Rangnick med klar VM-beskjed til Norge

1 month ago 18



Østerrikes profilerte trener mener Norge har alle forutsetninger for å komme til VM – og tror at utenlandske trenere kunne tenkt seg Norge-jobben.

 Østerrike-trener Ralf Rangnick. Foto: JURE MAKOVEC / AFP / NTB
  • Mats Arntzen, VG

    Mats Arntzen, VG

Publisert: 09.09.2024 07:14

– Du må først og fremst kvalifisere deg, sier Ralf Rangnick og ler da VG spør om hva som er nøkkelen til å lykkes i landslagsfotballen.

Han er kjent som en klubbygger av rang, og er blant annet kjent for hvordan han i sin rolle som sportsdirektør bygget opp Red Bull-lagene Leipzig og Salzburg.

For folk flest i Norge er han nok aller mest kjent for å ha tatt over jobben i Manchester United da Ole Gunnar Solskjær fikk sparken.

Etter et halvt år i United tok han over Østerrikes landslag.

– Poenget er å være 10-20 prosent bedre enn konkurrentene dine. Og da har du selvfølgelig også muligheten til å kvalifisere deg.

 Ralf Rangnick og Marcel Sabitzer på Ullevaal stadion søndag. Foto: Mats Arntzen, VG

Og Rangnick mener at Norge har det som skal til.

– Jeg mener dette med total overbevisning: Når jeg ser på det norske laget og kvaliteten på enkeltspillerne deres, så ser jeg ikke hvorfor Norge ikke skulle være trygge nok til å si at «vi har et lag som kan kvalifisere oss til VM», sier han.

Norges landslagssjef Ståle Solbakken har sagt at han trolig finner på noe annet når kontrakten hans løper ut. Det betyr at Norge må på trenerjakt før etter VM i 2026.

Viaplay-profil og tidligere landslagsspiller Jan-Åge Fjørtoft mener at Rangnick er en spennende type dersom Norges Fotballforbund vil søke nye impulser etter mange mislykkede kvalifiseringer.

Men er Norge-jobben stor nok til å lokke store, utenlandske trenerprofiler?

– I utgangspunktet tror jeg enhver landslagsjobb er for trenere som kan tenke seg det og finner det interessant. Norge har mange gode spillere i troppen. I så måte kan jeg tenke meg at det er kolleger som kan være interessert i denne jobben, sier Rangnick, som understreker at «han er fornøyd med jobben i Østerrike».

Ralf Rangnick var midlertidig trener for Manchester United og Cristiano Ronaldo i 2021/22-sesongen. Foto: PETER POWELL / EPA / NTB

Østerrike imponerte i sommerens EM. De vant gruppen sin, men røk i åttedelsfinalen mot Tyrkia.

Siden de deltok i EM for første gang da de arrangerte EM i 2008 sammen med Sveits, kvalifiserte de seg for første gang på ordinært vis i 2016. Deretter gjentok de bragden til mesterskapene i 2021 (utsatt fra 2020 pga. pandemien) og 2024.

I likhet med Norge har de ikke deltatt i et VM-sluttspill siden 1998.

– Er Østerrike et lag Norge bør slå? spør VG landslagssjef Ståle Solbakken.

– Jeg ser ikke på det som umulig. Du henviser vel hele tiden til FIFA-rankingen, det har du gjort hver gang før, så hvis vi gjør det så skal vi vel ikke det. Men det er ikke sånn at vi føler oss underlegne. Vi går ikke på banen og tenker at Østerrike er mye bedre enn oss, svarer Solbakken.

Østerrike er rangert som nummer 22 på FIFA-rankingen. Norge er rangert som nummer 50.

Nations League-kampen mellom Norge og Østerrike spilles på Ullevaal stadion mandag klokken 20.45.

Read Entire Article