Bestiller flere stikkontroller med produkter kjøpt på den kinesiske plattformen Temu.

Publisert 13.02.2025 10:09 Sist oppdatert 3 minutter siden
– Det skal være trygt å handle i Norge. Vi kan ikke godta salg og markedsføring av produkter som kan være skadelige for folk.
Det sier Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
Han bestiller nå flere kontroller av produkter kjøpt på Temu, Shein og Alibaba, etter at flere produkter fra de kinesiske plattformene har blitt avdekket med ulovlige høye verdier av flere farlige stoffer, blant annet ftalat, klorparafiner, bly og kadmium.

Klima- og miljøministeren ber nå Miljødirektoratet om å utføre flere stikkontroller av slike varer.
Vil holdes orientert
I et brev til direktoratet skriver regjeringen at netthandelen har økt enormt det siste året og at produkter som leveres direkte hjem til meg og deg, også i økende grad inneholder flere miljøgifter.
«Klima- og miljødepartementet ber med bakgrunn i dette at Miljødirektoratet gjennomfører ytterligere kontroller med varer fra slike netthandelsplattformer» står det i brevet.
De ber også om å holde departementet orientert om funnene.
Tas ikke på alvor
Norske regelverk stiller i dag konkrete krav til hva produkter kan inneholde, som gjør det mulig å slå ned på aktører som markedsfører og selger produkter som bryter med kravene.

Utfordringen er globale nettaktører, som nettplattformene Temu, Shein, Wish og Alibaba, hvor tusenvis av selgere legger ut produktene sine som så sendes direkte til forbruker.
– Det er de som selger produktene til det norske markedet som er ansvarlige for at de følger lovene og at produktene er trygge. Dessverre er det ikke alle som tar dette tilstrekkelig på alvor, sier Bjelland Eriksen.
Første steg i riktig retning
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, roser regjeringen for tiltaket.
– Dette viser at regjeringen ser alvoret. Overforbruket i Norge har blitt ekstra tydelig etter at Temu feide innover landet, og det krever et politisk svar. I dag tar regjeringen et viktig første steg på veien, sier hun til TV 2.

Samtidig minner hun om at overforbruket fra Temu og andre plattformer må stoppes.
– Regjeringen bør kalle inn alle logistikkoperatører til et krisemøte. Vi er redd for at Miljødirektoratet nå kommer til å få mer å gjøre, uten at vi klarer å stanse importen. Mer testing og mer kontroll koster penger. Hvis ikke forbruker merker dette, kommer importen til å fortsette.
Granskes av EU
Så sent som i høst startet EU en egen gransking av Temu for mulig salg av ulovlige produkter som kan være farlige for både helse og miljø.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har tidligere fått kritikk for å være handlingslammet i møte med Temu.
– Vi er ikke handlingslammet. Vi jobber med å implementere nye lovverk og tiltak, og jobber tett med EU. Regjeringen er også åpen for nye grep i møte med disse utfordringene, sa Myrseth i Stortinget i januar.