Presset av kineserne: – De visste mer enn oss

1 month ago 15



Saken oppsummert

  • Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Beijing og møter Kinas president Xi Jinping. De har tidligere møttes i 2010 da Støre var utenriksminister.
  • Møtet i 2010 fokuserte på Kinas bekymringer angående Nobels fredspris til Liu Xiaobo. Xi Jinping, da visepresident, uttrykte sterk motstand mot tildelingen.
  • Forholdet mellom Norge og Kina ble sterkt anstrengt etter at Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010. Diplomatiske forbindelser var på et lavpunkt i over seks år.
  • I 2016 ble forholdet mellom Norge og Kina normalisert gjennom en avtale signert av daværende utenriksminister Børge Brende. Støre besøker nå Kina som statsminister.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Mandag ettermiddag kinesisk tid rulles den røde løperen ut for statsminister Jonas Gahr Støre (64) i Beijing. Han tas imot av den kinesiske presidenten Xi Jinping.

 De to har møttes én gang tidligere. For 14 år siden.

Fra nachspiel til Kina

Denne lørdagskvelden feiret utenriksminister Jonas Gahr Støre sin egen 50-års dag i Oslo. Kronprinsparet var med på feiringen til sent på natt. Året var 2010.

 Stian Lysberg Solum / NTB
50-ÅRS FEIRING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ble hyllet på sin 50-årsdag av ansatte i UD, partikolleger, venner og familie utenfor Utenriksdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Søndag morgen måtte han tidlig opp for å rekke flyet til Beijing. Kina hadde innkalt den norske utenriksministeren til et hastemøte mandag morgen.

Datoen var 30. august 2010. Xi Jinping var visepresident i Kina og den utpekte lederen til å ta over det mektige presidentvervet.

Xi Jinping sto og ventet på det gule teppet utenfor Folkets store hall.

 UD
VISEPRESIDENT: Jinping og Støre i 2010. Foto: UD

– Jeg møtte ham i 2010 da han var visepresident og på vei til å bli president et par år senere. Jeg husker samtalen som god, åpen og ærlig. Han hadde stor kunnskap om Norge, sier Jonas Gahr Støre til TV 2 før avreisen til Beijing.

 Leah Millis/AP
MØTTES I BEIJING: USAs utenriksminister Antony Blinken og president Xi Jinping møttes i Folkets store hall i 2023. Foto: Leah Millis/AP

Det var egentlig et møte mellom utenriksminister Støre og Kinas utenriksminister Yang Jiechi, men det var den mektige visepresidenten som tok kommandoen.

 Frederic J. Brown/ AP
UTENRIKSMINISTER: Yang Jiechi Foto: Frederic J. Brown/ AP

Han hadde imponerende kunnskap om Norge. Han snakket i detalj om den norske velferdsmodellen.

I 1979 var en ung Xi Jinping på norgesbesøk. Han fulgte visestatsminister Geng Biao, som fikk audiens hos kong Olav og besøkte statsminister Oddvar Nordlie. 

 Henrik Laurvik/ NTB
BESØKTE NORGE: Kinas visestatsminister Biao Geng (t.v.) på besøk i Norge. Statsminister Odvar Nordli og Knut Frydenlund (bak), viste frem utsikten over Oslo. Til høyre Yang Jiechi, som ble Kinas utenriksminister som møtte Støre 2010. Foto: Henrik Laurvik/ NTB

I 2019 fortalte Støre om den spesielle dagen i den kinesiske hovedstaden til forfatter og sjefredaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø.

Samme år ga hun ut boken «Kina – den nye supermakten: jakten på Xi Jinping og det moderne Kina», hvor Støres møte med Xi Jinping vies plass.

 TV 2 snakker med statsministeren før avreise til Kina. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
PÅ VEI TIL KINA: Jonas Gahr Støre. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Siste advarsel

Det var ingen tvil om hva som var det egentlige hovedtemaet under møtet i 2010, kommer det frem i boken:

Kinas frykt for at Nobels fredspris skulle gå til regimekritikeren Liu Xiaobo.

Mannen som i dag er Kinas president er kjent for å være godt forberedt. 

Det har blitt sagt at Xi Jinping er utstyr med fotografisk hukommelse. Han har en evne til å gjengi store mengder informasjon med presisjon.

I møtet med den norske utenriksministeren hadde han pugget alt han skulle si.

I ettertid har Støre fortalt at han var overbevist om at Kina hadde etterretning på at fredsprisen skule gis til dissidenten som var dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet i Kina.

 «De visste mer enn oss», fortalte Støre i boken til Sæbø i 2019.

Jinping tok ordet og la frem Kinas syn på saken. 

De tok sterkt avstand fra kandidaten og gjorde det klart at det ble sett på som en uvennlig handling om prisen ble gitt til Liu Xiaobo. Det ville utvilsomt skade forholdet mellom Norge og Kina.

 Tingshu Wang / Reuters
PRESIDENT: Xi Jinping Foto: Tingshu Wang / Reuters

Senere fortalte Jonas Gahr Støre at det ikke var noen tvil. Møtet kom i stand for å gi en siste advarsel.

Presset

To uker senere i New York møtte Støre igjen utenriksminister Yang Jiechi.

Han fremførte samme budskap.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
NEW YORK: Statsminister Jonas Gahr Støre i New York for å delta på møter i FNs sikkerhetsråd i 2022. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Støre fortalte at det var press fra alle kanter.

Han valgte å videreformidle uroen fra Kina til Nobelkomiteen.

Den daværende utenriksministeren var aldri i tvil om at det var riktig å dele informasjonen, og var trygg på at komiteen tok beslutningen på fritt og selvstendige grunnlag.

I tiden etterpå ble det gjort flere forsøk på datainnbrudd hos Nobelkomiteen. Kina var blant de mistenkte. 

Kina rasende

8. oktober 2010 tildeles Liu Xiaobo Nobels fredspris. 

Forholdet mellom Norge og Kina var på frysepunktet i over seks år etter tildelingen, som gjorde Kina rasende.

I desember 2016 signerte daværende utenriksminister Børge Brende en avtale hvor landene ble enige om å normalisere forholdet.

 Heiko Junge/ NTB
VENNER IGJEN: Erna Solberg møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Næringsminister Monica Mæland og utenriksminister Børge Brende var også med på møtet. Foto: Heiko Junge/ NTB

Liu Xiaobo satt fengslet til sin død i 2017.

Møtes igjen

Mandag møtes igjen Jonas Gahr Støre og Xi Jinping. 

Denne gangen som statsminister i Norge og president i Kina. 

– Uansett hvordan du ser på det, så er Kina en stor og viktig økonomi i verden og et land vi skal samhandle med på mange områder, sier Støre i dag.

Statsministeren blir i Kina frem til onsdag.

I tillegg til politiske møter vil statsministeren også møte norsk og kinesisk næringsliv i Beijing og Shanghai sammen med en næringslivsdelegasjon fra Norge. 

Read Entire Article