Republikanske senatorer foreslår lov mot Trump-navn

1 month ago 30



Navnet på fjellet i Alaska kan bli en av testene på hvem som bestemmer: Vil en lov fra Senatet reversere en presidentordre?

 J. Scott Applewhite / AP / NTB
REPUBLIKANER: Senator Lisa Murkowski har fremmet et lovforslag som går direkte imot Trumps presidentordre.  Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Publisert 14.02.2025 05:09 Sist oppdatert 18 minutter siden

Den republikanske senatoren Lisa Murkowski la torsdag frem et lovforslag i Senatet, som står i direkte motsetning til Trumps presidentordre. 

Da Trump signerte presidentordre for åpent kamera på sin første kveld som gjenvalgt president, gikk en av ordrene ut på å forandre navnet på Nord-Amerikas høyeste fjell til Mount McKinley. Fjellet het Denali frem til presidentordren ble signert. 

– I Alaska heter det Denali

Murowski får støtte av Senator Dan Sulivan, som også er en republikaner som representerer Alaska i Senatet. 

Lovforslaget innebærer at fjellet skal kalles Denali i alle lover, kart, reguleringer, dokumenter og byråkratiske sammenhenger i USA. 

– I Alaska heter det Denali … Dette er ikke et politisk problem. Alle fra Alaska har lenge argumentert for at dette fjellet skal omtales med sitt virkelige navn, uttalte Murkowski til Politico

En uenighet mellom Trump og republikanske senatorer om navn på et fjell kan fremstå som bagatellmessig i det amerikanske nyhetsbildet akkurat nå, men i øyeblikket tester president Trump ut hvor stor makt han har gjennom å signere presidentordre som ikke legges frem i kongressen eller prøves i senatet. 

Dersom det viser seg at presidentordre kan tilbakevises av senatet på denne måten, vil det kunne ha betydning i en rekke saker. 

Samtidig har flere presidentordre blitt stanset av dommere. 

Murowski er ikke den eneste folkevalgte republikaneren som vil ha omgjort Trump-ordre. 

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
SIGNERER: Trumps viser handlekraft, mener republikanerne. Men så kommer realiteten til deres egne stater. Da er det kanskje best å justere litt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Protesterer mot forskningskutt

Republikanere i kongressen har jevnt over støttet opp om Trumps grep for å fryse statlige utgifter, avvikle programmer og nedbemanne offentlig ansatte. Flere roser presidenten for at han omgår de lovgivende forsamlingene, skriver avisa The New York Times. Men når presidentordrene begynner å tre i kraft i statene de folkevalgte representerer, har flere republikanere forsøkt å få på plass unntak for sine egne. 

Flere av programmene som fjernes har hatt bred støtte blant folkevalgte republikanere i flere år. 

Ett eksempel er Senator Katie Britt fra Alabama protestert mot kutt på 4 milliarder innen medisinsk forskning. Kuttet ble deretter stanset av en føderal dommer

– Jeg vil forsøke å få administrasjonen til å bruke en smart, målrettet tilnærming, slik at de ikke hindrer livreddende, banebrytende forskning fra anerkjente institusjoner, sa hun til Alabama.com. 

Introduserer lov for å redde matprogram

En gruppe republikanere i kongressen la fram et lovforslag der de forsøker å redde et matprogram som Trump skal ha fjernet som en del av sine kutt. I dag inngår matprogrammet i USAID, men republikanerne forsøker å få overført programmet som kjøper inn avlinger til markedspris fra amerikanske bønder til et internasjonalt matprogram, skriver New York Times

– Ved å flytte Mat for Fred til landbruksdepartementet, kan programmet fortsette å la amerikanske produsenter selge mat til sultende mennesker mens det blir mer transparent og effektivt hvordan skattebetalernes penger brukes, sier republikaneren Tracey Mann, som representerer Kansas og fronter lovforslaget. 

Også den republikanske senatoren Jerry Moran fra Kansas, har forsøkt å få gjenopprettet programmet. Bønder i delstaten har kunnet selge overskuddsavlinger til programmet. Totalt har amerikanske bønder tjent 713 millioner dollar på programmet i 2023, og alt forsvinner når programmet stenges ned. 

 Becky Bohrer / AP / NTB
McKIney: Eller Denali, det kommer an på hvem du spør. Storslagent er det i alle fall. Foto: Becky Bohrer / AP / NTB

Støtter effektiviseringen

Ikke alle republikanere protesterer, selv om statene de representerer rammes hardt av Trumps kutt. 
Senator Ted Budd fra North Carolina, sier han er enig med Trumpadministrasjonen i at skattebetalernes penger ikke skal brukes på byråkrati. Men han sier at universitetene i hans hjemstat vil trenge tid til å tilpasse seg til den nye økonomiske realiteten. 

– Det foregår fantastisk forskning på alle våre institusjoner; vi må beskytte det, sa Budd til The New York Times. 

– Jeg tror Det hvite hus vil beskytte det. 

For øyeblikket er ordren som sikrer midler til forskning i staten Budd representerer satt på vent av en føderal dommer. 

De nærmeste dagene vil det vise seg hvordan Trump håndterer dommere som stanser politikken han har lovet å føre. Men hva om ikke de folkevalgte heller støtter opp om presidentordre, og vedtar motforslag med flertall?

Fjellet i Alaska er en symbolsak, og kostnadene ved å endre navnet på det store fjellet er først og fremst nettopp byråkratiske. Dersom den republikanske senatorens lovforslag får flertall, vil det vise seg hvordan Trump håndterer uenighet med Senatet. 

Read Entire Article