har ytret, kommunisme, har skapt så sterke reaksjoner.

«Dagens nynazister, som dagens nykommunister, deler den samme demokratiforakten og den samme voldsforherligelsen», hevder Hagtvet i sitt debattinnlegg.

– Hagtvet sammenligner meg, en 20 år gammel jente, med nazister. En ideologi som forfekter at noen mennesker er iboende mindre verdt enn andre. Det synes jeg ikke noe om. Jeg er mot folkemord og økonomisk utnytting, sier hun.

Mye av det Hagtvet skriver om RU kaller hun «antagelser på bakgrunn av rød frykt».

– Jeg skulle ønske at en professor kunne vært mer saklig. Jeg kunne foreslått at han leser Marx, istedenfor å klikke på 20-åringer.

Før hun legger til:

– Jeg er fortsatt kommunist.

Read Entire Article