Regjeringen vil bruke 460 milliarder oljepenger

3 hours ago 3



Statsbudsjettet 2025

Pengebruken «vil potensielt skyve rentekuttene frem i tid», sier seniorøkonom.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BUDSJETTDAG: Mandag legger Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem sitt fjerde statsbudsjett som finansminister. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 07.10.2024 08:00 Sist oppdatert nå

Saken oppdateres!

Allerede klokken 08.00 ble nøkkeltallene som er lagt til grunn for statsbudsjettet kjent.

Regjeringen vil bruke 460 milliarder kroner av Oljefondet i 2025. Det tilsvarer 2,5 prosent av anslått verdi av fondet ved inngangen til neste år.

Men nøkkeltallene viser at vi ligger an til litt større pengebruk enn ventet. Isolert sett tyder nøkkeltallene på et mer ekspansivt budsjett, sier Karine Alsvik, seniorøkonom i Handelsbanken.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
Karine Alsvik, seniorøkonom i Handelsbanken Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Det kan bety en høyere rentebane og vil potensielt skyve rentekuttene frem i tid.

Tregere rentenedgang

Også sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener regjeringen legger opp til å bruke mer penger enn det Norges Bank har lagt til grunn.

– Det vil etter all sannsynlighet bety litt tregere rentenedgang neste år enn det Norges Bank sa i midten av september, sier Dørum.

 Stian Lysberg Solum / NTB
EKSPANSIVT: Dørum tror pengebruken til regjeringen kan utsette rentekuttene til Norges Bank. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klokken 10.00 legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum frem hele neste års budsjett.

Regjeringen anslår at prisveksten lander på tre prosent neste år. 

Arbeidsledigheten anslås til å ligge på 2,2 prosent neste år. Altså litt høyere enn dagens ledighet på to prosent.

«Tidligere perioder med høy prisvekst har både vart lenge og vært preget av økt arbeidsledighet, men nå ser det ut til at den økonomiske politikken lykkes med å få prisveksten ned», skriver regjeringen i en pressemelding.

Renner over med penger

Regjeringen har handlingsregelen å følge når den skal bestemme oljepengebruken. Den sier at det ikke kan brukes mer enn tre prosent av Oljefondet hvert år.

På budsjettdagen er Oljefondet verdt om lag 18.900 milliarder kroner. Det betyr i utgangspunktet at regjeringen kan bruke opp mot 567 milliarder kroner uten å bryte handlingsregelen.

– Som tallene viser så renner statskassen nå over av oljepenger, og det er antagelig ekstremt krevende å holde igjen på oljepengebruken når de har så mye penger, sier Dørum i NHO.

I forkant har en rekke detaljer om budsjettet blitt kjent gjennom pressen. Eksempelvis at frikortgrensen økes fra 70.000 kroner til 100.000 kroner, og at regjeringen vil bruke 2,8 milliarder kroner for å styrke politiet.

Les mer om detaljene i statsbudsjettet her.

Gambler

– Dette er ikke et budsjett som bidrar til rentenedgang, sier TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
– Ønsker seg både i pose og sekk, sier kommentator i TV 2 Aslak Eriksrud etter å ha sett hvor mye penger regjeringen vil bruke i neste års budsjett. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Han mener regjeringen satser alt og bruker masse penger.

– Det er en regjering som gambler litt og ønsker seg både pose og sekk, sier Eriksrud og legger til:

– De bruker både bruker masse oljepenger for at folk flest skal få bedre råd som de liker og si, samtidig som de ønsker å ta eierskap til en fremtidig rentenedgang som man håper ikke er så alt for langt unna likevel.

Read Entire Article