Nå sier en samlet opposisjon i Innlandet fylkeskommune at rapporten som byrået har skrevet, aldri burde vært laget.
Den omstridte rapporten ble kjent tidligere i februar, gjennom en kronikk skrevet av kommunikasjonssjef Halvor Løkken i fylkeskommunen.
- Vedtaket om å legge ned skoler i Innlandet ble gjort i oktober. Det vekte sterke reaksjoner:
Nå viser det seg at rapporten, som handler om medienes dekning av skolestruktursaken i Innlandet, aldri ble behandlet politisk. Dette ble kjent gjennom en pressemelding fra opposisjonspartiene tirsdag.
Heller ikke fylkesordfører Thomas Breen (Ap) var kjent med at rapporten var bestilt.
Vi gjør oppmerksom på at NRKs dekning av skolesaken også er behandlet i rapporten.
Under ligger pressemeldingen i sin helhet:
Misnøye med mediedekningen
Bakgrunnen for vedtaket, der det ble bestemt at seks skoler skulle legges ned, var synkende elevtall og folketall i store deler av fylket.
Men kommunikasjonsavdelingen i fylkeskommunen har vært misfornøyd med mediedekningen.
Selskapet Infomedia fikk derfor oppdraget med å undersøke «hvorvidt media har vært objektive i sin dekning og eventuelt i hvilken grad.»
Rapporten til 94.000 kroner pluss moms ble bestilt av kommunikasjonsavdelingen, ved leder Halvor Løkken. Dette ble først belyst av GD, som fikk innsyn i summen.
Redaktører reagerer: – Mistenkeliggjøring
Flere avisredaktører i Innlandet går hardt ut mot undersøkelsen.
De mener det ville vært mye mer redelig å kontakte redaksjoner underveis, istedenfor å lage en rapport flere måneder etterpå.
Løkken mener derimot at han har tatt kontakt med redaksjoner.
– Men jeg har stort sett ikke sett behovet for å ta det med redaktørene. Dette er blitt ordnet med journalisten som har skrevet saken, stort sett.
– Det jeg syns er trist og leit, er at det bestilles en rapport med utgangspunkt i en mistenkeliggjøring av redaktørstyrte medier, sier redaktør Tom Martin Hartvigsen i Gudbrandsdølen Dagningen.
Redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen, Tom Martin Hartviksen.
Foto: Jørgen Karlsen / NRKHan mener det etterlater et inntrykk av at mediene fungerer som et mikrofonstativ, at de er ukritiske, og at de bedriver kampanjejournalistikk.
– Og det som er vanskelig, er at det skjer uten at noe konkretiseres.
Kommunikasjonssjef Halvor Løkken mener at flere av de omtalte artiklene gjengir «alternative fakta» og har «krasse angrep mot navngitte personer.»
Halvor Løkken, kommunikasjonssjef i Innlandet fylkeskommune, mener at flere av de omtalte artiklene gjengir "alternative fakta".
Foto: Innlandet fylkeskommune / Innlandet fylkeskommune– Dette siste krever etter min mening samtidig imøtegåelse, sier Løkken til NRK.
Han ønsker ikke å vise til konkrete eksempler, da han mener det vil være å henge ut enkeltjournalister.
Redaktørene får støtte av generalsekretæren i Norsk Redaktørforening:
- I dag er det 2068 ledige skoleplasser i Innlandet, og fylkeskommunen mener det vil bli enda flere.
Undersøkelse av enkeltjournalister
Det som har vakt størst oppmerksomhet er den delen av rapporten der det er undersøkt nærmere hva den enkelte journalist i mediene har skrevet.
Dette er anonymisert i rapporten, men der går det fram at noen enkeltjournalister har flere «negative oppslag» enn andre.
– Så vidt jeg kan skjønne er det ganske upløyd mark i Norge, at et offentlig forvaltningsnivå rangerer journalister, sier redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen i Oppland Arbeiderblad.
Hun sier det er redaktøren som er ansvarlig for det som publiseres i redaktørstyrte medier.
Løkken på sin side, mener dette er en avsporing.
– Denne oversikten (over den enkelte journalists artikler, vår anm.) kunne hvem som helst ha gjort. Det ligger offentlig tilgjengelig på avisenes nettsider.
Politisk etterspill
Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) vil ikke si noe om saken.
– Jeg har ikke sett eller lest rapporten. Dette er administrativt bestilt, og jeg har ingen kommentar til dette, skriver han i en SMS til NRK tirsdag.
Men de tre største opposisjonspartiene uttaler seg gjerne om saken.
– Jeg er nokså sikker på at min gruppe ikke hadde villet bestille en slik rapport, sier gruppeleder for Sp, Aud Hove.
Aud Hove er gruppeleder for Sp i fylket.
Foto: Aleksandr Nedbaev / sasha nedbaev– Det blir på en måte å mistenkeliggjøre medias rolle. Om de er positive eller negative eller objektive, det må pressen sjøl vurdere. Det er ikke noe vi skal vurdere i etterkant.
Gruppeleder for SV, Anne Lise Fredlund, sier at hennes parti aldri ville sagt ja til en slik rapport om den hadde kommet på bordet.
– Men bør ikke media kunne ta sjølkritikk og gå i seg sjøl når det gjelder dekningen av en sak?
– Det gjør media uavhengig av bestilte rapporter. Jeg antar at det er en del av den journalistiske diskusjonen som skjer i en redaksjon.
NRK har framlagt utspillet fra opposisjonen for Halvor Løkken tirsdag. Han skriver i en SMS at det ikke er riktig av han å kommentere et politisk utspill.
Når det gjelder kravet om forvaltningsrapport, som opposisjonen ønsker, viser han videre til fylkesordfører Breen.
- Skolenedleggelsene har skapt reaksjoner flere steder i Innlandet. I høst erklærte Lom-ordføreren «krig» mot fylkespolitikerne:
Publisert 25.02.2025, kl. 12.59 Oppdatert 25.02.2025, kl. 13.27