Rapport om private aktører i helsevesenet: – Legg den i en skuff

1 month ago 23



Avkommersialiseringsutvalget anbefaler at private aktører i helsevesenet må reguleres strengere. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

 Her er Tina Bru fotografert i Stavanger for å starte valgkampen for neste år tidligere denne uken.
VALGKAMP: Her er Tina Bru fotografert i Stavanger for å starte valgkampen for neste år tidligere denne uken. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 29.08.2024 10:35 Sist oppdatert 4 minutter siden

Siden 2022 har et regjeringsnedsatt utvalg, kalt avkommersialiseringsutvalg jobbet med følgende madat:

«Mandat for utvalget som skal utrede hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester.»

Utvalget har vært ledet av Jan-Erik Støstad. 

– Jeg legger fram en NOU, en offentlig utredning. Det har vært veldig gode diskusjoner og vi har gjort en bred jobb, sa han under fremleggingen torsdag formiddag.

Basert på velferdstjenestenes formål, samfunnsfunksjon og særtrekk utvikler utredningen referansemodeller for en rekke tjenesteområder. Utvalget fremmer ti forslag og formidler sju hovedbudskap til regjeringen.

Anbefaling

Utvalget anbefaler strengere og bedre regulert drift for kommersielle velferdsleverandører.

 Kristiana Qarri / TV 2
LEDER: Jan-Erik Støstad, utvalgsleder, under fremleggingen av rapporten. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

– Utvalget har i tråd med mandatet foreslått tre alternative referansemodeller for sju ulike velferdstjenesteområder, heter det i rapporten.

– De tre modellene innebærer henholdsvis drift i offentlig egenregi, offentlig og ideell drift, og både offentlig, ideell og kommersiell drift hvor de kommersielle leverandørene er strengere og bedre regulert, står det videre.

Utavlget kommer med syv hovedbudskap om fellesskapets velferdstjenester:

  1. Utfasing av kommersielle er mulig – hvis politikerne vil
  2. Tjenesteleverandør har betydning
  3. En realistisk og forpliktende strategi fort ideelle
  4. Behov for nyansert kvalitetsforståelse
  5. Brukervalg ikke alltid et gode
  6. Økt reguleringsbehov utfordrer profesjonell fleksiblitet
  7. Fare for en mer todelt velferd

Hele rapporten og alle forslagene kan leses her.

Ikke fornøyd

NHOs representant i utvalget og næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, er misfornøyd med resultatet av utvalgets arbeid. 

Han mener utvalgsarbeidet har tatt som utgangspunkt at kommersiell drift er negativt for skattefinansierte velferdstjenester.

– Dette premisset preger alle analyser, alle valg av problemstillinger og alle tekster vi har behandlet i utvalget. Da svikter også den faglige kvaliteten på rapporten, sier Widme.

Tina Bru (H) synes det hele er virkelighetsfjernt.

– Det er virkelighetsfjernt av Støre-regjeringen å kaste private aktører ut av samarbeidet med det offentlige. Et samarbeid vi vet bidrar til reduserte helsekøer, et mangfold av tilbud i helse, skole, barnehager og barnevernet. Jeg ber Støre-regjeringen legge rapporten i en skuff, sier hun.

Hun reagerer særlig på det hun tolker som påstander som ikke er utredet.

– Det fremstår som om analysene er tatt rett ut av Støre-regjeringens talepunkter uten at det bygger på grundige utredningen, sier hun.

– Det LO har sagt

Utvalgets konklusjoner er musikk i LOs øre.

– Utvalget understreker det LO har sagt hele tiden. Kommersielle aktører med profittmotiv i offentlig finansierte velferdstjenester øker faren for en todelt velferd. Det øker ulikheten og bidrar på sikt til å undergrave den norske modellen, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

Hun understreker at et sentralt mål med fellesskapets velferdstjenester er å utjevne forskjellene i samfunnet. Når kommersielle aktører som styrer etter overskudd slippes til i velferdstjenestene, utfordres dette prinsippet, mener hun.

Stortingsrepresentant Seher Aydar i Rødt er fornøyd med at utvalget konkluderer med at kommersielle aktører kan fases ut av velferden.

– Det har Rødt sagt hele tiden, men nå haster det å begynne på jobben med å gjøre det. Penger som kunne gått til barnehagebarna og syke eldre, har havnet i lomma på kommersielle eiere. Det har gitt et dårlige velferdstilbud til oss alle, bidratt til økt ulikhet og en todelt velferd. Nå må regjeringa ta utvalgsrapporten på alvor og komme seg på jobb, sier hun.

Read Entire Article