Reagerer på ny abortlov:– Sjokkerende

1 month ago 30



Regjeringen går inn for å utvide dagens abortlov. KrF kaller forslaget dypt urovekkende.

 Torjus Sagenes / Tv 2
ABORTLOV: Helseminister Jan Christian vestre la fredag frem regjeringens forslag til ny abortlov. Foto: Torjus Sagenes / Tv 2

Publisert 23.08.2024 12:38 Sist oppdatert 11 minutter siden

Regjeringen vil utvide grensen for selvbestemt abort, men helsetilstanden til fosteret i seg selv skal ikke lenger gi adgang til abort etter uke 18. Det kom frem på en pressekonferanse i marmorhallen i dag. 

Regjeringen, med helseminister Jan Christian Vestre i spissen, gikk enda lenger enn enkelte fagmiljøer i høringsrunden på punktet om fosterantallsreduksjon. 

Saken oppdateres!

– Dypt opprørt

Regjeringens abortlovforslag får KrF-leder Ida Lindtveit Røse til å reagere. 

– Dette er en radikal utvidelse av abortloven, som legger et enda sterkere press på menneskeverdet. Jeg er dypt opprørt over at Arbeiderpartiet foreslår å svekke rettsvernet til det ufødte liv, sier Lindtveit Røse. 

 Ditlev Eidsmo/ TV 2
SKUFFET: Nestleder i KrF, Ida Lindtveit Røse, er ikke fornøyd med regjeringens forslag om utvidelse av abortloven. Foto: Ditlev Eidsmo/ TV 2

Regjeringen foreslår også at abortgrensen skal gjelde for dem som ønsker fosterantallsreduksjon.

– Det er dramatisk at regjeringen ønsker en abortgrense som er stadig nærmere barnets levedyktighet. Jeg er dypt skuffet over at regjeringen går imot fagmiljø og utvalgets anbefaling på fosterantallsreduksjon. Norge risikerer nå å bli ett av de mest liberale landene på fosterreduksjon, sier KrF-nestlederen. 

– Sjokkerende

Rødts Seher Aydar vil takke kvinnebevegelsen for at regjeringen i dag tar et skritt i det hun mener er riktig retning. 

– Så lenge nemndene eksisterer, blir fortsatt kvinner tvunget til å be staten om lov for å ta abort. Rødt skal fortsette å presse på for at kvinnen, og bare kvinnen, skal få bestemme over sin egen kropp.

Hun mener Senterpartiet, som har varslet at de ikke stiller seg bak Arbeiderpartiets forslag, nå er nødt til å ta et standpunkt. 

 Magnus Nøkland / TV 2
RØDT: Seher Aydar, medlem av helsekomiteen på Stortinget for Rødt, mener det er på høy tid at Sp tar et standpunkt i debatten om abortloven. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

– Jeg oppfordrer representanter fra Senterpartiet om å klargjøre standpunktet sitt. Nå kan de stå på riktig side av en historisk utvidelse av selvbestemmelse i abortloven. At kvinner skal ha råderett over sin egen kropp må være en selvfølge.

Aydar er likevel kritisk til regjeringens nye forslag som innebærer at helsetilstanden hos fosteret som hovedregel ikke skal gi direkte adgang til å innvilge abort.

– Det er sjokkerende at regjeringa nå vil gjennomføre KrF-politikk som fikk kvinner over hele landet til å ta til gatene. Da skjønte til og med Erna Solberg at dette ikke være lurt. Jeg skulle ønske vi fikk mer selvbestemmelse uten en bismak, sier hun. 

Vil sikre flertall 

– Abortloven er overmoden for endring og Venstre vil sikre flertall i Stortinget for en ny abortlov som sikrer kvinner en sterkere rett til å ta selvstendige valg, sier Venstre-leder Guri Melby etter regjeringens fremleggelse. 

 Tom Rune Orset / TV 2
NY ABORTLOV: Venstre-leder Guri Melby forteller at hun skal jobbe for flertall for den nye abortloven på Stortinget. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Barne- og familieminister Kjersti Toppe varslet kort tid etter fremleggelsen at hun oppfordrer partifeller på Stortinget til å stemme imot regjeringens eget forslag. 

Melby er skuffet over at Senterpartiet allerede har varslet at de ikke kommer til å stille seg bak forslaget. 

– Jeg skulle ønske at jeg kunne si at det kom som en overraskelse at Senterpartiet forsøker å stikke kjepper i hjulene for norsk kvinnekamp. Men dette føyer seg dessverre inn i en lang rekke av saker hvor Senterpartiet vil ta Norge bakover, i stedet for framover, sier hun og legger til: 

– Nå blir det opp til Stortinget å sørge for denne viktige økningen av kvinners rettigheter og Venstre mener det er viktig at alle representanter i alle partier skal ha mulighet til å stemme for om de ønsker. 

Read Entire Article