Publikum klarte ikke holde tårene tilbake – kan bli Kamalas viktigste kort

1 month ago 30



Abortspørsmålet vekker mange sterke følelser. Ekspert mener saken kan være politisk giftig for republikanerne.

 Reuters
TOBARNSMOR: Kate Cox er mor til to og venter et barn til. I fjor måtte hun gjennom en svært vanskelig graviditet da hun fikk vite at barnet i magen hadde svært alvorlig kromosomfeil. Foto: Reuters

Publisert 20.08.2024 20:08

Tobarnsmor Kate Cox (32) fra Dallas får tårer i øynene når hun forteller sin historie.

Hun har to barn og venter sitt tredje. Det er ingen selvfølge. 

– Jeg er gravid i dag fordi jeg hadde tilgang til abortbehandling, sier hun til Reuters. 

Stor sorg

I fjor var hun også gravid. Under en kontroll i 18 uke fikk hun vite at fosteret hadde en livstruende genetisk tilstand. Barn med denne tilstanden er sterkt funksjonshemmet og dør som regel før de er ett år gamle. 

 Reuters
SORG: Kate Cox forteller at de kalte den alvorlig syke datteren i magen Chloe Jones Cox. Det var viktig for dem i sorgprosessen. Foto: Reuters

– Det var den vondeste beskjeden jeg noen gang har fått, sier Cox.

Legen advarte henne om at hvis hun bar fram barnet, kunne hun trolig ikke få flere barn.

På grunn av Texas' strenge abortlover, ble hun nektet nødabort. Hun gikk til søksmål mot delstaten, men etter å ha fått støtte i tingretten, grep høyesterett inn og omgjorde avgjørelsen. 

Cox måtte derfor reise til New Mexico for å få utført inngrepet. Det var ingen lett beslutning.

– Vi ga henne mellomnavnet til min bestefar sånn at hun skulle vite hvem hun skulle se etter i himmelen, sier Cox gråtende.

Det var en vanskelig juridisk og emosjonell kamp som kastet 32-åringen inn i det politiske søkelyset. 

 Reuters
MØTTE KAMELA HARRIS: Kate Cox og ektemannen Justin møtte Kamela Harris i juni 2024. Foto: Reuters

– Vi kommer til å stemme som om livene våre avhenger av det. For det gjør det faktisk for så mange, sier Cox. 

18 delstater med strenge abortlover

14 delstater i USA håndhever et totalforbud mot abort, med noen få unntak, mens fire andre delstater forbyr abort etter sjette uke.

Abortspørsmålet er svært viktig for amerikanere når de skal til stemmeurnene, og mange mener presidentkandidat Kamala Harris har betydelig mer troverdighet om tema enn Joe Biden hadde.

Det kan også gi henne en fordel i valget.

– Abortsaken blir sett på som en tapersak for republikanerne og Donald Trump nå, ettersom de blir sett på som altfor ekstreme sammenlignet med den gjennomsnittlige amerikaner, sier Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
POLITISK GIFT: Professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, mener Trump nå prøver i større grad å moderere seg i abortspørsmålet. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Mjelde mener Trump nå prøver å moderere seg mer fra abortspørsmålet i valgkampen fordi republikanerne blir sett på som altfor ekstreme i sine standpunkt når det kommer til abortspørsmålet.

– Donald Trump prøver å moderere seg i abortsaken ettersom han vet at dette er politisk gift for republikanerne. 

I sin periode som president fra 2017 til 2021 fikk Donald Trump utnevnt tre høyesterettsdommere. Alle tre stemte for å sette til side den såkalte Roe vs. Wade-kjennelsen fra 1973, som har sikret kvinner føderal rett til abort i USA.

Cox ble invitert til demokratenes landsmøte for å fortelle sin historie, men i stedet ble hun hjemme og så andres sterke historier på scenen.

Hadley Duvall fra Kentucky fikk salen til å gråte med sin historie: 

–  Jeg ble voldtatt av min stefar. Jeg var 12 år første gang jeg tok en graviditetstest. Den var positiv. Det var første gang noen sa til meg at «Du har et valg». Jeg kan ikke se for meg å ikke ha det valget, men det er realiteten for mange kvinner og jenter i USA i dag, sier Duvall.

Ekteparet Josh og Amanda Zurawski fra Texas var også på scenen. 

De forteller at de fikk vite at fosteret ville dø. Men Amanda fikk ikke helsehjelp før hun var døden nær.

Kaitlyn Joshua fra Louisiana har en lignende historie. Da hun plutselig spontanaborterte fikk hun ikke hjelp selv om hun styrtblødde og hadde store smerter. 

– Ingen turte å hjelpe fordi de var redde for å begå lovbrudd. Mange tar kontakt med meg og forteller at de har opplevd det samme, sier Joshua fra scenen. 

Abortsaken er svært viktig for Demokratene, og Harris har gjort dette til et sentralt tema i sin kampanje. 

– Vi har sett abort har mobilisert kraftig i delstatsvalg, men i et presidentvalg er det flere og mer mangfoldige velgere som møter opp. Derfor vet vi ikke nå hvordan denne saken vil kunne mobilisere i et presidentvalg, sier Hilmar Mjelde.

Donald Trump mener abortlovgivningen bør fastsettes av de enkelte amerikanske statene. På denne måten unngår han å gjøre for stor skade hos velgere som er mot et nasjonalt abortforbud.

Read Entire Article