Etter USA-valget har Kirkens SOS og Mental Helse merket en endring.
Publisert 08.11.2024 11:47
– Nå har vi overraskende mange anrop hvor det amerikanske valget er en del av samtalen, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Kirkens SOS.
Heimdal ble overrasket da en nattevakt fortalte at alle samtalene vedkommende hadde hatt omhandlet det amerikanske valget.
Han sier at mange av de som ringer er i en livskrise, og at valgretorikken har forsterket utryggheten de føler på.
– Når det føres en valgkamp hvor en krenkende og nedsettende språkbruk legitimeres, og man kan benytte seg av det uten konsekvenser, gjør det mange mennesker redde og engstelige, sier Heimdal.
Siden natt til torsdag har 20-30 prosent av samtalene omhandlet USA-valget, ifølge Heimdal. Krisetelefonen har en pågang på rundt 800 samtaler i døgnet, men de rekker ikke å svare alle.
Heimdal sier det er størst trøkk på krisetelefonen fra 18-tiden på kvelden til 02-tiden om natten.
– At politiske hendelser på den andre siden av kloden gjør et så tydelig utslag, overrumplet meg litt. Det er en haug av nordmenn som går rundt med fremtidsfrykt.
Må sammenligne med tsunami og terror
Det er ikke ofte hjelpeorganisasjonen ser at hendelser gir denne typen utslag på krisetelefonen, forteller generalsekretæren.
– Vi må tilbake til tsunamien i 2004, 22. juli og Ari Behns dødsfall for å ha noe å sammenligne pågangen med.
Til de som kjenner på økt uro og angst etter det amerikanske valget, råder han til å snakke om det.
– Det er mye god folkehelse i en god samtale. Jeg vil særlig nevne barna og at det er viktig å trygge dem. For alle foreldre, også de med større barn er det viktig å snakke med dem og høre hvordan de opplever situasjonen.
Heimdal mener krisetelefonen er en slags temperaturmåler på hvordan den norske befolkningen har det. Nå har han en bønn til norske politikere.
– Vi går inn i en valgkamp i Norge, og jeg ber innstendig norske politikere om å legge vekt på gjensidig respekt for hverandre meninger. Hvis den amerikanske valgkampen får en smitteeffekt på retorikken, er jeg dypt bekymret for samtalene vi kan få.
– Besteforeldre ringer
Linda Berg-Heggelund er generalsekretær i organisasjonen Mental Helse. Hun kan bekrefte at også de ser det samme som Kirkens SOS på deres telefon- og chattetjeneste.
Organisasjonen har sett en økning på sju prosent i antall henvendelser til hjelpetelefonen den siste måneden. Organisasjonen ser det i sammenheng med verdenssituasjonen.
– Vi ser at det er en bekymring for verdenssituasjonen som strekker seg over generasjoner. Folk er bekymret for at Trump skal sitte enda en presidentperiode.
Generalsekretæren sier at flere av de som tar kontakt, ringer fordi de har erfaring fra da Trumps forrige presidentperiode.
– Flere føler på økt frykt for eskalering av krigen i Ukraina og Palestina, og mange føler en økende uro for hvordan det skal gå med Norge. Folk er bekymret for Trumps uttalelser om å trekke USA ut av Nato.
Det er en hovedvekt av kvinner som tar kontakt om disse temaene, sier hun.
– I chatten vår er det i hovedsak unge voksne og ungdommer som er bekymret for om det skal bli krig i Norge.
Men det er også eldre som tar kontakt, forteller hun.
– Det er besteforeldre som tar kontakt, som er bekymret for hvilken verden barn og barnebarn vil oppleve i fremtiden.
Berg-Heggelund forteller at mange av ungdommene som tar kontakt ofte er bekymret etter å ha sett ting sett på sosiale medier.
– Ofte er informasjonen de sitter på lite nyansert, fra for eksempel Tiktok. Der mye legges ut uten moderering og uten en sannhet i seg. Det er viktig for oss som svartjeneste å imøtegå og være en trygg samtalepartner.