Redningsfolk fulgte med på båten før kantringen: – Vi var bekymret

1 month ago 20



– Vår vurdering var at det ikke var forsvarlig, sier redningsinspektør om seilasen over Norskehavet.

Én person mistet livet da denne båten forliste vest for Stad tirsdag. Foto: Skjermdump/Instagram: Sail2north

Publisert: 29.08.2024 08:38

Kortversjonen

To ganger ble det satt i gang en redningsaksjon da det kom nødsignaler fra seilbåten «Naddoddur».

Båten var på vei over Norskehavet fra Færøyene til Ålesund.

Visste om ekspedisjonen

På forespørsel fra BT har redningsinspektør Andreas Næsheim gått gjennom hendelsesforløpet slik det er loggført hos Hovedredningssentralen (HRS).

Han sier HRS var klar over at det pågikk en ekspedisjon mellom Færøyene og Norge. Da den første nødmeldingen kom, skjønte redningslederen at det dreide seg om «Naddoddur».

Den første nødmeldingen var en såkalt Cospas-Sarsat-alarm som kan utløses enten manuelt, eller ved at en sensor kommer i kontakt med vann. Det vil si at redningssystemet kan varsle via satellitt dersom fartøyet kantrer.

HRS sendte et redningshelikopter fra Florø til stedet, i tillegg til at det sivile fartøyet «Ross Eagle» meldte seg til å bistå.

Viste tommel opp

– Både redningshelikopteret og det sivile fartøyet observerte seks personer i båten. De var iført redningsdrakter, og viste tommelen opp. De gjorde ikke noe forsøk på å få kontakt, sier Næsheim.

Dette var om lag klokken 18.35 tirsdag.

Redningsmannskapene fikk ikke kontakt med «Naddoddur» over VHF-radio. Men HRS konkluderte med at alarmen var falsk og at mannskapet ikke trengte hjelp.

– Vi regnet med at alarmen var blitt utløst av sjøsprøyt, uten at mannskapet var klar over det, sier Næsheim.

KV Bergen deltok i søket etter havaristen, og slepte den senere til land i Måløy. Foto: Bjørn Erik Drabløs, Fjordenes Tidende

Rykket ikke ut på alarm

Selv om mannskapet så ut til å være ved godt mot, ba HRS om at to kystvaktskip fortsatte mot området.

– Vi var bekymret. Det dreide seg om en ti meter lang, åpen trebåt som seilte under svært røffe forhold. Vi kunne ikke ha et helikopter hengende over dem hele tiden, men vi ønsket at Kystvakten skulle være der for å gi dem en sikkerhet.

Klokken 19.15 kom en ny alarm fra «Naddoddur». Da ble det ikke satt i gang noen ny redningsaksjon.

– Vurderingen var at vi nettopp hadde hatt ressurser ute, uten at de trengte hjelp, og at dette trolig var en ny, falsk alarm. Vi fulgte med på posisjonen, som ble oppdatert hvert femte minutt på mannskapets nettside, sier Næsheim.

Mistet posisjonen

– Sett i ettertid, burde dere sendt ut redningsmannskaper på dette tidspunktet?

– Vi har ikke fått evaluert aksjonen, så det spørsmålet må vi nesten komme tilbake til.

20 minutter senere gikk en ny alarm – denne gangen fra en Garmin Inreach-sender. Den er avhengig av at noen trykker på knappen og holder den inne.

– Samtidig forsvant sporingen. Da sendte vi ut de samme ressursene som første gang.

Redningshelikopteret som hadde returnert til Florø ble kalt ut igjen. Også redningsskøyten «Idar Ulstein» satte kursen mot ulykkesstedet. Underveis filmet de denne videoen:

Redningsaksjon ved Stad: Her er redningsskøyten «Idar Ulstein» på vei

Skjermet mot vinden

Da helikopteret kom frem til havaristen, oppdaget redningsfolkene fem personer i en flåte. Seilbåten lå kantret like i nærheten. Et sivilt fartøy hadde lagt seg ved siden av flåten for å skjerme de fem mot vinden. Sjøen var for røff til at de kunne reddes over i skipet.

Klokken 20.50 ble tre av de fem heist opp i helikopteret, som returnerte til land.

Næsheim sier mannskapet i helikopteret observerte den sjette personen under den kantrede båten. Politiet har tidligere opplyst at kvinnen var festet til båten med en sikkerhetsline.

– De vurderte at det ikke var mulig å redde vedkommende, så de konsentrerte seg om dem i flåten.

Senere kom et redningshelikopter fra Statfjord og heiste opp de to siste fra flåten. Klokken var da 21.15.

Selve heisingen skal ha gått uten problemer.

– Hvordan ser dere på at det ble lagt ut på en slik seilas med denne båten?

– Vår vurdering er at det ikke var forsvarlig. Det sier jeg ut fra fartøyet som ble brukt. Jeg kjenner ikke bakgrunnen til dem som var om bord. Men hvis man skal seile det havstykket i en åpen trebåt, så bør man ha bedre vær.

Svarer på kritikk


På spørsmål om turen var utrygg, svarer en talsperson fra mannskapet slik:

– Takk for din forespørsel. Som nevnt tidligere, venter vi fremdeles på flere detaljer og politiet undersøker aktivt saken. På dette tidspunkt er vi ikke i en posisjon til å kunne kommentere mer. Vi setter pris på forståelsen og vil komme med mer informasjon innen de neste 48 timene når vi får mer klarhet.

Read Entire Article