Reagerer etter togkaos: – Må ikke bli en hvilepute

1 month ago 26



Tirsdag morgen var det stopp i all togtrafikken til og fra Oslo S grunnet en jordfeil. Tusenvis av pendlere og reisende ble rammet av togkaoset. 

Vy gikk raskt ut og oppfordret til hjemmekontor for de som hadde mulighet til det, ettersom det ikke var mulig å dekke reisekapasiteten med buss.

Det er ikke første gang Vy kommer med anbefaling om hjemmekontor. Også i vinter kom de med samme budskap til pendlerne.

Hjemmekontor-beskjeden får NHO til å reagere. 

– I mange bransjer er hjemmekontor ikke mulig, og dette er uansett opp til hver enkelt arbeidsgiver å avgjøre. Terskelen for å overprøve denne styringsretten bør være svært høy, sier direktør for arbeidsliv og tariff, Nina Melsom, til TV 2.

Hun sier det er myndighetene som skal sørge for at veier og kollektivtilbud fungerer.

– At noen arbeidstakere har mulighet for hjemmekontor, må ikke bli en hvilepute for dette, sier Melsom.

 Kjetil Bjærke / NTB
RAMMET: En jordfeil gjorde at Oslo S ble stengt og det oppsto køer og forsinkelser. Foto: Kjetil Bjærke / NTB

– Veldig vondt

Vy sier de ikke tar lett på anbefalingen om hjemmekontor. 

– Det er definitivt ingen hvilepute å anbefale hjemmekontor, men når man har så store feil i infrastrukturen som i dag, så er det et godt råd å vurdere dette for de som kan, all den tid det vil bli store forsinkelser, sier Åge-Christoffer Lundeby til TV 2.

Lundeby måtte selv jobbe hjemmefra tirsdag som følge av togproblemene.

– Man får gjort mer på jobben ved å være hjemme, for de som kan utøve jobben sin hjemmefra.

 Tom Rune Orset / TV 2
HJEMMEKONTOR: Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby anbefalte pendlere som hadde mulighet til det å ta hjemmekontor. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Lundeby sier at han forstår at tilliten til jernbanen svekkes, og at han håper det blir færre dager med forsinkelser i fremtiden.

– Vi synes det er svært beklagelig at vi opplever slike dager, og det har vært for mange av dem hittil i år.

Han håper at Bane NOR nå får midler slik at alle disse feilene kan unngås i fremtiden.

– Tillit til jernbanen som kollektivsystem blir svekket når man ikke leverer det man skal. Derfor er det veldig vondt når man må anbefale andre alternativ enn ens eget tilbud, sier Lundeby.

Mister kunder og ansatte

Anne Mari Halsan er administrerende direktør i NVB (Frisør og velvære i NHO). Hun representerer en av mange bransjer som rammes av gjentakende togkaos.

Hun sier de mister både ansatte og kunder som følge av togproblemer.

– Rent faktisk er vi redd for at byenes sentrum tømmes for alle typer kunder, og at det etter hvert kun er kjøpesentre utenfor sentrum som drar handel. Det vil påvirke hele vår levemåte, og er jo slett ikke ønskelig.

Løfte til pendlerne 

Samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård (Ap), forstår frustrasjonen mange føler på når de ikke kommer frem dit de skal i tide.

– I ny Nasjonal transportplan har vi derfor prioritert en større satsing på vedlikehold og fornyelse av jernbanen, for mye er gammelt og slitt, sier Nygård til TV 2. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
LØFTE: Samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård (Ap), lover å prøve å forbedre togtilbudet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Han forklarer at dette er et omfattende arbeid som tar tid, men at han lover pendlerne at de jobber så fort de kan.

– Bane NOR har anslått at forsinkelser og innstillinger kan bli redusert med om lag 30 prosent i 2036 hvis prioriteringene i ny nasjonal transportplan følges opp.

Bane NOR beklager

Bane NOR, som har ansvar for infrastruktur på jernbanen i Norge, legger seg flat etter det omfattende togkaoset.

– I dag må vi bare beklage for at det tok så lang tid å finne feilen, sier pressevakt i Bane NOR, Mari Aanensen Rjaanes.

Hun jordfeilen var av og på, noe som gjorde det utfordrende for elektrikerne å feilsøke.

– Hvorfor er jordfeil et gjentakende problem?

– Vi har et stort sikringsanlegg her på Oslo S, en del av komponentene er mer enn 50 år gamle. Det er et stort vedlikeholdsetterslep på dette anlegget, samtidig har vi flere reisende som reiser med toget, og da blir det en veldig stor belastning på dette anlegget.

 Harry Korslund / Bane NOR
BEKLAGER: Pressevakt Mari Aanensen Rjaanes sier sikringsanlegget på Oslo S preges av gamle komponenter. Foto: Harry Korslund / Bane NOR

Hun sier Bane NOR prioriterer vedlikehold hver dag, og håper at de på sikt får byttet ut de aller eldste delene og får et anlegg som gir oss en mer stabil togfremføring.

– I dag har vi hatt en jordfeil som har kommet og gått i perioder og da blir det ekstra vanskelig for elektrikerne som søker opp feilen.

– Er Oslo S godt nok rigget for å tåle belastningen i fremtiden?

– Jeg tror vi kommer til å gjøre kraftig vedlikehold de kommende årene og vi skal være rigget for all togtrafikk både i dag og i fremtiden. 

Read Entire Article