Rosvold Andersen sine følelser er ikke fakta

1 day ago 2



Helén Rosvold Andersen har ved flere anledninger tatt til orde for å ta barn ut av dagens seksualundervisning, sist som predikant i Birkenes. Men er det egentlig til barna beste?

Foto: Jacob J. Buchard

Fædrelandsvennen viste forrige uke hvordan enkelte menigheter i Kristiansand rangerer folk etter legning. Samtidig turnerer Rosvold Andersen Sørlandet, med oppfordring om å ta barn ut av dagens seksualundervisning. Hun mener at hennes holdninger om kjønn er den eneste sannheten.

Men kanskje vi bør ha en sunn skepsis til et slikt syn på verden? For i vanskelige spørsmål som omhandler noe så sentralt for identiteten til folk, bør vel de skråsikre gå stillere i dørene?

Rosvold Andersen sverger til vitenskapen, sier hun. Det er ikke bare ironisk, men også feil. Årlig fødes barn med uavklart kjønn i Norge, men det er ikke det største problemet i denne sammenhengen. Det verste er at Rosvold Andersen definerer folk med annen kjønnsidentitet enn biologisk kjønn som en utgruppe, et avvik, mennesker som visstnok ikke finnes.

Vi vet at folk med kjønnsidentitet som ikke samsvarer med det biologiske kjønn, er mer utsatt for stigma og dårlige levevilkår. Kunnskap rundt problematikken er derimot noe man skal se langt etter, ifølge Rosvold Andersen. For meg er det åpenbart at denne kunnskapen er en del av løsningen. Vi trenger kunnskap for å skape et inkluderende samfunn som er godt for alle.

Lærere i hele landet, men også i Kristiansand, må hanskes med undervisning om vanskelige spørsmål hele tiden. Det er et gode at barn, også i Kristiansand, lærer om at folk er forskjellige så tidlig så mulig. Mye taler for at det bør gis bred og god seksualundervisning fra flinke og trygge lærere, når alternativet er gratis porno på internett.

Det er viktig at foreldre på et generelt grunnlag engasjerer seg i barnas undervisning. Vi trenger godt samarbeid mellom skole og hjem, men det betyr ikke at barn skal skjermes for meninger, verdier og i noen tilfeller fakta, som deres foreldre er uenig i.

Det er mange debatter vi skal tåle å ta om kjønnsidentitet, biologisk kjønn og seksualitet. Det er ulike faglige standpunkt for når det er fornuftig at folk får gjennomføre medisinske inngrep for å få samsvar mellom kjønnsidentitet og biologisk kjønn. Men vi bør også gjøre vårt for å vise at det er plass for et mangfold av kjønnsidentiteter uten medisinsk behandling. Alle må ikke puttes i boks. Etter mitt syn bidrar Rosvold Andersen i liten grad til en god debatt eller et raust samfunn hvor folk kun ber om å være seg selv.

Vi trenger mer kunnskap, ikke mindre. Og vi trenger at barn får delta i undervisningen, også når foreldre er uenig i fakta, verdier og meninger.

Read Entire Article