Kortversjonen
- Møre og Romsdal håper på flere Ap-statsråder etter lang ventetid. Støre skal etter planen presentere åtte statsråder på tirsdag.
- Brekken mener fylket har fått dårligst «betalt» i regjeringen Støre.
- Lokale profiler som Astrid Hoem og Sissel Kruse Larsen foreslås til viktige posisjoner.
Håpefulle Ap-politikere lader denne helga opp mobilen i tilfelle statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ringer med et jobbtilbud.
Han må sørge for en god balanse på hvor statsrådene kommer fra før han ifølge VGs opplysninger etter planen presenterer sitt nye regjeringslag på tirsdag. Men i noen fylker ringer det mye sjeldnere enn andre når Ap styrer.
Et av disse fylkene er Møre og Romsdal:
Fylket hadde på det meste fire Frp-statsråder under Erna Solbergs borgerlige regjering: Harald Tom Nesvik, Jon Georg Dale, Jøran Kallmyr og Sylvi Listhaug. Forrige gang de hadde en Ap-statsråd var det Karita Bekkemellem, som gikk av i oktober i 2007.
– Vi håper å få bedre uttelling enn vi har hatt. Da vi kom i regjering 2021 var den eneste fra fylket i regjeringsapparatet Jakob Vorren, som er politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, sier fylkesleder Hanne-Berit Brekken i Møre og Romsdal Ap til VG.
– Jeg tipper vi er det fylket som har fått dårligst betalt, sier hun.
Brekken sier at hun merket seg VGs sak med aktuelle navn til statsrådsposter. Der var det to navn fra Kristiansund i Møre og Romsdal:
- Tidligere AUF-leder Astrid Hoem (30).
- Tidligere Stoltenberg-rådgiver Sissel Kruse Larsen (36).
Disse fylkene «mangler» Ap-statsråder
Fylkene som «mangler» statsråder når Senterpartiet går ut av regjering er Nordland, Møre og Romsdal, Innlandet, Agder, Buskerud og Vestfold.
Dagens Støre-mannskap består av:
Tre statsråder fra Oslo (Jonas Gahr Støre, Jan Christian Vestre, Espen Barth Eide).
To fra Rogaland (Kari Nessa Nordtun og Andreas Bjelland Eriksen).
En statsråd hver fra Akershus (Tonje Brenna), Telemark (Terje Aasland), Troms (Cecilie Myrseth), Finnmark (Marianne Sivertsen Næss), Trøndelag (Karianne Tung), Vestland (Lubna Jaffery) og Østfold (Jon Ivar Nygård).
Brekken håper at Støre er enig når han legger statsrådskabalen:
– Vi stiller oss bak den vurderingen og ønsker dem i sentrale posisjoner. Vi har også andre dyktige folk, som tidligere stortingsrepresentant Fredrik Bjørdal
og de to som sitter på Stortinget for oss i dag , sier Brekken.Fylkeslederen sier at det skaper stort engasjement i et fylkesparti dersom man har lokale statsråder.
Noen av de lokale Ap-profilene må man helt tilbake til 70-tallet for å finne: tidligere kringkastingssjef, industriminister, olje- og energiminister Bjartmar Gjerde og samferdselsminister Asbjørn Jordahl.
Frp har lenge vært et dominerende parti i fylket – og særlig på Sunnmøre – men det nye er at Sylvi Listhaugs parti også er størst på nasjonale meningsmålinger.
– Frp gjør det kjempebra i vårt fylke. Vi trenger å ha sentrale politikere fra Ap, som kan vise frem og kjøre frem vår politikk, sier hun og legger til:
– Vi er det største eksportfylket i Norge. Når Sp går ut av regjering og truer EØS-avtalen, så må vi hegne om arbeidsplassene våre. Jeg mener at vi har kapable folk her i fylket som kan fronte Aps politikk nasjonalt, sier hun.
– Veldig synlig
Da Jonas Gahr Støre sist gjorde store endringer forrige gang pekte han på behovet for fornyelse og ønsket om å dra frem 22. juli-generasjonen.
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø skryter også av sin forgjenger, Astrid Hoem.
– Astrid Hoem var en veldig synlig AUF-leder. Vi trenger synlige politiske profiler. Hun er også en del av 22. juli-generasjonen, som jeg mener bør få sjansen sin nå. Da er hun et naturlig go godt navn, sier Skjervø.
– Hvilken statsrådspost mener du hun bør ha?
– Det er statsministerens valg. Jeg tror hun vil vise seg tilliten verdig uansett hvor han mener det er riktig å plassere henne, sier han.
– Åpenbare kandidater
Leder av Vestland Ap, Marte Mjøs Persen, sier at de har flere kandidater som kan gå rett inn som statsråder.
– Vi har mange åpenbare kandidater, tidligere byråder og byrådsledere, for å nevne noen, skriver Persen i en tekstmelding til VG.
Hun peker blant annet på Bergens-politikerne Harald Schjelderup, Linn Kristin Langley-Engø, Line Berggren Jakobsen og Rune Bakervik.
Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at det bør være minst tre trønder-statsråder i regjeringen. I dag har regjeringen én: Karianne Tung.
Hun trekker frem tidligere fylkesordfører Tore O. Sandvik, som nylig fungerte som klimaminister under Andreas Bjelland Eriksens permisjon.
– Vi har mange navn som statsministeren kjenner godt og som oppfyller de kravene han har satt - blant annet en som knapt har levert adgangskortet sitt fra han fungerte som klima- og miljøminister i høst, sier Kjerkol.