Reagerer på Vedums boikott-svar: – Enorm tafatthet

2 weeks ago 14



Krigen på Gaza:

Flere stortingspartier tar til orde for at regjeringen skal be Oljefondet trekke seg ut av israelske selskaper. Finansministerens svar skaper reaksjoner.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
DEMONSTRERER: Demonstranter stengte inngangen til Norges Bank i november på grunn av Oljefondets investeringer i Israel. Flere partier har tatt til ordet for en Israel-boikott. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Publisert 17.04.2024 19:27

Etter at krigen mellom Hamas og Israel brøt ut i oktober, har flere av stortingspartiene presset regjeringen på en økonomisk boikott av Israel og selskaper som opererer på ulovlig okkupert jord.

MDGs Lan Marie Berg har vært tydelig på at særlig Oljefondet bør selge seg ut av investeringer knyttet til folkerettsstridige israelske bosetninger.

Hun utfordret Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på dette under onsdagens spørretime på Stortinget. Nå har finansministeren hisset på seg flere partier.

– Dobbeltmoralsk, mener Rødt-lederen om Vedums svar. 

 Lage Ask / TV 2
REGJERING: Finansminister Vedum svarte i spørretimen på Stortinget onsdag. Han presiserte at regjeringen fordømmer angrepet på Israel 7. oktober og Israels voldsbruk på Gaza i etterkant. Foto: Lage Ask / TV 2

Strenge krav til Oljefondet 

– I Norge har vi et folkevalgt system, som gjør at vi stiller sterke og strenge krav til hvilke selskaper Oljefondet skal investere i. 

– Og Etikkrådet har anbefalt fondet å trekke seg ut av ni israelske selskaper, og fondet har trukket seg ut av disse. Det er fordi fondet ikke skal være investert i selskaper som er i strid med folkeretten, enten det er i Gaza eller Israel, sa Vedum fra talerstolen.

I 2022 beordret Finansdepartementet Oljefondet å fryse alle investeringer i Russland. Dette skjedde kun fire dager etter at krigen i Ukraina brøt ut.

Berg fra MDG spurte Vedum om hva som skal til for at regjeringen gir samme instruks når det kommer til selskaper som bidrar til ulovlige israelske bosetninger.

Til vanlig er det Etikkrådet som vurderer om Oljefondet er investert i selskaper som bryter de interne etiske retningslinjene.

I mars uttalte leder av Etikkrådet, Cecilie Hellestveit, til TV 2 at det kan bli aktuelt å utelukke selskaper som bidrar til brudd på krigens folkerett i Gaza. Det kan imidlertid ta tid før det blir kjent hvilke selskaper dette gjelder.

– Et absolutt minimum 

Lan Marie Berg mener finansministerens svar er «enormt tafatt». 

– Finansminister Vedum i dag bekrefter at Oljefondet så langt bare har solgt seg ut av ni selskaper, og alle før krigen i Gaza. Det er skammelig, særlig med tanke på at regjeringen besluttet å trekke Oljefondet ut av russiske selskaper på få dager, sier hun. 

SKUFFET: SV-nestleder Marian Hussein og MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg, mener det haster å trekke Oljefondet ut av Israelske selskaper.

Også SV-nestleder Marian Hussein reagerer på Vedums svar om Oljefondets investeringer. 

– Jeg er veldig skuffet over finansministerens manglende vilje til å ta ansvar i denne saken. Den internasjonale domstolen har sagt at det er fare for folkemord, men regjeringen viser til Etikkrådet. 

– Å trekke seg ut av selskap knyttet til den ulovlige okkupasjonen er et absolutt minimum.

MDGs forslag om at regjeringen instruerer Oljefondet til å trekke seg ut av alle investeringene i Israel, behandles på Stortinget i mai.

Ventet ikke på Etikkrådet

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen mener regjeringens svar er for dårlig.

– Det er vanvittig slapt, særlig når Rødt har krevd handling fra Vedum på dette i nær et halvt år nå og Oljefondet fortsatt er største investor i selskaper som støtter opp om Israels ulovlige bosetninger og normaliserer grove brudd på folkeretten, sier hun. 

 Jonas Been Henriksen
KRITISK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen krever mer handling fra regjeringen. Foto: Jonas Been Henriksen

Hun mener det er påfallende at staten Norge reagerer ulikt på invasjonen av Russland og Israels krigføring i Gaza, når det kommer til Oljefondets investeringer. 

– Da Russland brøt folkeretten og invaderte Ukraina ventet ikke Vedum på noe Etikkråd eller forvaltere i Norges Bank. Men når Israel bryter folkeretten og etterforskes for folkemord, kommer det ingen instruks fra finansministeren, sier hun.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
DEMONSTRASJONER: Etter at krigen i Gaza brøt ut har det vært et stort antall demonstrasjoner for å boikotte Israel. Her fra foran Norges bank i vinter. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Martinussen mener spørsmålet om å trekke Oljefondet ut av Israel er større enn kun bosetningene. 

– Det er staten Israel som etterforskes for folkemord på Gazastripen, og skulle regjeringen fulgt linjen de med rette la for Russland, skulle de fryst alle investeringer i Israel, også utenfor bosetningene, sier Rødt-lederen. 

– Jeg kan bare si meg enig med utenriksminister Espen Barth Eide i at denne typen dobbeltmoral svekker Norges troverdighet som en konsekvent forsvarer av folkeretten, særlig i fattige land.

Read Entire Article