Iran kansellerer flyginger: – Et angrep er sannsynligvis nært forestående

2 hours ago 3



Alle flyginger fra iranske flyplasser er kansellert natt til mandag. Eksperter TV 2 har snakket med, tror det kan være et tegn.

 Skjermdump / Flightradar24
KANSELLERER: Fra klokken 21 lokal tid er alle fly fra iranske flyplasser kansellert. Foto: Skjermdump / Flightradar24

Publisert 06.10.2024 18:33 Sist oppdatert nå

Det melder det iranske nyhetsbyrået Mehr. En talsperson for Irans sivile luftfartsmyndigheter sier til Mehr at «operasjonelle begrensninger» er grunnen til kanselleringene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters innførte Iran også restriksjoner for flytrafikken tirsdag, da de avfyrte raketter mot Israel, som har varslet at de vil svare på tirsdagens angrep.

Forsvarsanalytiker Per Erik Solli sier til TV 2 at stengingen av luftrommet ikke nødvendigvis er en indikasjon på at angrepet fra Israel vil komme i natt.

– Men det er tydelig at de forbereder seg på noe, sier han.

Ett år siden Hamas' angrep

Solli peker også på at det mandag er ett år siden Hamas angrep Israel. 

På ettårsdagen er det blant annet ventet markeringer fra familiene til de israelske gislene på Gazastripen.

– Jeg tenker det ville vært opportunt for Netanyahu å bruke 7. oktober som en anledning til å gjengjelde angrepet fra Iran, når de også har støttet både Hamas og Hizbollah, sier han.

– Det vil også kunne overskygge protestene fra gislenes familier, som har vært veldig kritiske til regjeringen.

– Kan komme i natt

Tormod Heier, militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, er enig med Solli i at datoen 7. oktober er en anledning Israel kan bruke til å angripe. 

– Det er en veldig symboltung dato. Både for Israel, men også for de sjiamuslimske grupperingene som ønsker at Israel skal fjernes fra kartet. Da er det ikke rart beredskapstenkningen i Iran skjerpes ved at de stenger luftrommet, sier han til TV 2.

Samme kvelden som Iran avfyrte om lag 180 missiler mot Israel, varslet det israelske militæret (IDF) at angrepet ville få konsekvenser. Nå har det gått en snau uke.

– Et angrep er sannsynligvis nært forestående. Det kan komme i natt, men det kan også komme senere, slik at israelerne er sikre på at det blir så effektivt og presist som mulig, sier Heier. 

 Ole Berg-Rusten
PROFESSOR: Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. Foto: Ole Berg-Rusten

– Israel varslet konsekvenser samme kveld som angrepet fra Iran. Hvorfor har ikke motsvaret deres kommet ennå? 

– Det er det ingen som vet helt sikkert, men jeg tror det kan skyldes to ting. Det ene er at det tar tid å forankre en løsning som amerikanerne støtter fullt ut, sier Heier. 

President Joe Biden sa tidligere denne uken at USA støtter et Israelsk motangrep, men at de ikke ønsker at de angriper anleggene Iran bruker til å utvikle kjernevåpen. 

– Det andre er at et slikt angrep krever en del forberedelser. Dersom det gjennomføres et angrep som går i vasken så vil jo det ødelegge den gylne muligheten Israel har akkurat nå til å påføre Iran et kraftfullt svar, sier professoren. 

– Må være mer omfattende

Hvor stort Israels angrep vil være når det først kommer, synes Solli det er vanskelig å svare på. 

Da Iran angrep Israel i april, gikk Israel til det Solli kaller et «symbolsk» motangrep.

– Det må være mer omfattende enn forrige gang, men de ønsker ikke eskalering heller, sier han.

– Hvis angrepet er for hardt, kan de risikere at Iran svarer igjen, og vi kan få en «missilspiral» mellom Israel og Iran.

Read Entire Article