Faren til 8-åringen: – Jeg følte på en belastning fordi jeg hadde jentene

1 week ago 25



De to bestevenninnene var hos Jostein Sørstrønen kvelden de ble drept i Baneheia. Tirsdag kom han med et følelsesladet vitnemål i retten. Tre meter unna satt mannen som drepe datteren hans.

Jostein Sørstrønen vitnet i retten tirsdag. Foto: Fædrelandsvennen

Publisert: 07.05.2024 12:52

– De diskuterte om de skulle ut og gå på rulleskøyter eller om de skulle bade først. De bestemte seg dessverre for å bade først, sa Jostein Sørstrønen i et følelsesladet vitnemål i retten tirsdag.

Han er far til Stine Sofie Sørstrønen (8). Denne ettermiddagen hadde hun besøk av sin bestevenninne Lena Sløgedal Paulsen (10). Det var derfor Jostein Sørstrønen som hadde ansvaret for jentene den kvelden.

Han visste at de var svømmedyktige og lot dem derfor gå alene.

– Jentene svømte som to fisker. Baneheia føltes trygt. Det var en naturperle for meg helt frem til den kvelden, sa han i retten.

Da de ikke kom hjem igjen som avtalt, gikk han opp i Baneheia for å lete etter dem. Litt over klokken 22 den kvelden ringte han politiet og de tre andre foreldrene. Han beskriver kvelden som absurd.

Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998. Foto: PRIVAT / NTB

Sørstrønen og Paulsen ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand på vei hjem fra badeturen. To dager senere, søndag 21. mai 2000, ble de funnet.

– Da de ble funnet raste livet sammen. Det raste fullstendig sammen. Det gikk i grus for meg. Jeg følte på en belastning også, fordi det var jeg som hadde jentene, sa han.

– Lettelse over pågripelsen

Fire måneder senere ble Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen pågrepet og siktet for drapene.

– Da følte jeg en lettelse. Vi fikk noe håndfast å tro på, sa faren i retten.

Han beskriver mediedekningen som en stor påkjennelse, med bilde av barna på forsidene av avisene dag etter dag. Årene etter drapene beskriver han som veldig tunge.

– Det var helt forferdelig, sa faren, som ikke orket å følge rettssakene i 2001 og 2002.

Jan Helge Andersen innrømmet i avhør fire måneder etter de ble funnet å ha drept én av dem, den yngste jenta. Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for å ha vært på åstedet. Kristiansen ble frikjent i saken for to år siden, etter å ha sonet over 20 år i fengsel.

Nå mener påtalemyndigheten de kan bevise at Andersen også drepte tiåringen. Altså: at han voldtok og drepte begge to alene.

Andersen nekter. Han sier det var bestevennen Viggo Kristiansen som utførte drapet på 10-åringen.

Read Entire Article