Støre: Vil øke bevilgningene til Forsvaret med ytterligere sju milliarder

2 weeks ago 20



Regjeringen vil øke den operative aktiviteten og evnen til Forsvaret.

 Terje Pedersen / NTB
PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram kaller inn til pressetreff om forsvar på SMK. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert 02.05.2024 11:12 Sist oppdatert nå

– I dag annonserer Regjeringen at vi vil øke bevilgningene til Forsvaret med ytterligere sju milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han sier styrkingen vil være todelt.

– For det første vil vi øke den operative aktiviteten og evnen til Forsvaret her og nå i år. Forsvaret får to milliarder for å øve, seile, fly og operere mer, og for å håndtere den ekstraordinære kostnadsveksten. 

– Dette vil gjøre at vi bruker materialet vårt så langt det er mulig og personalet som er på jobb i dag, sier Støre.

Vil nå toprosentmål i år

Støre sier det vil starte arbeidet med å realisere den nye langtidsplanen allerede i år. 

– Jeg understreker at denne planen ligger til behandling i stortinget, men vi mener det er viktig å bruke mulighetene vi har til å komme i gang.

Fem milliarder vil brukes til å forsere investeringer og tiltak i langtidsplanen.

– Samlet sett innebærer dette at regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet fra om lag 91 milliarder til 104 milliarder.

Regjeringen sa i april at de vil styrke Forsvaret med 600 milliarder de neste årene. Planen skal gjelde fram til 2036, og ble lagt frem 5. april.

Støre sier Norge med dette vil nå Natos toprosentmål midtveis i 2024.

– Det er en sterk vekst. Vi har ment som en samlet regjering at dette er viktig for å sikre vår frihet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Hasteinnkalte

Klokken 07 ble det sendt ut hasteinnkallelse om pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn-Arild Gram (Sp). 

Pressekonferansen finner sted på Statsministerens kontor klokken 11. Det ble ikke spesifisert nøyaktig hva pressekonferansen skulle handle om, foruten at det skulle handle om forsvar.

Read Entire Article